Glicin mint édesítő?

Glicin mint édesítő?

A Glicin egy fehérje, pontosabban egy nem esszenciális aminosav, amit a szervezetünk is elő tud állítani. Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló legegyszerűbb aminosav, és a kollagén típusú fehérjék egyik legértékesebb alkotóeleme. Számos funkciót lát el a szervezetünkben, de erről bővebben egy másik posztban fogok írni. Most nézzük meg, alkalmas-e édesítésre?

Írtunk már Nektek a cukrokról, a cukoralkoholokról, az édesítőkről, de a Glicin egy teljesen más téma.

A Glicin egy olyan édes ízű anyag, ami gyakorlatilag nem egy szénhidrát, hanem fehérje. Nincs mellékíze, hőálló és a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van.

Nincs inzulinigénye, ráadásul fehérjeként a szervezet számára nem egy idegen anyag. Kontrollálja a vércukorszintet és megakadályozza az ATP lebontását, így optimalizálja az energiaszintet. Nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél, nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében. A Glicin fehérje és akként is kezeli a szervezetünk. Az édes íz viszont cukorforrást jelent a szervezetnek és a Glicinből szükség esetén a szervezet képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát.

Mivel meggátolja a vércukorszint túlzott emelkedését, jó alternatíva lehet a sütik és társaik édesítésére. Ezen kívül a Glicin jótékonyan hat az alvásra, a bőrre, az idegrendszerre és sok egyéb biológiai funkciónkra, amiről még fogok írni Nektek.

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.