Miért “kell” terhesen edzeni?

Miért “kell” terhesen edzeni?

Az edzés pozitív jótékony hatásai…

 

Kapom sokszor a fenti kérdést többször is, hogy nem értik, miért kell terhesen edzeni.

Természetesen nem kell, semmit sem kell, csak érdemes, illetve mindenképp jót teszünk vele mamának babának egyaránt. Ugyanis az edzésnek számos pozitív jótékony hatása van (negatív nincs is neki), ezt fogom most bővebben kifejteni, hogy jól érthető legyen.

 

Mondjuk először tisztázzuk, hogy mit is jelent az edzés valójában. Szerintem sokan nem tudják, illetve bele sem gondolnak. Ugyanis sokan mondják, hogy voltak edzeni, de tulajdonképpen sok esetben olyan messze voltak az edzéstől mint makó jeruzsálemtől.

Nekem a mozgás gyerek korom óta az életem szerves része. Már általános iskola 3. osztályában elkedztem röplabdázni, amit 10 évig űztem, közben az iskolában tornáztam, atletizáltam. Majd érettségi után Budapestre kerültem, így a röplabda abba maradt, itt volt 2-3 amolyan inaktív szakasz a sportot illetően az életemben, de ez sem teljesen inaktív, mert otthon rendszeresen tornáztam, még viedókazettákra.

Majd 2008-ban, lassan 10 éve megismerkedtem a fitnessel, elkezdtem edzőterembe járni, és ez lett az életem. Magával ragadott az egész, úgy éreztem hazaérkeztem, és elindult edzői pályafutásom, mely során számos képzést elvégeztem. Mai napig igyekszem beleásni magam az emberi szervezet mélyebb működésébe, mind anatómiailag, mind bio kémiailag, hogy megértsem, milyen folyamatok zajlanak bennünk edzés során, de főleg, hogy HOGYAN. Erre csak azért tértem ki, hogy nemcsak úgy a levegőbe beszélek.

 

Na de térjünk akkor vissza az alapokhoz, és nézzük meg mit is jelent valójában az edzés. 🙂

Az edzés, vagyis fogalmazzunk pontosabban, az igazi edzés, elsősorban izom munka, melyet a teljesítőképesség növelése érdekében, szisztematikusan és célirányosan végzünk. Ennek eredménye, hogy a szervezetben funkcionális és formai változások jönnek létre. Természetesen többféle, manapság már számos edzésforma létezik, melyek közül választani tudunk, a lényeg, hogy mindegyik akkor lesz hatásos, ha a fenti mondatnak megfelel.

Illetve a választásnál érdemes figyelembe venni, hogy kinek mi a célja az edzéssel, mit szeretne elérni, ezt mennyi idő alatt, és bizony nem utolsósorban az is nagyon fontos, hogy milyen a hormontípusa, mert bizony hormontípusonként különböző edzésmódszerek hatékonyak például a zsírégetés szempontjából.

De nézzük akkor most meg az edzés, az igazi edzés pozitív élettani hatásait. Ezek az élettani hatások azok, amelyeknek nincsenek látható fizikai jelei, viszont érezzük, hogy amikor a rendszeres mozgást beépítjük az életünkbe, sokkal jobban érezzük magunkat, ezért:

– szív és vérkeringési rendszer megerősödik: ezáltal hatékonyabb lesz a szív munkája, a szív hajszálérhálózata kibővül és megerősödik, ütőerek térfogata megnő, az erek rugalmasabb lesznek.

– légző rendszer javul: ezáltal nő a vital kapacitásunk, több oxigénhez jut a szervezet

– szervezet oxigén ellátottsága javul (VO2max): ez a szervezet oxigénfelvevő képességét jelenti, nő az oxigén felhasználás az izomsejtekben, a vér összetétele megváltozik, megnő a keringő vér mennyiség. Ezt értéket, a VO2max-t egyes ternekben bizonyos gépeken egy fitt teszttel mérni lehet, ez úgy néz ki, hogy ml/perc/kg mennyi oxigén felvételére vagyunk képesek. Ez az érték minél magasabb annál jobb.

– hatékonyabb zsírégetés: hiszen magasabb lesz a kalória felhasználás, ami jótékony hatással van a zsírégetésre. Nyílván ez egy nagyon összetett téma, melyről hosszasan lehetne írni, de tény, hogy az edzés, ha azt megfelelően végezzük, ebből a szempontból is nagyon hasznos.

