Homoktövis: egy kevésbé ismert csodanövény – 1. rész

Homoktövis: egy kevésbé ismert csodanövény – 1. rész

A Himalája lejtőin és Ázsiában termő növény, de ma már meghódította az egész világot. Magyarországon is őshonos növény, régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. Káposztásmegyeren magyarországi utolsó élőhelyét védetté nyilvánították.

A homoktövis bogyói a szuperételek sorát erősítik, mivel nagy koncentrációban tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, szerves savakat, beleértve flavonoidokat, aminosavakat, fenolokat. Rengeteg jótékony hatásával kiérdemelte a szuperfood címet.

A homoktövis szedésének nehézsége megemeli a leszedett bogyók és az abból készült termékek árát, ugyanis rengeteg emberi munkára van szükség hozzá. Ráadásul igen emberpróbáló munkára, ami a szedő türelmét, kitartását és fájdalomtűrő képességét is „teszteli”. Számtalan kísérletet tettek már a homoktövis bogyóinak gépek segítségével történő begyűjtésére, de mindeddig komoly eredmény és sikerek nélkül.

A bogyókat a szedés után minél hamarabb érdemes feldolgozni, vagy pedig hűtőházba szállítani, mert nagyon könnyen és gyorsan romlanak. A frissen leszedett gyümölcsöt romlás nélkül +5-10°C-os tárolóban csak 1-2 napig tárolhatjuk. A termés jellegzetessége, hogy feldolgozott állapotban is megőrzi kedvező tulajdonságait és rendkívüli gyógyító erejét. Széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét, gyógyászati célra termését, levelét és magolaját használják fel. Olaja A, B1, B2, B6, D, E, F, K, P vitaminok természetes koncentrátuma, tartalmaz továbbá béta-karotint, folsavat, szerves savakat, csersavat és ásványi sókat, Omega –3, 6, 9 fontos esszenciális zsírsavakat. Úgyszintén forrása az értékes omega-7 zsírsavnak is, amely a természetben csak ritkán fordul elő, a homoktövis azonban 40 %-ban tartalmazza. Antioxidiánsként hat, gátolja a daganat növekedését és kialakulását az emberi szervezetben, védi a sejteket a szabad gyökök által okozott sérülésekkel szemben, jó hatással vannak a kiszáradt, berepedezett bőrre E-vitamint és esszenciális zsírsav tartalmának köszönhetően hatékonyan felújítja a nyálkahártyát az égési és fagyási sebeknél és a radioaktív sugárzásnál. Gyógyítja az ekcémát, illetve hosszan fekvő betegeknél az esetleges felfekvéseket.

További egészségügyi hatásai:
• védi és erősíti az immunrendszert és idegrendszert
• alkalmas a telítetlen zsírsavak (pl. linolsav, linolénsav) hiányából fellépő központi idegrendszeri abnormitások korrigálására
• kiváló allergiára, pl. szénanáthára
• gyulladáscsökkentő
• késlelteti az öregedési folyamatot
• növeli a szervezet ellenálló képességét
• véd különböző fertőzések ellen
• segít a legyengülésben, erősítő hatású
• javítja az általános egészségügyi állapotot
• C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen (tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban)
• fokozza az anyagcserét, zsíroldó hatása van
• csökkenti a vércukorszintet
• májregeneráló hatása miatt alkalmas a máj tisztítására (májelégtelenség esetén jól hasznosul más gyógynövényekkel pl. a pitypanggal együtt)
• kedvezően hat a gyomorra
• lassítja az érelmeszesedést
• autoimmun betegségek tüneteit enyhíti
• gátolja a hajhullást
• segít megóvni a szem egészségét, mivel gazdag karotinoidokban
• gyógyítja a sebeket
• javítja a vérkeringést
• növeli az epe kiválasztást
• csökkenti az LDL koleszterin és a triglicerid szintet
• hozzájárul a normál kollagén képződéshez, ezen keresztül a porcok, a fogíny, a bőr, a fogak normál állapotának fenntartásához
• csökkenti a narancsbőr kialakulását

Élettani szempontból legfontosabb összetevői: A-, B1-, B2-, B6-, C-, D-, E-, K-vitaminokat, telítetlen zsírsavakat, omega3-at, omega6-ot, egyéb antioxidánsokat, flavonoidokat, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, szelént, mangánt, káliumot és még nagyon sok hasznos gyógyító elemet.

A gyógyszeripar a gyümölcs húsát és a magjából préselt olajat használja fel alapanyagként fájdalomcsillapító, fekélyekre kenőcs, sugárártalom elleni szerek, nőgyógyászati gyulladás gátlók készítéséhez; valamint arckrémek és fogkrémek összetevőjeként.

Nem lehet túladagolni még a zsírban oldódó vitaminjait sem – az csak a szintetikus zsírban oldódó vitaminkapszulák szedésénél lehetséges – és nincsenek mellékhatásai a gyógyító gyümölcs fogyasztásának.

Mivel élénkít, sokan isszák kávé helyett is.

Fogyasztása nem ajánlott várandós nőknek és szoptató kismamáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek, akut bél- és epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy megbetegedés, véralvadási zavarok, és alacsony vérnyomás esetén.

Befőzéssel készítenek belőle szörpöt, lekvárt, dzsemet, befőttet, kompótot, üdítőitalt, sőt vitamindús koncentrátumot is. Termését elsősorban dzsem, bor, ivólé, likőr, gyümölcslé, kompót formájában, azaz feldolgozva használják, de akár leves, muffin, vagy fagyi is készíthető belőle. Hogyan? Jövő heti cikkemből kiderül!

Felföldi Melinda
BodyWakes egészségmentor
Gasztronómiai tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.