Karob – Egy tökéletes alternatíva a kakaó kiváltására

Karob – Egy tökéletes alternatíva a kakaó kiváltására

Nem sokan ismerik pedig egy kiváló alternatíva a kakaó helyettesítésére a karob por. Ez a színében és állagában is a kakaóval megegyező alapanyag, valójában a szentjánoskenyérfa termésének szárított és őrölt magja.

A szentjánoskenyérfa már a bibliai időkben is ismert volt. Eleinte nedvét édesítésre és erjesztett italok készítésére használták. A legenda szerint Keresztelő Szent János ezen fának a termését fogyasztotta sivatagi barangolásai során. E termés értékes eledelnek számított és számít több helyen a mai napig is. Az ókorban magjait még pénzként is használták, egy karob mag egy karátnak felelt meg.

A szentjánoskenyérfa jellemzően a mediterrán térségben él.
Termését felhasználják az élelmiszeripar mellett állati takarmányként, a kozmetikában és még a papírgyártásban is.

Előnye, hogy nem tartalmaz teobromint, ami egy a koffeinhez hasonló élénkítő és erősen vízhajtó alkaloid (növényekben található, nitrogén tartalmú, szerves vegyület).

Emellett A-, és B vitaminban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban is gazdag, ráadásul még antioxidáns hatással is bír.

A benne található úgynevezett tanninok segítenek a különböző toxinok semlegesítésében.

Ha mindez még nem lenne elég meggyőző, kalória és zsírtartalma is jóval kevesebb a kakaóénál.

Egyes vidékeken gyógyszerként is használták köhögés, rekedtség ellen. Enyhe hasfogó hatása miatt pedig hasmenéses betegségek során is segítség lehet.

Jó hír, hogy alapvetően semmilyen adalékanyagot nem használnak előállítása során, így igazán tiszta őrleményeket kaphatunk, melyek táplálkozási típustól függetlenül fogyaszthatók bárki számára. Ugyanakkor mivel szénhidráttartalma jelentős, így szénhidrát forrásként érdemes vele számolni.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.