Miért nem vagyunk egyformák a táplálkozási igényeink szerint sem?

Miért nem vagyunk egyformák a táplálkozási igényeink szerint sem?

Ez annak köszönhető, hogy az emberiség a történelem során különböző klímazónákban telepedett le, ahol a túlélés érdekében alkalmazkodnia kellett az adott környezeti hatásokhoz és az adott területeken lévő élelemforrásokhoz. Ezek befolyásolták a homeosztatikus rendszereiket, mint például az idegrendszert, emésztőrendszert, hormonrendszert. Így jelentős különbségek alakultak ki ember és ember között.

Nézzünk erre konkrét példákat!

Mit esznek az eszkimók?

Többnyire halat és fókát, így a táplálkozásuk meglehetősen gazdag fehérjékben és zsírokban. Ők nem jutnak hozzá sem gyümölcsökhöz, sem zöldségekhez. Ennek ellenére nem produkálnak olyan civilizációs betegségeket, mint egy átlag amerikai vagy európai ember. Miért? Azért, mert a szervezetük alkalmazkodott a túlélés érdekében ehhez az életmódhoz.

Most pedig nézzünk egy másik példát.

Mit esznek az indiaiak?

Többnyire zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és magvakat. Érdekes módon ott is sokkal több az egészséges és fitt ember.

Tehát, ha összehasonlítjuk ezt a két szélsőséges példát, akkor van különbség a táplálkozási szokásaikban? Igen. Óriási. Akkor melyik az egészséges irányzat? Természetesen mind a kettő. Kinek az egyik, kinek a másik.

Ráadásul a modern civilizációban az ember legyőzte a távolságot, ennek az lett a következménye, hogy a különböző táplálkozási típusokba tartozó népcsoportok elkezdtek egymással keveredni, ennek következtében számos altípus alakult ki. Ebből az is következik, hogy az egészséges táplálkozás kulcsa az egyéni sajátosságokban rejlik.

Ahhoz, hogy megtudd, hogy Neked melyek azok az élelmiszerek, amelyek egyénre szabottan számodra megfelelőek, alapvetően 4 területet érdemes megvizsgálnunk a szervezeted működésében.

 

Autonóm idegrendszer

Az első terület a vegetatív vagy más néven autonóm idegrendszer. Az autonóm idegrendszer az idegrendszer azon része, amelyet nem tudunk tudatosan irányítani, hanem önállóan gondoskodik testünkben számos folyamat szabályozásáért. Alapvetően két részből áll, szimpatikus (aktív) és paraszimpatikus (passzív) oldalból. A következő ábrán jól látszik melyik oldal, mit szabályoz a szervezetünkben:

 

A tested mindig az egyensúlyra törekszik, és akkor működik jól a vegetatív idegrendszer, ha mindkét oldal egyformán erős és kiegyensúlyozott. Mialatt az idegrendszered ezen két része próbálja testedben az egyensúlyt fenntartani, számos dolog hat rá. A táplálkozás az egyik legerősebb faktor, ami mind a szimpatikus, mind a paraszimpatikus oldalra hatással van. Ha nem megfelelőek a tápanyagok és azok arányainak bevitele, akkor nagyon könnyen fel tudod borítani ezt az egyensúlyt. Ráadásul genetikailag kinek az egyik, kinek a másik oldala eleve erősebb lehet. A lényeg, hogy mindig a gyengébbik oldalt kell erősíteni, mert akkor kerülünk egyensúlyba. A táplálkozás hat a vegetatív idegrendszerre, a vegetatív idegrendszeri beállítottság pedig részben meghatározza a helyes táplálkozási formát az egyén számára. Idegrendszeri beállítottság szempontjából így alapvetően három típust különböztetünk meg:

  • szimpatikus
  • paraszimpatikus
  • egyensúlyi

 

Mindegyik típusnak vannak alkati és pszichés jellemzői is, így megtudhatjuk az is, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosabbak.

 

Égetőrendszer

A második terület az égetőrendszer. Nem a „klasszikus” emésztőrendszer, hanem a sejt szintű anyagcsere folyamatok. Minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van. Az égetőrendszeri megközelítés lényege, hogy az alapvető makro tápanyagokat, amelyek a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok, sejt szinten milyen sebességgel alakítod át energiává. Akiknél ez a folyamat alapvetően gyorsan zajlik, ők az úgynevezett „gyors égetésűek”, akiknél ez a folyamat lassan megy végbe, ők az úgynevezett „lassú égetésűek”. Beszélhetünk még egy harmadik csoportról is, akiknek ez a folyamat eleve egyensúlyban van, ők az „egyensúlyi” típusok. Égetőrendszeri beállítottság alapján három típust különböztetünk meg:

  • gyorségetésű
  • lassú égetésű
  • egyensúlyi

 

Égetőrendszeri szinten is az a fontos, hogy egyensúlyba hozd a tápanyagok felszívódásának folyamatait. Ha Neked túl gyors ez a folyamat lassítania kell, ha túl lassú, akkor pedig gyorsítani kell ahhoz, hogy optimális legyen az energia nyerés sejt szinten. Ezt befolyásolja az élelmiszerek tápanyag összetétele és a tápanyag arányai is.

