Fejfájás, migrén a Germán Gyógytudomány tükrében – I. rész

Fejfájás, migrén a Germán Gyógytudomány tükrében – I. rész

A fejfájás a hazai népesség nagy részét érinti: egy év során a lakosság kb. 80%-a szenved el valamilyen fejfájást, mely igen változatos megjelenésű lehet: görcsös, lüktető, rohamszerű, általában az egész fejre kiterjedő. Ismeretségi- és vendég körömben igen sokan panaszkodnak nap mint nap hasogató fejfájásra, ami egyeseknél olyan méreteket ölt, hogy ágyba is a dönti őket (ó azok az ágyba döntések!)

Miután a különböző fejfájás típusok kialakulásának hátterében sokféle ok állhat, a helyes értékelés igen nehéz feladat. Egyrészt azért, mert rendkívül szerteágazó szaktudást igényel (hogy mi minden válthatja ki), másrészt a fejfájásban érintett személyiségének, életének, megéléseinek pontos, mélyreható ismeretét feltételezi. Egyik sem létezik a másik nélkül, mindkettő egyidejűleg szükségeltetik, hiszen hiába ismerem én az illetőt kívül-belül-alul-felül, ha szakmailag nem látom át, hogy mi miért van, minek mi lehet a következménye, de ez fordítva is igaz. Lehetek én bármilyen okos (azaz átláthatom az ok-okozati összefüggéseket), ha hiányzik a lényeg, a kiinduló pont: a fejfájással küzdő személy alapos ismerete.

Ami viszont személytől, életeseménytől, megélésektől függetlenül mindig fix, az a fejfájás biológiai háttere, vagyis a szervezetben történő lefutás folyamata, ami számomra, Germán Gyógytudomány (a továbbiakban GNM) konzulensként egyértelmű, amit szeretnék most veletek megosztani. Bizonyára sokan vannak közületek, akik hallottak már erről a mérnöki pontosságú, átfogó orvostudományi rendszerről, mely természettudományos összefüggéseiben írja le az élő szervezetek bio-logikus (élet-értelmes) működését, összefüggéseiben vizsgálja az emberi lényt, összességében értelmezi a folyamatokat. A fő kiinduló pont, hogy minden betegség elindítója egy lelki megrázkódtatás, érzelmi sokkhatás, ami az agyon keresztül beindít egy szervi elváltozást. Soha nincs szervi elváltozás konfliktus nélkül, ami tehát a lélek szintjéről indul, az agy a közvetítő (vezérlő egység), a szervi elváltozás pedig már csak a következmény, azonban a három szintű elváltozás (szerv-lélek-agy) mindig egyidejűleg, azonos időben következik be. Miután ez egy igen komoly, komplex orvostudomány, mélyebben az alapok ismertetésébe ezen cikk keretein belül nem megyek bele, kizárólag mai posztom témájára: a fejfájásra és migrénre koncentrálva mutatom be dr. Ryke Geerd Hamer, a GNM atyjának ezen fizikai tünetre vonatkozó felfedezéseit. Lássuk hát mi minden történik agyunkban mikor fejfájás kínoz minket!

Bármilyen érzelmi megrázkódtatásról (lelki konfliktusról) legyen is szó, az minden esetben kicsapja agyunkban a biztosítékot. Az agy idegszövet állományában agyi lézió (károsodás, sérülés) keletkezik, az idegi összeköttetések szétpattannak, ami a konfliktus megoldásának pillanatáig úgy is marad. A sérüléssel érintett terület nagysága és az agyi károsodás mértéke attól függ, mennyire volt drámai az adott konfliktus megélése. Amikor a konfliktus megoldódik (ez az ún. konfliktus megoldási fázis), az agyban keletkezett gócok beödémásodnak, vizenyő keletkezik rajtuk (megduzzadnak mint a vízhólyag), ami a környező szöveteket nyomja. Az agyvíz mennyiségi növekedése tehát az, ami a fejfájást okozza! Minél intenzívebb volt a konfliktus megélése, annál gyorsabban zajlik az ödémásodás, annál gyorsabban kell az agyszövetnek megnyúlnia, így annál pokolibb a fejfájás! Hatalmas pánik konfliktus után tehát kegyetlen migrénre lehet számítani! Mindezt fokozza, és a fejfájás mértékét megsokszorozza, hogy mennyire érezzük magunkat egyedül, elhagyatottnak, magányosnak, kiszolgáltatottnak az adott szituációban. Gondoljuk csak el, mikor hasogató fejfájás kínoz valakit hosszú órákon, vagy akár napokon át és még a gyógyszer sem segít. Ilyenkor hajlamos az ember önsajnálatba merülni: „szegény én, magamra maradtam, egyedül vagyok ezzel a kegyetlen fájdalommal, nem tudok vele mit kezdeni és még a gyógyszer se segít”! Na ezzel aztán belekerül egy ördögi körbe, ráadásul extra méretűre duzzasztja az agyi ödémát, szóval még igen magas fájdalom tűrő képesség esetén is fel kell kötni ám a gatyát!

