Miért pont kókuszzsírral készítjük az ételeinket?

Miért pont kókuszzsírral készítjük az ételeinket?

Először is pár mondatban a zsírok fontosságáról.

A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok. Szerepet játszanak a sejtek felépítésében, az anyagcserében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, a hőszabályozásban és nem utolsó sorban energiát szolgáltatnak a szervezet számára.
Elsődleges feladatuk az energia raktározás, másodlagos feladatuk a koleszterin tárolása. Számos, nem fehérje természetű hormonok kiindulási termékei is (pl.szteroidok), illetve a leptin szintézise (előállítása) is a zsírsejtekben történik.
A zsírok szén, hidrogén és oxigén atomokból épülnek fel, szénláncokat alkotva. A szénlánc hosszúságától függően beszélünk rövid, közepes és hosszú szénláncú zsírsavakról, illetve megkülönböztetünk esszenciális (melyet a szervezet nem képes előállítani) és nem esszenciális zsírsavakat.

Nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de természetesen csak a megfelelő mennyiségben és minőségben! Vigyázni kell a fogyasztásukkal, hiszen az ember kifejezetten sok zsírt tud elraktározni, testtömegének akár 50%-át is!

És, hogy mi az ideális mennyiség és miből ajánlatos bevinni?
Az ideális mennyiség egyénenként eltérő, szénhidrát típusnál a legtöbb esetben 15, míg a fehérje típusnál 30 energia %-ot jelent.

Mi a kókuszzsírt szoktuk ajánlani a tanácsadások során, nem véletlenül.

A kókuszzsír egy főként telített zsírsav szerkezettel rendelkező, közepes hosszúságú zsírsavakat tartalmazó növényi zsír. Alacsony hőmérsékleten vegyi anyagok nélkül vonják ki a kókuszdió húsából, vagy magasabb hőmérsékleten általában gőzöléses eljárással a gyümölcs szárított húsából. A telített kötésnek köszönhetően stabil a molekulaszerkezete, így az hevítés során nem károsodik, az az nem alakul át transz zsírrá. Könnyen emészthető, a szervezet gyorsan fel tudja használni, hiszen ugyanolyan közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz mint az anyatej. Éppen ezért alkalmazzák célzott betegterápiákban is, ráadásul a Lipáz enzim hiányában is felszívódik. E mellett vírus, gomba és baktérium ölő hatása is van! Kitűnően alkalmas sütésre, főzésre, vaj és vajkészítmények helyettesítésére, de még bőrápolásra is!

Ezért ajánljuk és készítjük mi az ételeinket kókuszzsírral, egészségesebbé téve a mindennapokat!

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.