Hogyan lehetsz eredményes az életmódváltásban, legyen szó akár fogyásról, energiaszint növelésről vagy egészség javításról?

Hogyan lehetsz eredményes az életmódváltásban, legyen szó akár fogyásról, energiaszint növelésről vagy egészség javításról?

(Hosszú írás következik, de ha elolvasod és megfogadod a benne leírtakat, garantálom Neked, hogy az életed és eredményességed elképesztő javuláson fog keresztül menni!)

 

Újra itt a január, ilyenkor nagyon sokan elhatározzák magukban, hogy változtatni és javítani fognak életük bizonyos területein. Az emberek újévi fogadalmakat tesznek, haladóbbak még célokat is kitűznek, hogy mit akarnak elérni a következő egy évben.

Mégis amikor jön az év vége és visszatekintünk, hogy mit sikerült elérni, mit nem, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy szándékaink nagy része bizony csak álom maradt és nem teljesült. Talán az egyik legnagyobb kudarcarány az életmódváltásra, a fogyásra, energiaszint növelésre vagy egészség javításra irányuló törekvések területén szokott bekövetkezni.

Ilyenkor jönnek az önmagunk megnyugtatása és a kudarcélmény fájdalmát csökkenteni kívánó önigazoló kifogások gyártása, hát nem volt szerencsém…. , annyi minden összejött…, próbáltam, de nem sikerült…, stb.

Pedig a siker és a kudarc nem a szerencsén múlik, hanem gyönyörűen visszavezethető, az azt kiváltó ok vagy okok láncolatához. Sok éves tanulás és tapasztalás hatására, ami közben elképesztően sok kudarcot láttam bekövetkezni klienseim körében és éltem meg én is személyesen, elkezdtem kielemezni, hogy mi az oka annak, hogy valaki eredményt ér el, és mi az oka annak, hogy nem.

Ennek köszönhetően kirajzolódott egy kép, ami rendszerbe foglalta az eredményesség alkotóelemeit. Amióta ez a séma megvan, minden egyes új eredmény elérésének szándéka előtt és minden elszenvedett kudarc bekövetkezése után előveszem és segítségével összerakom, illetve kielemzem, hogyan csináljam vagy hogyan csinálhattam volna jobban a dolgokat. Ennek köszönhetően mind nálam, mind azoknál a klienseimnél akik ezt használják elképesztő mértékű javulás következett be eredményeikben.

Lássuk miről is van szó, hogyan alkalmazhatjuk ezt a módszert a gyakorlatban. A jobb szemléltetés végett egy példán keresztül igyekszem ezt bemutatni. Az példaalanyunk nem más lesz, mint Béla (előre is elnézést a Béláktól), aki szeretne lefogyni és javítani egészségi állapotán, nagyobb energiaszintet elérni. Ahhoz, hogy Béla eredményt érjen el, számos olyan lelki, mentális és fizikai alkotóelemmel kell rendelkezzen, ami a siker kulcsfeltétele. Egyszerre kell lelkesnek, okosnak és tetterősnek lennie. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

 

I.Hogyan lesz Béla lelkes? -> A lelki sík alkotóelemei

A lelkesedés elérése emóciós, azaz érzelmi felkészültéget jelent.

 1. Vágy

Elengedhetetlen, hogy Béla mindent elsöprő vágyat érezzen arra, hogy változtatni akarjon és más eredményt tapasztaljon. Érdekes, hogy a vágy 90%-ban elégedetlenségből fakad. Többet, jobbat, mást akarunk, mint amivel jelenleg rendelkezünk. Ezért, ha a vágy csak vágy marad, elképesztő módon megkeserítheti az életünket, ennek ellenére minden változás forrása is tud lenni.

 

 1. Vízió

A következő lépés, amikor a vágy letisztul és lelki szemeink előtt megjelenik egy kép, egy vízió, hogy mit akarunk elérni. A vízió nem kell, hogy egészen részletes legyen. Elég ha a nagy képet látjuk, a vágyott állapot fizikai megnyilvánulását. Béla csak akkor fogja elérni, amit akar, ha képes látni a végeredményt.

 

 1. Hit

A következő vízválasztó a lelkesedésben a hit. Bélának hinnie kell abban, hogy képes arra, hogy ezt megvalósítsa. Még nem kell tudnia, hogy hogyan, elég, ha látja magát a kívánt végeredmény állapotában, azaz elhiszi, hogy képes (mert látja) lesz rá, hogy megvalósítsa.

 

 1. Attitűd

A következő elem az attitűd vagy hozzáállás. Béla csak akkor fogja elérni az eredményt, ha előre elkötelezi magát arra, hogy hajlandó előre megfizetni a siker árát, azaz előre beletenni erőfeszítést annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Nincs tisztában vagy nem fogadja el a késleltetett jutalmazás elvét, akkor fel fogja adni.

 

 1. Énkép

Bélának fel kell nőnie a feladathoz, azaz a kívánt eredményt elérni képes ember személyiség és jellem tulajdonságaival kell rendelkezzen. Bele kell bújnia annak az embernek a bőrébe, aki már elérte a vágyott állapotot. Ehhez le kell magában bontania a korlátokat és be kell tudni fogadnia a kívánt eredményt.

