Homoktövis a gasztronómiában – 2. RÉSZ

Homoktövis a gasztronómiában – 2. RÉSZ

A homoktövist már nem csak a hobby-és kiskertekben, ill. a bioboltok polcain láthatjuk, egyre inkább teret hódít a gasztronómiában is.

Rostos növényi ital készíthető belőle préseléssel, szűréssel, melyet célszerű közvetlenül a betakarítást követően elvégezni. Natúr szörp 15-20 perces sterilizálással készül, de mivel az így nyert szörp nagyon savanyú, nem mindenki számára élvezhető. Cukorbetegek viszont csak ebben a formában tudják fogyasztani. Dzsem készítéséhez a préselt levet édesítővel, esetleg más gyümölcskészítményekkel keverik, majd tíz percig pasztőrözik. Kompót készítéséhez az édeskés jellegű fajták ép, tiszta bogyóit használják. A lekvárt általában alma hozzáadásával készítik, melyben az alma aránya 35%, ami annak édességétől függően változhat. Készítenek lekvárt sárgarépapép és alma együttes felhasználásával is.

És most lássunk néhány egyszerű, mégis finom fogást!

HOMOKTÖVIS LEVES – a gyümölcslevesek szerelmeseinek! Gyors, egyszerű, finom.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej cékla
  • 2-3 evőkanál homoktövisbogyó (ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, akkor nem kell hűteni)
  • 1 alma
  • 50 g édesítő (Stevia / Eritritol)
  • 1 mokkáskanál fahéj (aki szereti a gyömbért tehet hozzá picit belőle)
  • 1-2 dl cocomas kókusztejszín
  • 1,5 dl tiszta víz (nem ásványvíz)
  • Levesbetét: 1 mandarin, 3-4 szem homoktövisbogyó

Elkészítése:
A megmosott céklát, almát apró kockákra vágjuk, majd a fagyasztott homoktövisbogyóval, édesítővel, kókusztejszínnel, fahéjjal, tiszta vízzel összeturmixoljuk az összetevőket. Ha kész a mandarint, apró cikkekre szedjük. Leveses tányérba kanalazzuk a levest, és betétként meghintjük a cikkekre szedett mandarinnal és homoktövisbogyóval. A leves kellemes hideg állagú lesz, így hűteni sem szükséges, aki a meleg leves híve, picit langyíthatja, csak ne forralja, mert oda lesz a beltartalom! Akár a hideg téli napokon, de nyáron is igazi élvezetet, felüdülést nyújthat.

LAZAC HOMOKTÖVIS PÁCCAL

A balatoni hekkhez és a pisztránghoz is citromkarikát tálalnak és citromlével ízesítik. Ha ezen a nyomvonalon haladunk akkor mindjárt megértjük, hogy miért illik a homoktövis olyan jól a halhoz? A homoktövis akárcsak a citrom citrusféle gyümölcs, roppant savanykás ízű és tele van C-vitaminnal, így egy finom halhoz nemcsak citrom dukál, hanem bátran használhatjuk a konyhában a homoktövist is.

Hozzávalók:

  • 600 g lazac filé (4 szelet)
  • 4 evőkanál Homoktövis lé /Homoktövis Élet Erő granulátumból készített lé = (4 evőkanál vízhez 2-3 teáskanál Homoktövis granulátum/por jól elkeverve)
  • 270 g kókuszvaj
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál parajdi só

Elkészítése:
A homoktövislét elkeverjük az olvasztott kókuszvajjal, hozzáadjuk az aprított hagymát és a sót. Jól összekeverjük. Ha van időnk hűtőbe is tehetjük pár órára, ha nincs az se baj. Öntsük a páckeveréket a lazac szeletek tetejére. Ezt követően tegyük a sütőbe kb. 45 percig, középső rácson sütjük.

HOMOKTÖVISES-MÉZES MUSTÁR

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál fekete vagy barna mustármag
  • 1/2 csésze mustárpor
  • 3 evőkanál homoktövislé
  • 1/4 csésze hideg víz
  • 1/4 csésze hideg fehérbor
  • 2 teáskanál só
  • 3 1/2 evőkanál méz

Elkészítése:
Egy mozsárban összetörjük a mustármagot, de ne porítsuk teljesen, inkább hagyjuk darabosabbra. Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat (ha kevésbé csípős mustárt szeretnénk, akkor meleg vizet használjunk). Ha minden összetevőt jól elmixeltünk, akkor egy steril légmentesen zárható üvegbe tegyük hűtőbe és 1-2 napig érleljük egy kicsit, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezt követően akár egy évig is eláll a hűtőben! Jól illik húsokhoz (szárnyasok, kacsa, csirke)

HÁZI HOMOKTÖVIS FAGYI

Hozzávalók:

  • 3 kávés csésze fagyasztott Homoktövis gyümölcs
  • 4 evőkanál édesítő (lehet több is – ízlés szerint)
  • 3 dl növényi tejszín (pl. zabtejszín, rizstejszín) vagy kókuszkrém

Elkészítése: (nem szükséges fagyigép hozzá!)
Mindent tegyünk turmixba, és jól dolgozzuk össze, majd tegyük kis időre a fagyasztóba. 15-20 percenként keverjük át, hogy szép krémes legyen az állaga. Végül, ha megfelelő a szilárdsága fagyi szedő kanállal, szép gombócokat tornyozhatunk egy mutatós fagyi kehelybe. Díszíthetjük a tetejét pár szem Homoktövis gyümölccsel.

HOMOKTÖVIS SMOOTHIE:

Hozzávalók:

  • 1 kókusz joghurt
  • 1 banán
  • 1 alma
  • 3 teáskanál fagyasztott Homoktövisbogyó
  • 2-3 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • pár szem szeder v. erdei gyümölcs (ez utóbbi nem kötelező)!

Elkészítése:
Az összetevőket turmixgép segítségével jól elkeverjük, majd pohárba kanalazzuk.

SZEDRES-HOMOKTÖVIS TURMIX:

Hozzávalók:

  • 500 ml növényi tej, pl. rizstej
  • 2 evőkanál Fagyasztott Homoktövisbogyó
  • 1 banán
  • 1-2 evőkanál méz ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál pattogatott amaránt mag
  • 1 evőkanál szeder vagy erdei gyümölcs.

Elkészítése:
Az összetevőket turmixoljuk és fogyasztjuk is.

Jó étvágyat hozzájuk!

Felföldi Melinda
BodyWakes egészségmentor
Gasztronómiai tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.