Érelmeszesedés és a táplálkozás összefüggései

Érelmeszesedés és a táplálkozás összefüggései

Érelmeszesedés és a táplálkozás összefüggései

Az érelmeszesedés egyértelműen a helytelen táplálkozás eredménye. Kialakulása többféle okra vezethető vissza.

Az egyik ilyen ok, ha a vérben lévő hemoglobin molekulák összetapadnak. A hemoglobin molekuláknak normál esetben szabályos alakzatuk van, és jól elkülönülnek egymástól. Feladatuk, hogy a sejtekhez szállítsák az oxigént, a tápanyagokat, valamint elszállítsák a lebomlott végtermékeket. Tehát nagyon fontos szerepet töltenek be.

Ha valaki a helytelen táplálkozásának következtében túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, gyümölcscukrot fogyaszt, akkor a hasnyálmirigye rengeteg inzulint kezd termelni. Hiszen az inzulin nevű hormon kell ahhoz, hogy a vérben keringő cukrok bejussanak a sejtekbe és ott energiává alakuljanak át. A túl sok inzulin termelés következtében a hasnyálmirigy ki tud fáradni, illetve a folyamatosan emelkedett vagy ingadozó inzulin szint káros a szervezetre nézve.

Emiatt védekezésképpen a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin molekulák felveszik a vérben átmenetileg keringő cukrokat, hogy ezzel csökkentsék az inzulin hormon agresszív hatását. Hiszen ha kevesebb a cukor a vérben, akkor a hasnyálmirigy kevesebb inzulint fog termelni. Ez viszont elindít egy másik folyamatot, ami viszont hosszútávon lesz nagy káros az egészségre.

Ugyanis ha túl sok cukor van a vérben és ezekkel a hemoglobin molekulák reakcióba lépnek, akkor azok összetapadnak és így ragadóssá válnak. Ekkor viszont a hemoglobin molekulák mérete és alakja megváltozik, emiatt nem tudnak eljutni a vékony kapillárisokba (hajszálerekbe). Továbbá ezekbe az összetapadt, cukor miatt ragadós hemoglobin molekulákba beleragadnak fehérjék is, mint pl. hormonok, fehérvérsejtek, neurotranszmitterek (ingerület átvivők). Így alakul ki az AGE, azaz az előrehaladott glikációs végtermék. Ez az előrehaladott glikációs végtermék (AGE), mivel nagyon könnyen kötődik fehérjékhez, kivonja a kollagén peptid fehérjéket is a szervezetből. Kollagén fehérje fontos építőeleme a testnek. A kollagén alapját képezi a kötőszöveteknek, és a vérerek falainak is.

Tehát ha az AGE kivonja a kollagént a testből akkor az merevvé teszik az érfalakat. Az érfalak merevvé válása az egyik fő oka az erek meszesedésének.

Ezért ha valaki érelmeszesedéssel küzd, akkor érdemes megnézeti a vérében a Hemoglobin A1c szintet. Ez az érték mutatja meg a hemoglobin molekulák cukor felvevő képességét. Ha a vérben magas a HbA1c szint, akkor az az előrehaladott glikáció jele a szervezetben, tehát a hemoglobin molekulák összetapadtak és AGE-ket képeztek.

A jó hír, hogy a hemoglobin molekulák élettartama kb 120 nap. 120 nap elteltével az összecsomósodott AGE is elpusztulnak és lebontódnak. Tehát ha valaki változtat az étrendjén és elkezd egy számára megfelelő diétát követni, akkor az újonnan termelődő hemoglobin molekulák már kevésbé fognak összetapadni és nem fognak újabb AGE-et képezni. Így a helyes étrendi változtatás, kb. 6 hónap elmúltával már a vérképben és az erek állapotán is pozitív változást fog eredményezni!

Az pedig, hogy kinek milyen egyénre szabott étrend javasolt, azt elsősorban a genetikai kódja és az egyéni sajátosságai fogják eldönteni, hiszen nem vagyunk egyformák!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.