 

 1. Hála

Elképesztően felgyorsítható az eredmény elérése és a belső motiváció, azaz a lelkesedés szintje, ha Béla előre képes lesz hálát érezni azért, hogy Ő már egy egészséges, vitális, sportos alkatú ember.

 

 1. Alázat

A lelkesedés utolsó eleme az alázat. Az alázat azt jelenti, hogy Béla tudja, hogy ha mindent megtesz az ügy érdekében, a siker mégis csak akkor fog bekövetkezni, ha képes arra, hogy mindezt elengedje. Azaz megbízik az Univerzumban annyira, hogy tudja, hogy az eredmény elérése a számára legjobb időben fog megvalósulni, nem feltétlen akkor, mikor azt ő gondolja.

 

II. Hogyan lesz Béla okos? -> A mentális sík alkotóelemei

A mentális felkészültség, racionális, azaz logikai készségeket igényel.

 1. Információ

Bélának érdemes begyűjtenie a lehető legtöbb információt az eredmény elérésével kapcsolatban. Jelen esetben pl.: milyen szakemberhez érdemes fordulnia segítségül, milyen könyveket érdemes elolvasnia, hogyan kezdjen bele az életmódváltásba, milyen sikertényezői vannak a fogyásnak, mik lehetnek a buktatói, milyen diétát alkalmazzon, milyen edzéstervet stb…

 

 1. Cél

Ha kellő információ birtokában van, akkor fog tudni Béla kitűzni reális célt. A célnak reálisnak, konkrétnak, pozitívnak, mérhetőnek, egyes szám első személyben fogalmazottnak, jelen idejűnek és határidővel ellátottnak kell lennie.

 

 1. Stratégia

A stratégia abban segít, hogy Béla milyen fő lépéseket tegyen meg a célja elérése érdekében és azokat milyen sorrendben. Pl. Először diétázni kezdjen vagy inkább edzeni? Vagy mind a kettőt egyszerre?

 

 1. Taktika

A taktika a stratégia részegységekre bontott teendői és azon belüli priorizálása, hogy Béla mit miután fog megtenni.

 

 1. Terv

A terv pontos út leírása a cél eléréséhez, ami összhangban van a stratégiával és a taktikával. Egy pontos cselekvési terv, ami le van bontva havi, heti és napi feladatokra.

Pl.: heti életmód terv, heti étkezési terv, heti edzésterv, stb…

 

III. Hogyan lesz Béla tetterős? -> A fizikai sík alkotóelemei

A fizikai felkészültség magában a tettekben nyilvánul meg.

 1. Tettek

Végül minden a tettekben fejeződik ki. Azokban a cselekedetekben, amelyek lefedik a tervben előírtakat, akkor és úgy, ahogyan azt összeállítottuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy alkalom adtán nem térhetünk el a tervtől, ha éppen azt jónak látjuk. A lényeg abban van, hogy a cselekedeteink közelebb vigyenek a célunkhoz. Ha Béla úgy tesz, ahogy azt a cél elérése igényli, akkor bölcsen cselekszik.

 

 1. Ártó tettek

Az ártó tett csoportba tartozik minden olyan cselekedet, ami nemhogy közelebb visz a célhoz, hanem kifejezetten távolít tőle. Például, ha Béla elcsábul és olyan ételt eszik meg, ami számára kifejezetten nem ajánlott.

 

 1. Mulasztások

A mulasztások csoportjába tartoznak azok a dolgok, amelyeket tudjuk, hogy akkor és ott meg kellene tennünk, de mégsem tesszük meg. Például, ha Béla tudja, hogy el kellene mennie edzeni, de mégsem teszi meg, akkor mulasztást követ el.

 

 1. Szokások

Rendszeresen végzett tetteinkből, ártó tetteinkből és mulasztásainkból alakulnak ki szokásaink. A szokások azért vannak, hogy megkönnyítsék az életünket, bizonyos dolgokat kevesebb gondolkodással, könnyebben végezzük el. Minden olyan dolog, amit rendszeresen gyakorlunk, előbb-utóbb szokássá izmosodik. Az a nem mindegy, hogy az adott szokás, jó szokás vagy rossz szokás. Ez pedig attól függ, hogy szolgálja-e az eredmény elérését vagy nem.

 

Tehát ahhoz, hogy Béla elérje az eredményt, egyszerre kell mind a lelki, mind a mentális, mind a fizikai síkon jól teljesítenie. Ha bármelyik tényező hiányos vagy csekély mértékben érvényesül, akkor annál nagyobb esélye van annak, hogy Béla nem fogja elérni az eredményt. Ha viszont minden alkotóelemre kellő fókuszt tesz és kifejleszti azokat a képességeket, amelyek ezek sikeres alkalmazásához szükségesek, akkor az eredmény garantált. Láthatjuk, hogy az eredmény elérése mindig összetett, sok kis erőfeszítés és képesség gyümölcse. Minden képesség tanulható és fejleszthető, ezért a BodyWakes életmódkoncepciót úgy állítottuk össze, hogy útmutatást és segítséget tudjunk nyújtani mind a lelki, mind a mentális, mind a fizikai síkon, a gondolkodásmód, a táplálkozás és testedzés területeit lefedve. Speciálisan képzett egészségmentoraink segítenek abban, hogy egyszerre lehess lelkes, okos és tetterős, azaz életmódváltó mesterfokon.

Szeretettel

Szántai Zsolt

BodyWakes alapító, egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.