KOLESZTERIN

KOLESZTERIN

Koleszterin szint, a nagy mumus?

Már eléggé benne van a köztudatban, hogy vigyázni kell a koleszterin szintünkre,mert ha megemelkedik, annak elég komoly egészségkárosító kockázata van.

Ok rendben, de akkor mit csináljunk, ha egy labor vizsgálat során mondjuk kiderül, hogy magas a koleszterin szintünk?

Először is jó tudni, hogy egyáltalán mi is az?

A koleszterin, a görög chole (epe) és stereos (szilárd), valamint a latin olium (olaj) szóból ered. Sárgásfehér színű, zsíros érintésű anyag. Nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, több feladata is van.

Az egészségünk nagyban függ a vérereink állapotától, mert az erek viszik az éltető vért a test minden egyes sejtjéhez. A véráram hihetetlenül erős, olyan mint egy sebes hegyi patak. Köztudott, hogy a hegyi patak partját az erős áramlás okozta erózió folyamatosan változtatja. Akkor hogy lehet az, hogy a hegyi patakhoz hasonlóan sebesen áramló vér, mégsem kezdi ki a vérereket?

Azért mert a természet gondoskodott róla, hogy az érfalak „olajozva” legyenek. Ugyanis a vérben lévő vérzsírok, koleszterinből és trigliceridekből (zsírsavak) állnak. Mivel a vér alapvetően vizes közeg, ezért ahhoz, hogy a vérzsírok oldódjanak a vérben és szállíthatóvá váljanak, polipeptidekkel (fehérje molekulák) kell kapcsolódniuk, mert ezek a vízmolekulák számára befogadhatóak.  Így keletkeznek a lipoprotein cseppek, melyek sűrűségük alapján különböztetünk meg és szerepük is eltérő.

A két legfontosabb koleszterin típus:

LDL-koleszterin, ami kis sűrűségű, 45% koleszterint, triglicerideket, foszfolipideket és fehérjét tartalmaznak. Abban az esetben, ha túl sok termelődik belőlük, akkor ez a „rossz” koleszterin lerakódik az érfalba, és komoly kardiovaszkuláris betegségeket tudnak okozni.

HDL-koleszterin, ami nagyobb sűrűségű, 50% fehérjét és kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Szerepe, hogy az érfalból a feles koleszterint visszaszállítsa a májba, így védi az érfalat. Ezért szoktuk „jó” koleszterinnek hívni.

Tehát a koleszterinnek az egyik fő szerepe a szervezetben, hogy „olajozza” az érfalakat. A koleszterint egyébként a máj sejtjei állítják elő az egyszerű zsírokból. Normál esetben pont a megfelelő koncentrációban kerül a vérbe ahhoz, hogy az érfalakat borító sejteket kenni tudja.

A probléma akkor kezdődik, amikor ez az egyensúly megborul. Ilyenkor a koleszterin gyorsabban bomlik le a sejtfalból, mint ahogy beépül. Ennek következtében érelmeszesedést, és érelzáródást tud okozni.

Az egyensúly megborulására a legnagyobb hatással a táplálkozás van! Igen-igen, akkor biztosan kevesebb zsírt kell enni… Nem! A sok zsír nem feltétlen okoz érbetegséget, mert a felesleges zsírt a test egyszerűen tárolja. A probléma oka ennél összetettebb.

Ugyanis attól függően, hogy kinek milyen a sejtanyagcseréje (sejten belül a mitokondriumokban történő energianyerő folyamat, ahol a lebontott tápanyagok energiává alakulnak), befolyásolja azt, hogy ki mennyire és mitől lesz hajlamos a „rossz” koleszterin szint megemelkedésére.

Vannak úgynevezett „szénhidrát” típusú emberek. Ebbe a típusba tartozók sejt szinten a szénhidrátokat lassabban alakítják át energiává, ezért több szénhidrátot, kevesebb fehérjéket és zsírokat kell fogyasztaniuk egy étkezésen belül, mert ezzel optimalizálódik a sejten belüli oxidáció (égetés) hatásfoka. Nekik a legnagyobb veszélyt az okozza a „rossz” koleszterin szint emelkedés tekintetében, ha több PUFA zsírsavat fogyasztanak. A PUFA zsírsavak, többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek olyan szénláncokat tartalmaznak, amelyek kettős kötésben vannak. Emiatt a kettős kötés miatt nagyon gyorsan reakcióba tudnak lépni az oxigénnel, melynek következtében mérgező vegyületeket, úgynevezett aldehideket hoznak létre. Ezek az aldehidek a sejt DNS (örökítő anyag) mutációját okozhatják, oxidálják az LDL koleszterineket és a fehérjékből előrehaladott zsíroxidációs végterméket (ALE) állítanak elő. Az LDL koleszterin részecskék peroxidációs károsodása során jön létre az oxidált LDL, amely nagy szerepet játszik az érelmeszesedésben.

Aztán vannak úgynevezett „fehérje” típusú emberek. Ők sejt szinten a szénhidrátokat gyorsabban alakítják át energiává, ezért több fehérjére, valamint zsírra és kevesebb szénhidrátra van szükségük, egy étkezésen belül, hogy lassítsák az eleve gyorsan zajló oxidációs folyamatokat, mert attól lesz jobb az égetés hatásfoka náluk sejt szinten. Nekik a legnagyobb veszélyt az okozza a „rossz” koleszterin szint emelkedés tekintetében, ha a túlzásba viszik a szénhidrátok fogyasztását. Ugyanis a túlzott mennyiségű szénhidrátoktól a szervezet két módon tud megszabadulni. Vagy elégeti és energiává alakítja a lebontott felleges glükózt vagy telített zsírrá alakítja lipogenezis révén. Ezekből a zsírokból viszont a máj képtelen tökéletes minőségű koleszterint felépíteni. A test ezeket a koleszterineket is felhasználja az érfalak bélelésére, de mivel nem természetes, hanem módosított koleszterin, nem bírja a munkát és a hamar lebomlik, ezzel megemelve a vér „rossz” koleszterin szintjét.

Az úgynevezett „egyensúlyi” típusba tartozó emberek vannak legkevésbé kitéve a fent leírt okok miatt a „rossz” koleszterin szint megemelkedésére. De mivel náluk a sejtanyagcsere pont optimális sebességgel zajlik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor ők büntetlenül tömhetik magukba a finomított szénhidrátokat és a rossz zsírsavakat. A fenti leírt kiváltó okok minden emberi szervezetre negatívan hatnak és megemelik a „rossz” koleszterin szintet, ha azokat túlzott mértékben fogyasztja valaki, csak eltérő hatásfokkal.

Összefoglalva tehát a koleszterinekre életbevágóan szükségünk van, mert „olajozzák” az érfalat. Ezen kívül vannak olyan szerves vegyületek, amelyek szintéziséhez a koleszterinek szolgáltatnak alapanyagként, mint pl. epesavak és egyes hormonok. A problémát az okozza, ha helytelen táplálkozással megterheljük a koleszterineket előállító májat és felborítjuk a test zsíranyagcseréjének egyensúlyát, ami pedig függ az egyéni táplálkozási típustól is.

A „rossz” koleszterin szint csökkentésének tehát a legjobb módja, ha valaki a genetikai típusának megfelelően, egyénre szabottan egészséges módon táplálkozik!

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.