A fejfájásoknak 3 típusát különböztetjük meg:

  • az imént ismertetett agyi ödémát, mely bármilyen konfliktusról legyen is szó, minden esetben jelentkezik a konfliktus megoldási szakaszban. Nyilván ha lassan, hetek akár hónapok alatt történik az agyi góc vizesedése, előfordulhat hogy fejfájás egyáltalán nem jelentkezik, maximum a nyak, csuklyás környékén érzünk feszítést, vagy olyan érzést mintha valaki rajta ülne. Egy időben elég gyakran ültek az én vállaimon is! J
  • intellektuális önbecsülés letörés miatt keletkező, amikor jellemzően ilyen és hasonló mondatokkal „dicsérjük magunkat” hosszabb-rövidebb ideig: „hülye vagyok, buta vagyok, nem tudok valamit megoldani, nem tudok valamit kezelni, nem tudom hogy beszéljek xy személlyel, hogyan mondjam meg a főnökömnek, hogy…”, szóval mikor azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók adott feladat elvégzéséhez, megoldásához
  • agyérgörcs miatt keletkező, amikor saját magunkat stresszeljük azzal, hogy nem tudjuk magát a fejfájást enyhíteni: „már megint jön az a fránya fejfájás, és már az a tabletta se segít, meg a másik se…”

Ok, van a három típus, na de mit kezdek vele? Honnan tudom, hogy az én esetemben melyik áll fenn? – merül fel benned kedves Olvasó joggal a kérdés. Erre a válasz igen egyszerű, amit Te magad fogsz megadni a következő igen egyszerű gyakorlat elvégzését követően:

egy finom, gyengéd súlypontáthelyezéses gyakorlatról van szó, melyet álló testhelyzetben kell elvégezni. Mindössze annyi a teendő, hogy törzzsel elkezdesz lassan valamelyik irányba körözni és közben figyeled a fájdalom mértékét. Ha a körözés során van olyan rész, ahol azt érzed, hogy abban a pózban tompul a fejfájás, de ha tovább körzöl újra visszatér az iszonyat fájdalom, akkor biztosra veheted, hogy agyi ödéma, vagyis az elsőként említett fájdalom típus áll fenn a Te esetedben. Na ez az a típus, mellyel nincs mit tenni, hiszen ez már akkor jelentkezik amikor a konfliktust megoldottad, ez már „csak a kísérő tünet”.

Amit viszont bárhol, bármikor, bármilyen szituáció esetén megtehetsz, az a megelőzés, vagyis mikor tudatosan teszünk ellene, hogy érzelmi megrázkódtatást (konfliktust) éljünk át. „Na de hogyan, mikor olyan stresszes az életem, a családom, a párkapcsolatom, a hülye főnökömről nem is beszélve…” – jönnek az ilyen és ehhez hasonló kérdések. Abba most nem merülnék bele, hogy a stressz mint olyan nem is létezik, csak a különböző élethelyzetekre adott reakciók. Nyilván az egyéntől függő, hogy ki milyen módon képes megbirkózni a rázúduló nehézségekkel, mert a befelé forduló, konfliktuskerülő, szorongásra, depresszióra hajlamos ember kevésbé lesz úrrá a gondokon, magába fojtja azokat, nem beszél róla senkivel, és ezzel máris kipipálva az 5 feltételből az első, ami ahhoz szükségeltetik, hogy egy érzelmi megrázkódtatásból betegség, tünet alakuljon ki.

Most figyelj hát nagyon, mert elárulom a titkot, mi is a teendő ahhoz, hogy többé egy érzelmi megrázkódtatás se okozzon fizikai tünetet, betegséget!

Betegség (tünet) csak és kizárólag akkor alakul ki, ha a következő 5 feltétel mindegyike teljesül: az elszenvedett konfliktus

  • komolynak érzett, nyugtalanító, drámai, felzaklató
  • váratlan, villámcsapás szerűen ér, a meglepetés erejével hat
  • elfogadhatatlan, megütközés jellegű
  • átmenetileg nem találsz rá megoldást
  • elszigetelten, magányosan megélt, azaz senkinek nem beszélsz róla, magadba fojtod, magadban rágódsz rajta kényszeresen visszatérő gondolatok formájában.

Ha belegondolsz ezen 5 ismérv közül egyedül az utolsó az, amire képes vagy hatni, így javaslom, szerezz be magadnak egy lelki „szemetesládát”, akinek kibeszélheted magad. Ami viszont nagyon lényeges, hogy a kibeszélés ne abban merüljön ki, hogy elmeséled mi történt, ami kiakasztott. Soha nem a story-n van a hangsúly, hanem a lelki megélésen, vagyis hogy rád az hogyan hatott, milyen érzéseket váltott ki belőled!

Nos Hölgyek és Urak, ha az olvasásban idáig eljutottatok, akkor gratulálok a kitartásért, mert a mai rész talán picit szárazabb volt az anatómiai háttér ismertetése miatt, azonban hasznos ahhoz, hogy ha legközelebb érzelmi megrázkódtatásba kerültök, akkor tudjátok (ugye tudjátok???) mi a teendő, hogy ne legyen belőle fizikai tünet. Akinek ez nem sikerül, és a megoldás végét jelentő fejfájást érzékeli, de a mai cikkemből bevillan neki, hogy mi zajlik épp a szervezetében, és az értésből fakadóan pedig megnyugszik, az szintén bravúros, de ebben az esetben kénytelen lesz elviselni a biológiai külön-program kifutását!

Most hogy már az alapokat (biológiai hátteret) ezen cikk alapján elsajátítottátok, jövő héten innen folytatom tovább a fejfájás-migrén témakörét, hiszen igen nagy téma és bőven van még miről beszélni ezzel kapcsolatosan, de hogy egész pontosan mi lesz a jövő heti etap, az maradjon az én titkom! 1 hét múlva jövök!

Szeretettel:

Felföldi Melinda

BodyWakes egészségmentor

Funkcionális táplálkozási referens

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.