K-vitamin

K-vitamin

Kétféle vitamin létezik. Vannak zsírban oldódók és vannak vízben oldódók. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. Táplálkozással is könnyen bevihető, nagyon sok ételben megtalálható, hiánya ugyan ritka, de előfordul.

– Legfontosabb szerepe, hogy elősegíti a véralvadást, újszülötteknél is megelőzi a vérzéseket. Ha a vérben nem képződnének „vérrögök”, akkor az életveszélyes állapot lenne.

– Segít az erős csontok felépítésében és hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, hiszen segíti a kalcium és a kálium felszívódását és beépülését a csontokba. A K-vitamin és a D-vitamin együtt működnek, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba, ezért ezt a két vitamint együtt érdemes a szervezetbe juttatni, hogy ki tudják fejteni jótékony hatásukat. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

– Segíti a máj méregtelenítő funkcióit.

– Azok a bennünk lévő jótékony bélbaktériumok is termelik a vastagbél bolyhaiban, melyek a gombás fertőzések ellen is védik a szervezetet.

– Erősíti a keringési és érrendszert, gátolja az erek elzáródását.

– Fájdalomcsillapító hatású, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést.

A K-vitaminnak alapvetően 2 formája ismert, a K1-vitamin és a K2 vitamin. Bár mindkettőt megtaláljuk kiegészítőkben is, a kiegyensúlyozott étrendnek is természetes részét képezik.

A K1-vitamin (phylloquinone) (növényi eredetű) – természetes forrásai közé tartoznak a sötét színű zöld leveles zöldségfélék: fodroskel, leveles kel, petrezselyemzöld, répafélék, brokkoli, metélő hagyma, kelbimbó.

K2-vitamin (menaquinone) (állati eredtű) + bacik – természetes forrásai: az élelmiszerekben kevesebb van, de ezt megtaláljuk kismennyiségben húsfélékben, tejtermékekben, fermentált élelmiszerekben. Az emberi vastagbélben található baktériumok is termelnek K2 vitamint.

A K2-nek is van két típusa: az MK4 és az MK7. Az MK4 természetesen megtalálható húsokban, tojásban, és tejtermékekben, míg az MK7 bizonyos baktériumok mellékterméke.

Mind két vitamin fontos szerepet játszik a hiánytünetek elkerülésében és az életveszélyes vérzés megakadályozásában. Mind két vitamin segít csökkenteni a csontritkulás tüneteit, a véraláfutásokat, de vissza is fordíthatják a véralvadásgátlók hatásait.

Ritkán lép fel hiányállapot, melynek tünetei: vérzékenység.

Okai: egyoldalú táplálkozás, bélgyulladás, antibiotikum szedés. A K-vitamin hiány a nyugati emberek körében jobban elterjedt, szív és érrendszeri problémákat, valamint a lágyszövetek elmeszedését okozza a hiányuk.

Csontritkulásnál: Osteocalcin (fehérje) csak akkor tud ásványi anyagot megkötni és a csontokba beépíteni, ha a K-vitamin aktiválta. Alacsony K1 és K2-vitamin szint csökkent csontsűrűséget eredményez.

Nagy mennyiségű A-vitamin gátolja a felszívódását és E-vitaminnal egyidejűleg szedni nem javasolt.

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.