Málnalevél: egy kevésbé ismert gyógynövény – 2. rész

Málnalevél: egy kevésbé ismert gyógynövény – 2. rész

Ígéretemhez híven folytatjuk a múlt heti témát, mégpedig a tudományos kísérletekkel.

Vannak vizsgálati eredmények a tea hatékonyságát illetően, de meglehetősen ellentmondásosak.

A málnalevél hatását laboratóriumi körülmények közt eddig hat vizsgálatban tanulmányozták. Embereken öt esetben végeztek vizsgálatokat, aminek eredménye nem mutatott ki se pozitív, se negatív hatást.
Az eredmények ellentmondásosak, sőt nagy elővigyázatosságot igényel a várandósság során, mivel szülés előtt a méh falának az erősödése igénybe vesz egy kis időt. A 34. terhességi hét előtt fogyasztva tehát nem javasolt, de a 35. héttől kezdve az étrendhez lehet adni.

A teából napi 2-3 csészét ajánlott fogyasztani úgy, hogy napi 1 csészével kezdi a leendő anyuka és megnézi, hogyan reagál a teste. Ha nem tapasztal mellékhatásokat, növelheti az adagot.

Ami fontos, hogy a 2. trimeszter előtt ne fogyassza, mivel a málnalevélben lévő vegyületek némelyike serkenti a méhösszehúzódásokat, amelyek potenciálisan magzatvesztést okozhatnak.

Használata ugyancsak nem bölcs döntés azok számára sem, akik szokatlan, kellemetlen élményeket tapasztaltak a múltban. A tea bonyolíthatja a helyzetet, ha

  • a baba késik, a hüvelyi szülés alatt az összehúzódások már nagyon intenzívek lesznek, amit még erősebbé tehet a málnalevél használata. Ez sok stresszt okozhat a babának.
  • bármilyen vérzést tapasztalt a 2-3. trimeszterben
  • császármetszéses születést tervez

Szintén nem szabad alkalmazni terhességi cukorbetegség esetén, valamint szoptatás alatt, mert hirtelen lecsökkenti a vércukorszintet.

A gyakorlatban két tanulmány is készült a szülés előtti málnalevél tea fogyasztását illetően:

Az első egy placebókontrollált, kettős vak vizsgálat volt 2001-ben 192 ausztrál szülő nő bevonásával. Egy részük placebót kapott, a másik csoport málnalevelet. A kúra a terhesség 32. hetétől egészen a szülésig tartott. Két dolgot figyeltek meg. Az egyik, hogy a szülés kitolási szakaszának hossza csökkent. A másik, hogy a  szülészi fogó használata kevesebbszer volt indokolt. Semmiféle más hatást nem figyeltek meg, mellékhatásokat sem.

2009-ben készült egy másik tanulmány is, ami hasonló következtetésekre jutott. A lényeg tehát, hogy az eddig végzett kísérletek alapján nem egyértelmű, hogy hatása előnyös vagy sem, nincs elég bizonyíték hogy megkönnyítené a szülést. A hatásért felelős vegyületeket azonosítani kellene, amihez további klinikai vizsgálatok elvégzésére lenne szükség.

Természetesen azokon a területeken, ahol már bizonyított, pl. enyhe hasmenés esetén, vagy görcsoldóként – fogyasszuk bátran, sőt az továbbra is igaz, hogy magas tápanyagtartalmú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, melyek a női test számára szükséges tápanyagok. A benne található egyéb vitaminok és ásványi anyagok közé tartoznak az A, B1, B2 és B3 vitaminok, valamint a C- és E-vitamin, a mangán, a niacin és a szelén.

Elkészítésének két módja ismert: az egyik a szokásos teafőzési eljárás, mely során egy púpozott teáskanálnyi levélre két-három deciliternyi vizet kell önteni, majd lefedve állni hagyni tíz percig. A másik módszer szerint jobb fél órán át forralni a leveleket, és aztán leszűrni a keveréket. Ezt is, mint valamennyi gyógynövényes teát, érdemes frissen elkészíteni, és rögtön, langyosan meginni! Napi 4 bögrényi adagnál nem javasolt többet fogyasztani belőle, ill. folyamatosan 4 hétig szabad inni, majd 5 nap szünet után újra folytatni.

A vérben lévő húgysav kitisztítására reggel és este 1-1 csészényi javasolt mindaddig, amíg a fájdalom nem múlik (de max. 6 hét). Megelőzésre, szinten tartásra elegendő hetente, két hetente 1-1 csészényivel meginni. A tea egy kicsit izzaszt, és vizeletet is hajt.

Belsőleg visszérre is fogyasztandó napi egy csészével. Erre a célra felváltva lehet inni zsálya teával

A málnalevél tinktúráját ugyanúgy és ugyanolyan arányokkal érdemes elkészíteni, mint a kamilla tinktúrát (1-1 arányú víz és alkohol, fele arányú kamilla). Az eredménytermék kiváló a bőrre, ha külsőleg alkalmazzuk, koncentráltabb formában használják a PMS (premenstruációs szindróma) enyhítésére, menstruációs problémákra, és erős vérzésre.

Felföldi Melinda

BodyWakes egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.