 

Táplálkozási típus és dominancia

A fent leírtakból kiderül, hogy mindenkinek van egy idegrendszeri és egy égetőrendszeri beállítottsága. Ahhoz, hogy megtudd, Neked mi a táplálkozási típusod, – ami az alap ahhoz, hogy hogyan étkezz – össze kell vetni, hogy az idegrendszer, vagy az emésztőrendszer dominál nálad jobban az anyagcsere folyamatok végbemenetelénél. Ez a dominancia elve, ami meg fogja határozni az alap táplálkozási típusodat . És miért jó ez? Azért, mert attól függően, hogy milyen típusba tartozol, meg lehet határozni, hogy mely élelmiszerek jótékony hatásúak, melyek semleges hatásúak, melyek ritkán fogyasztandóak, és melyek a kerülendő alap élelmiszerforrások szervezeted számára.

 

Hormonrendszer

A harmadik terület, amit figyelembe érdemes venni, a hormonális beállítottság. Felfedezték a tudósok, hogy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása hatással van szervezeted endokrin hormontermelő mirigyeire. A hormontermelő mirigyek állítják elő a szervezeted számára azokat a szükséges hormonokat, amelyekkel képes vagy szabályozni és egyensúlyba tartani az élettani folyamataidat a növekedéstől és fejlődéstől kezdve az emésztésig, és a szaporodásig. A hormonok egyfajta kémiai üzenetközvetítőként szolgálnak az egyes szervek és szövetek között. Ezért nem mindegy, hogy szervezetünk hormonális rendszere egyensúlyban van-e vagy sincs. A táplálkozásunknak erre is hatása van. Ebből a szempontból négy hormontermelő mirigyet emelünk ki:

  • agyalapi mirigy;
  • pajzsmirigy;
  • mellékvese;
  • petefészek.

 

Az egyéni sajátosságok meghatározzák azt is, hogy a négy hormontermelő mirigy közül, Neked melyik a domináns hormontermelő mirigyed. (Természetesen a férfiaknak csak három van.) Ez alkati jellemzőket is hoz magával, ami befolyásolja, hogy milyen élelmiszerektől és hova hízol jobban. Egyénenként egy biztosan, de néha kettő, ritka esetben három domináns hormontermelő mirigy is meghatározható. Miért fontos ez? Azért, mert ha olyan élelmiszereket fogyasztasz napi rendszerességgel, vagy nagyobb mennyiségben, ami ingerli a domináns hormontermelő mirigyedet, akkor az adott hormontermelő mirigy több hormont fog termelni. Ez pedig kivált a szervezetedben egy átmeneti jó érzést, ad egy energia löketet. Ezek az élelmiszerek viszont egyfajta függőséget is okozhatnak, illetve döntően befolyásolják kívánós reakcióidat. Ha túl sokat eszel belőlük, akkor túlterheled a domináns hormontermelő mirigyedet. Ha a hormontermelő mirigy túlterhelődik, akkor egy idő után át fog menni alulműködésbe, mert kifárad. Ha kifáradt, akkor nem képes a megfelelő hormon mennyiséget előállítani, és felborul a hormonális egyensúly, aminek többek között hatása van az emésztési folyamatokra is, és az elhízás egyik fő okozója. Ráadásul, ha egy hormontermelő mirigy kifárad, akkor olyan üzeneteket továbbít, hogy adj a testednek még több olyan élelmiszert, amellyel stimulálni tudod. De már hiába stimulálod, nem lesz képes az optimális működésre, de a kívánóság tovább erősödik. Az ördögi kör bezárul. Tehát jobb, ha ezeket az élelmiszereket is elkerülöd, mert nagyon könnyű rászokni a rendszeres fogyasztásukra és borzasztó nehéz leszokni róluk.

 

Mindenkinek van egy táplálkozási típusa, és mindenkinek van legalább egy hormontípusa is. A táplálkozási típus alapján mélyen belül érezheted , hogy mi jó Neked, de a hormontípus miatt pont azokat az élelmiszereket kívánod, amelyek nem jók, azaz hízást és hormonális eredetű problémákat okozhatnak.

 

Vércsoport

A vércsoport csak 8-10%-ban befolyásolja a sejt szintű anyagcsere folyamatokat. Tehát van benne igazság, de koránt sem kell olyan mereven alkalmazni. Mi ezért úgymond finomhangolásra használjuk. Tudjuk, hogy ha valakinek már megismertük a táplálkozási típusát, majd a hormontípusát, akkor melyek lehetnek azok az egyes élelmiszerek, amelyek még problémát okozhatnak a vércsoport szerinti egyéni érzékenységek miatt. A 100%-os személyre szabottság miatt ezért ezeket a rizikós élelmiszereket külön mérjük be, hogy milyen hatást váltnak ki az egyénen. Mindenkinek lehetnek egyéni érzékenységei bizonyos élelmiszerekre. Kinek hevesebb, kinek alig észrevehető. De a jó hír az, hogy mindez az anyagcseretípus-méréssel kideríthető. Az egyes élelmiszerekre adott egyéni érzékenységet, élelmiszer intoleranciának nevezzük.

 

A következő cikkünkben az egészséges táplálkozás beállításának 5 kulcslépéséről olvashatsz.

Érdemes lesz továbbra is velünk tartanod! 🙂

 

Üdv

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.