Emelkedett PROLAKTIN hormon hatása Nőkben és Férfiakban

Emelkedett PROLAKTIN hormon hatása Nőkben és Férfiakban

A prolaktin egy fehérje hormon, melynek elsődleges feladata a szülés utáni tejelválasztás megindítása.
Főként az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, melyet a hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályoznak, és melynek szintézisét a dopamin gátolja.
A prolaktin felelős többek között az Anyai ösztönök kialakulásáért, meggátolja a tüszőrepedést, terhesség alatt megnövekszik a koncentrációja a vérben, amitől az emlőmirigyek felkészülnek a tejelválasztásra. Erre a terhesség végén akkor kerül sor, amikor a progeszteronszint leesik. Jelentős befolyással van a prolaktin termelésre az ösztrogén is, melynek hatására a hormontermelő sejtek aktiválódnak, a dopamin viszont gátlódik.
Normális esetben a Nőkben várandósság és szoptatás alatt emelkedik meg a szintje, egyéb esetben viszont a túl sok hormon gátolja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását, és hatással lehet a menstruációra. Szintje széles sávon belül mozog, befolyásolják a napszakok, az étkezés, de leginkább a stressz!

A túl magas prolaktin szint libidóvesztést, férfiakban pedig impotenciát válthat ki, ami fáradékonysággal párosul. Csökkenti a tesztoszteron szintet, nőkben viszont növelheti, de akár csökkentheti is az ösztrogén mennyiséget.

A stressz mellett ok lehet a túlzott alkoholfogyasztás, kábítószer, fogamzásgátló, antidepresszánsok szedése is. A hormon szintje akkor is magas lehet, ha az agyalapi mirigy megnagyobbodik, melyet sokszor a mirigy jóindulatú daganata okozza (hipofízis adenóma). Ezt kísérheti tejcsorgás a mellből, függetlenül attól, hogy az érintett nem kismama. Ez a jelenség férfiaknál is előfordulhat. Mivel az agyalapi mirigy a látóideg mögött van, a megnagyobbodás tünete már látásromlás is lehet.
Jellemző tünetek:

– mellfeszülés, fájdalom

– csökkent nemi vágy

– szorongás, depresszió

– férfias (androgén) tünetek

– súlygyarapodás

– menstruációs zavarok

– tejcsorgás (férfiaknál ritkán)

– látásromlás

Fontos tehát diagnosztizálnunk, hogy mi okozza az emelkedett prolaktin szintet a szervezetben, hiszen lehet, hogy csak a helytelen életmódnak köszönhetően ugrott meg a szintje a vérben. Ha diagnosztizált hipofízis adenóma áll fent, az kezelhető gyógyszerrel vagy műtéttel, de az estek többségében nem ez okozza a problémát.
Az agyalapi mirigy ráadásul összeköttetésben van a többi hormontermelő miriggyel is, így, ha ott probléma van, az kihat a pajzsmirigy-mellékvese-nemi hormontermelésre is. Az agyalapi hormontípusba tartozóknál nagyobb a hajlam a túlműködésre, illetve ösztrogén dominanciában, pajzsmirigy alulműködésben és PCOS (policisztás ovárium szindróma)-ban szenvedőknél.

Ezért is fontos tudnunk, hogy egyénileg milyen hormontípusba tartozunk, hiszen, ha tudjuk mire kell odafigyelnünk és mivel előzhetjük meg az esetleges egyensúlytalanságokat, úgy betegségeket is könnyedén megelőzhetünk!

“Az egészségünk a legdrágább kincsünk és szeretteink a legdrágább értékeink”

 

Tóth Bogi

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.