GLUTAMIN – Mint bélregeneráló!

GLUTAMIN – Mint bélregeneráló!

/Terápiás porcleves egyik összetevője/

Egyike a 20 genetikailag kódolt aminosavnak. Szervezetünk képes előállítani, de gyomor-bélbetegségek vagy intenzív edzés hatására feltételesen esszenciálissá válhat, tehát táplálékkal együtt kívülről kell pótolni!

Szervezetünkben az összes glutamin mintegy 90%-át az izomszövet állítja elő, kis mennyiségben a máj is képes szintetizálni, bár szerepe a glutamin metabolizmusában inkább szabályzó semmint termelő, mivel a máj nagy mennyiségű bélből származó glutamint vesz fel.

A glutamin legnagyobb fogyasztói tehát a BÉL SEJTEK (a gyorsan osztódó enterociták) és a limpfociták, e mellett a vesesejtek, és az aktivált immunsejtek is. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos eleme!

Mivel a vékonybél enterocitái energia szükségletüket elsősorban glutaminból fedezik, ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, (megváltozik a bélflóra, tehát áteresztővé válhat) így a különféle toxinok és mérgező anyagok bejutnak a vérkeringésbe. Segíti megszüntetni az áteresztő bélszindrómát, kitisztítja a bélbolyhok közti területeket, jobb felszívódást biztosítva ezáltal!

Glutamin egyéb funkciói:

Számos biokémiai folyamatban szerepet játszik:
– Fehérjeszintézisben
– Ammónium termelés – vese sav-bázis egyensúly szabályozás
– Glükóz mellett a sejtek energiaforrása
– Nitrogéndonor számos anabolikus folyamatban (pl: purin szintézis)
– Széndonor a citromsavciklusban
– A vérkeringésben nem toxikus ammónia transzporter
– Hozzájárul az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez
– Antikatabolikus hatás – semlegesíti a kortizolt
– Megfelelő immunválasz létrejöttében jelentős

Természetes glutamin források:

Számos természetes táplálékunkban megtalálható: legnagyobb mennyiségben a búzában van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).

Ajánlatos a pótlása sportolóknak, bélbetegségekben szenvedőknek, illetve immunerősítéskor! A terápiás porcleves az egyik legjobb megoldás lehet erre, hiszen nem csak Glutamint, de más nagyon hasznos összetevőket is tartalmaz!

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.