– vérnyomás szabályozó: nekem nem 1, nem 2 vendégem volt, akik már 50 év felett voltak és szedtek vérnyomás csökkentőt, és a megfelelő táplálkozás és edzés beállításával el tudták hagyni a gyógyszert

– immunredszer megerősödik: az edzés hatására nő a védősejtek száma, így le tudnak lassulni test öregedési folyamatai

– testösszetétel javul. Mi is a test összetétel? Amikor nem csak azt nézzük, hogy mit mutat a mérleg, hanem azt, hogy mekkora a testzsír %, az izomtömeg hányad és a zsigeri zsír, ami a belső szervek környékén lévő zsírréteget jelenti. Az az igazi valódi fogyás, amikor a testösszetétel változik pozitív irányba, és nem feltétlenül a csak a kg.

Számos élettani hatásról tudnék még írni, ezek csak a legfontosabbak, amiket most csak érintettem.
És akkor, hogy a legelső kérdésre is kitérjek, hogy miért kell terhesen is edzeni? Még egyszer mondom, természetesen nem kell, csak ajánlott és érdemes. Ezekért. A másik oldalt, az edzés pozitív lélektani hatásait még nem is említettem, az megint egy másik nagy téma.

Már sokszor említettem és írtam róla, hogy a várandósság normál esetben nem betegség, nem teher, nem is szeretem ezt a szót, hogy terhesség (a címben szándékosan írtam így), ez egy másállapot az tény, de nem betegség. Ezért a várandósság alatt is fontos, hogy karban tartsuk magunkat. Az már, hogy ki mit választ, ill. kinek mit érdemes választani, az már más igen.
Ha valaki még soha életében nem dolgozott súlyokkal, az nyílván ne a várandósság alatt kezdje el. Ő válasszon olyan mozgásformát, ami neki, az ő állapotának lesz megfelelő.( pl. gerinctréning, kismama jóga, vagy amit úgy érez, hogy végezni tud, könnyebb kardiós mozgás.) De akinek mindig is élete része volt a súlyzós edzés is, mint pl. nekem is, akkor egész nyugodtan lehet a babvárás alatt is ugyanúgy súlyzós edzést végezni. Nyílván én is a súlyokból visszább vettem, már magamhoz képest, de nem ártok vele egyáltalán, sőt. Ha az anyuka valamiben jól érzi magát és jól esik neki, akkor az a babának is jól fog esni. Persze azt is nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy, aki nem szakember, aki nem ismeri a testét kellően, akinek nincs kellő testtudata, nem tudja, vajon mit bír és hogyan, az egyedül ne álljon neki kísérletezni és főleg ne várandósan, hanem forduljon megfelelő szakemberhez, edzőhöz, aki tud neki segíteni.

 

Ami még nagyon fontos, hogy várandósan, de egyébként alapból is nagyon fontos a pulzuskontrollal végzett edzés. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy az adott edzés során a pulzusunk miképp alakul, pláne várandósan különösen nem mindegy. Szóval érdemes egy jó minőségű pulzusmérő órát beszerezni, és azzal végezni az edzéseket, főleg kezdőként. Várandósan a pulzusunk tartósan ne menjen 140BPM fölé, mert a baba pulzusa alapból is magasabb, s ha miénk felmegy, az övé is felfog, és ezt fontos kontroll alatt tartani. De ez szintén egy újabb olyan téma, ami külön posztot érdemel, mármint a pulzuskontroll.

Szóval zárszóként, az edzés mindenkinek, kortól nemtől függetlenül egy igenis nagyon hasznos dolog, aminek az életünk részének kellene lennie. Mindenkinek olyan mértékben és olyan formában, amit az ő szervezete megkíván és elbír. Ha szükséges kérjen ebben segítséget, de csinálja.

 

Az ember arra lett kitalálva, hogy kelljen fel a fotelből és járjon, és ne tespedjen. Az általános fitness tréning alapvető célja, hogy a szervezetünket folyamatosan fitten és karban tartsa, mert egy folyamatos fejlődés csak akkor tartható fent hosszútávon és tartósan, hatékonyan ha folyamatosan a megfelelő terhelésnek van kitéve, tehát használva van.

Hiszen egy autót is ha leteszünk, és nem használjuk, akkor elrozsdsodik, elrohad. De ugyanez a lakásunk is, ha nem takarítjuk folyamatosan és nem törölgetjük a port, akko megesz minket a kosz egyszer csak, Nincs ez másképp a testünkkel sem. Ahhoz, hogy hosszútávon tudjon minket szolgálni, bizony ápolni, használni érdemes.
Saját mottómmal búcsúzom:

Használd a tested vagy elveszíted!!!

 

Csodás hétvégét Nektek! 🙂

Csonka Enci

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.