HASHIMOTO szindróma, azaz a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése

HASHIMOTO szindróma, azaz a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése

A tudomány mai állása szerint, ez a betegség ismeretlen eredetű és gyógyíthatatlan. De mi is a Hashimoto-thyreoiditis? Egy olyan autoimmun betegség, amely a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A nevét Hasimoto Hakaru (1881–1934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget.

Az autoimmun betegségekre, amilyen a Hashimoto is, az a jellemző, hogy a szervezet immunrendszere a saját egészséges szövetei ellen fordul és elpusztítja azokat. A Hashimoto kór esetében az áldozat a pajzsmirigy lesz. A betegséget az immunrendszer, ezen belül a T-limfociták hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen (például tireoperoxidáz, illetve tireoglobulin) antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja. A betegség során ezek az antitestek a vérből kimutathatóak ás szintjük megemelkedik (anti-TPO, anti-TG). Az antitesteknek az a feladatuk normál esetben, hogy megjelöljék az antigéneket (idegen, toxikus anyagok a szervezet számára), és az így kialakul antigén-antitesteket a fehérvérsejtek, az immunrendszer katonái elpusztítsák.

Hashimoto kórban a végeredmény idővel az lesz, hogy a pajzsmirigy szövetei teljesen elsorvadnak és nem képesek több pajzsmirigy hormon előállítására. Pajzsmirigy hormonra viszont a szervezet minden sejtjének szüksége van, hiányában, illetve alacsony mennyisége esetén csökken a szervezet energiatermelése és az anyagcsere lassul, romlik a csontminőség, emelkedik a koleszterinszint, romlik a 2 fázisú méregtelenítés, vérszegénység, csökkent gyomorsavtermelés, székrekedés, felszívódási zavarok, a bél baktériumflórájának felborulása, bélrendszeri gyulladás, vércukorszint-egyensúly zavar, epekőképződés, ér- és artériás elzáródások, depresszió, súlygyarapodás, hajhullás, száraz bőr, gyenge immunrendszer és reprodukciós zavarok is kialakulhatnak.

Bizony a tapasztalatok és a tanulmányok is azt mutatják, hogy a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdők emberek 90%-a antitesteket termel a saját szövetei ellen, tehát elmondható, hogy a pajzsmirigy-alulműködés alapvetően egy autoimmun betegség.

Immunrendszer zavara -> pajzsmirigy megtámadása -> pajzsmirigy gyulladása -> pajzsmirigy szöveteinek pusztulása -> pajzsmirigyhormonok szintjének csökkenése

Tehát a pajzsmirigy-alulműködés autoimmun formája a Hashimoto kór. Érdekesség, hogy nem minden Hashimoto szindrómával érintett embernek vannak pajzsmirigy alulműködéses tünetei, ám a pajzsmirigy antitestek emelkedett szintje a szervezetükben már a jövőbeli pajzsmirigybetegség és alulműködés előjelzői.

Akkor mit tehet az, akinek diagnosztizáltan Hashimoto betegsége van? Fogadja el, és várja meg tétlenül, amíg a pajzsmirigye elsorvad és emiatt élete végéig kénytelen lesz szintetikus hormongyógyszer pótlásra? Ráadásul sok esetben hiába a gyógyszeres hormonpótlás, a pajzsmirigy alulműködéses tünetek továbbra is fennmaradnak.

Ha valaki ilyen betegséggel küzd először is fontos megértenie, hogy a probléma alapvetően nem a pajzsmirigyével van, hanem azzal, hogy az immunrendszere megtámadta pajzsmirigyét! A pajzsmirigy problémája nem az ok, hanem az okozat lesz, az áldozat. Emiatt, ha a megoldást keressük, akkor azon túl, hogy tüzet oltunk (kezeljük már esetlegesen kialakult pajzsmirigy alulműködést), elsősorban az immunrendszert kell újra egyensúlyba hozni, amit megtehetünk speciális étrenddel és az életmód megváltoztatásával.

Első lépés az autoimmun reakciók kiváltó okainak eltávolítása:
– gluténterhelés megszüntetése
– stressz csökkentése
– lyukas bél szindróma helyreállítása
– ösztrogén egyensúly helyreállítása
– fertőzések megszűntetése
– környezeti mérgek csökkentése

Második lépés szabályozó immunsejtek működésének erősítése:
Hashimoto kórban általában Th1 fehérvérsejt dominanciával jár. A T-helper 1, vagyis a segítő T-sejtek közé tartozó, „gyulladást okozó” T-sejtek száma megemelkedik, ami szintén az immunrendszer katonái és fokozzák a gyulladással járó immunválaszt a szervezetben. Léteznek azonban szabályozó T-sejtek, amelyek kiegyensúlyozzák, valamint T-szupresszor (gátló) sejtek, amelyek kikapcsolják az immunválaszt és csökkenti a T-helper 1 aktivitását. Tehát a cél a szabályozó vagy más néven reguláló T-sejtek erősítése.

Harmadik lépés a gyulladás csökkentése a szervezetben, amelyet megfelelő zsírsavakkal és gyulladáscsökkentő étrenddel tudunk támogatni. A gyulladás csökkentése érdekében fontos a bél regenerációja és az optimális testsúly elérése, valamint fenntartása is. Sajnos a gyulladás több szempontból negatívan hat a pajzsmirigy-anyagcseréjére. Ugyanis megzavarja a hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy tengelyt, csökkenti a pajzsmirigyhormon fogó receptorok funkcióit a sejtekben és csökkenti az passzív (T4) aktív (T3) pajzsmirigy hormon átalakítást is.

Tehát önmagában a szintetikus pajzsmirigyhormon pótlás Hashimoto kór esetén sajnos a legtöbb esetben elkerülhetetlen, de magát a problémát nem oldja meg. Viszont, ha hajlandóak vagyunk a probléma mélyére ásni és azt szisztematikusan minden szinten megoldani, akkor még egy ilyen gyógyíthatatlanak kinyilvánított betegséget is képes a szervezet legyőzni.

Mind minden betegség megoldásánál ilyenkor is a legfontosabb a hit (képes vagyok a gyógyulásra), a tudás (helyes terápia kiválasztása) és a cselekedet (a terápia alkalmazása a gyakorlatban).

Szántai Zsolt

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.