Húgysav és a táplálkozási típusok összefüggései

Húgysav és a táplálkozási típusok összefüggései

Sok ügyfél fordul hozzám azzal a panasszal, hogy a vérükben a húgysavszint emelkedett. Az ideális húgysav szint a vénás vérben mérve férfiaknál 220-420 umol/l, a nőknél 140-340 umol/l. Ha ennél magasabb a húgysav szint, az valóban nem jó és káros hatása van a szervezetre nézve. Köszvényt, érelmeszesedést, ízületi problémákat, veseelégtelenséget, érrendszeri és keringési rendellenességet tud okozni és az áteresztő bél szindróma egyik oka is.

De mi egyáltalán a húgysav és mitől lehet csökkenteni ennek szintjét, hogy ne okozzon ilyen problémákat?

A húgysav egy végtermék. A nukleinsavakat felépítő purin vegyületek lebontása során jön létre. A biokémiában a nukleinsav molekulák felelősek a sejten belüli genetikai információ hordozásáért. A leggyakoribb nukleinsavak a dezoxiribonukleinsav  (DNS) és a ribonukleinsav (RNS). Valójában mondhatjuk, hogy a purin  az összetett fehérjék egyik építőanyaga. A purin előfordul a marha, a sertés, a baromfi, a hal és a tengeri állatok húsában. A zöldségek közül a spárga, a karfiol, a spenót, a gomba, a zöldborsó, a lencse, a szárított borsó, a bab, a zabpehely, a búzakorpa, a búzacsíra és a galagonya is tartalmazza. De magas a purin tartalma az élesztőnek, a májnak, a napraforgómagnak és még a mazsolának is. Tehát elég sok élelmiszerben előfordul.

Mit szokott ilyenkor mondani egy általános táplálkozási tanácsadó: „Tessék ezekből kevesebbet enni!” Úgynevezett purin szegény diétát javasol. Ennek a diéta hatására viszont általában alig történik változás. Miért?

Mert nem elsősorban a purinban gazdag élelmiszerek fogyasztása okozza a fő problémát! Bár van összefüggés, de abban sem vagyunk egyformák, hogyan reagál ezekre az élelmiszerekre a szervezet. Hiszen különböző táplálkozási típusokba tartozunk, így itt sem lehet sablonokat alkalmazni.

Fehérje típus

A fehérje típusba tartozó embereknek kifejezetten javasolt pl. a purinban gazdag vörös húsok, vadhúsok fogyasztása. Számunkra mind a vegetatív idegrendszeri egyensúly helyreállítása, mind a sejtanyagcsere optimalizálása szempontjából előnyős. Akkor mi van, ha egy fehérje típusnak mégis magas a húgysav szintje? Vegyük le a húsokról, amikor pont azok javasoltak nekik?

Nem ez a megoldás, mert nem ez okozza a problémát náluk a húgysav szint emelkedésénél.

Számukra a problémát a túlzott finomított szénhidrát és gyümölcscukor bevitel okozza! Ugyanis az ő  szervezetükben sejt szinten a mitokondriumokban (sejtek „kazánháza”, ahol a lebontott tápanyagok energiává történő átalakítása, „elégetése” folyik) a tápanyagok lebontása gyorsabban történik. Ennek következtében, ha több szénhidrátot fogyasztanak, akkor ezt a folyamatot még jobban begyorsítják.

Mivel a szénhidrátok a lebontás során szőlőcukor formában keringenek vérben, ahhoz hogy ezek bejussanak a szervezetbe inzulinra van szükség. Az inzulin hormont a hasnyálmirigy állítja elő. Ha az eleve gyorsan zajló energianyerő folyamatot plusz szénhidrát bevitellel tovább gyorsítja egy fehérje típus, akkor a hasnyálmirigy még több ingert kap, hogy még több inzulint termeljen. Ilyenkor rengeteg inzulin szabadul fel, ami szintén káros a szervezetre nézve. A test védekezni kezd és a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin molekulák (amelyek az a feladatuk, hogy a sejtekhez szállítsák az oxigént, a tápanyagokat, valamint elszállítsák a lebomlott termékeket) magukhoz veszik a vérben átmenetileg keringő cukrokat, hogy ezzel csökkentsék az inzulin hormon agresszív hatását. Ennek hatására viszont ragadóssá válnak és így összetapadnak. Továbbá ezekbe az összetapadt, cukor miatt ragadós hemoglobin molekulákba beleragadnak fehérjék is, mint pl hormonok, fehérvérsejtek, neurotranszmitterek (ingerület átvivők). Ez hívjuk „előrehaladott glikációs végterméknek” (AGE), amely rontja a normális fehérjefunkciókat.

Az AGE-k összekapcsolódnak a kollagénnel fehérjékkel. Kollagén fehérje található az emberi kötőszövetekben és az izomszövetekben is. A kollagén purin vázas fehérje vegyület. Mivel Az AGE kivonja a kollagént a szervezetből, ezért az lebontódik és végtermékként, így húgysav keletkezik. Tehát elsősorban ezért emelkedik meg a húgysav szint a vérben egy fehérje típusoknál. Míg a szénhidrát típusoknál, akiknél a sejtszintű anyagcsere folyamatok mások, tényleg a több purinban gazdag fehérje bevitel okozza a problémát.

Comments (2)

 • Némethné Tarjányi katalin Reply

  Szia Zsolt!

  Ha jól értem egyek nyugodtan fehérje tipus révén bőven pulyka husit, de csak nagyon kevés szénhidrátot.
  Üdv.: Katalin

  2016-09-13 at 12:49
  • Szántai Zsolt Reply

   Szia Katalin,

   Úgy, ahogy a tanácsadáson megbeszéltük… 🙂

   üdv

   Zsolt

   2016-09-15 at 09:58

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.