A kialvatlanság miért fokozza az édesség utáni vágyat?

A kialvatlanság miért fokozza az édesség utáni vágyat?

Egészen „egyszerű” és logikus a magyarázata

Picit szakmaibbra sikeredett ez a poszt, de nagyon hasznos és jó ezzel (is) tisztában lenni!

A kortizol szintünkkel van ez is kapcsolatban, amit megpróbálok „egyszerűen” leírni és megfogalmazni.

A kortizol egy szteroid hormon, amit a mellékvese termel. Nagyon fontos szerepe van a szervezet működésében, többek közt a vérnyomás, a fehérje, a cukrok és zsírok felhasználásában is. Főként stressz hatására termelődik a szervezetben, így anti-stressz hormonnak is hívjuk. Tulajdonképpen „túlélő üzemmódot” biztosít stresszes – váratlan helyzetekben.

Amikor a szervezet kibocsájtja a kortizolt, az elkezdi lebontani az izmokban található fehérjéket. Ezek aminosav formájában a májba kerülnek, ahol glükózzá alakulnak. Ezt a szervezet energiaforrásként használja fel, amikor szükség van rá. Ez a folyamat megemeli a vércukorszintet, ami által az agynak elegendő glükóz (szőlőcukor) áll rendelkezésre. Ez egy túlélő funkció, hogy „vész helyzetben” a szervezetünk „túléljen”. Ugyanebben az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glükóz felhasználását, tehát a nem létfontosságú dolgok ilyenkor háttérbe kerülnek. Összegezve, ezek a folyamatok felkészítik a testet, hogy kezelni tudja a váratlan stresszhelyzeteket.

A kortizol szintet viszont növeli a szervezetünkben az alvás megvonás is!

Tehát, ha nem alszol eleget és megemelkedik a kortizol szinted, akkor (ahogy az előbb leírtam) az átalakítja a szervezetben az energianyerő folyamatokat, és lezárja a glikogén raktárak töltését a májban és az izmokban. Ennek következtében ugye több cukor tud a vérben maradni, ami tulajdonképpen átmeneti inzulin rezisztenciát okoz. (Lezárja az inzulin receptorokat, ezáltal az inzulin nem tud hozzá kötődni a cukorhoz, és nem tudja bejuttatni a sejtbe, így a cukor a vérben marad, hogy azt a szervezet azonnal fel tudja használni, ha kell)

Tehát, ha magas a kortizol szint – mert nem aludtál eleget – akkor a szénhidrát raktárak nem tudnak töltődni!

Ha ez sokáig fennáll, akkor viszont a szénhidrát raktárak kiürülnek, ami éhségérzethez, falási rohamokhoz és édesség utáni vágyhoz fog vezetni!

Ezért is érdemes odafigyelnünk a kellő mennyiségű és minőségű pihenésre, ezt sem győzzük elégszer hangsúlyozni!

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.