Milyen veszélyeket rejthet a pajzsmirigyre a glutén fogyasztása?

Milyen veszélyeket rejthet a pajzsmirigyre a glutén fogyasztása?

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is a glutén. A glutén egy fehérje, ami egyes gabonafélékben található meg. Gluteninből és prolamin típusú fehérjékből álló komplex anyag. Attól függően, hogy milyen gabonafajtárólról van szó, más prolamin fehérje található meg benne. A búzában gliadin, az árpában hordein, a rozsban szekalin, a zabban avenin fehérje van. Ezek a prolaminok (fehérjék) nehezen emészthetőek, mert ellenállnak a különböző emésztőenzimeknek. Valójában a gabonafélék így védekeznek, hogy ne fogyasztjuk el őket, mert ugye elfutni nem tudnak.

Az, hogy ki mennyire képes ezeket a fehérjéket lebontani az változó. Vannak olyanok, akiknek a szervezete már egy kis glutén tartalmú ételtől is heves reakciókat produkál, de vannak akiknek semmilyen tünetet nem okoznak. Ezért szokták őket „alattomos gyilkosnak” is hívni. Ugyanis ezek a fehérjék, mivel ellenállnak a gyomor emésztőenzimjeinek bejutnak a bélbe. A bélben egy enzim (szöveti transzglutamináz) módosítja őket és ez aktíválja az immunrendszert. A szervezet ellenanyagokat kezd el termelni, hogy közömbösítse ezeket a fehérjéket és kitakarítsa a glutént a belekből, így megakadályozva a toxinok (mérgek) felhalmozódását. Ez viszont a bélben helyi gyulladásos reakciót okoz, ami hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a tápanyagok felszívásához szükséges nyálkahártya felület is.

Ez odáig tud fajulni, hogy a bél áteresztővé válik (ez azt jelenti, hogy a bélfalon olyan anyagok is áthatolnak és bekerülnek a véráramba, amelyeknek nem szabadna) és a glutén prolaminjai is bejutnak a véráramba. Ilyenkor a szervezet még erősebb immunválaszt produkál, ami már a vérképben is kóros elváltozásokat mutathat.

Egyes tanulmányok szerint a gluténre adott immunválasz négyszíntű lehet:

  1. A népesség nagyjából 83%-ánál már észlelhető bélgyulladás alakul ki a glutén fogyasztásának hatására.
  1. A népesség mintegy 30%-ánál a belekben helyileg antitestek jelennek meg a glutén fogyasztásának hatására
  1. A népesség 11%-ánál szervezeti szinten is megjelennek (az egész testben keringő) antitestek a glutén fogyasztásának hatására
  1. A népesség 0,4%-ánál olyan antitestek jelennek meg az egész szervezetben, amelyek megtámadhatják az emberi sejteket a belekben, a pajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben és másutt is.

(Forrás: Tökéletes egészség diéta könyv)

 

A 4. szint az, amikor a glutén hatására olyan antitestek jelennek meg, amelyek a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadhatják. Ugyanis a glutén búzaproteinjének, a gliadinnak a molekuláris felépítése nagyon hasonlít a pajzsmirigyére. Ezért azok az antitestek, amelyeket elvileg a szervezet azért termelt, hogy a glidaint elpusztítsa, tévedésből a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadják, mert összetévesztik vele. Ez autoimmun pajzsmirigy gyulladást és ezzel együtt annak alulműködését tudja okozni.

Fokozott kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigy hormontípusba tartozó emberek, akiknek ez a domináns hormontermelő mirigyük. Ugyanis ők a pajzsmirigy hormontípusuk miatt jobban kívánják a finomított búzaféléket és az ebből készült süteményeket, édességeket. Emiatt több glutént is hajlamosak enni. Emellett nekik a pajzsmirigyük eleve érzékenyebb, ebből kifolyólag könnyebben alakul ki náluk autoimmun pajzsmirigy probléma is.

Érdemes ezért fokozottan figyelni a glutén fogyasztásra és megismerni a szervezet egyedi genetikai kódját, mert így jelentősen le lehet csökkenteni a helytelen táplálkozásból fakadó komoly egészségügyi kockázatokat.

Tudd meg Te is milyen genetikai típusba tartozol:

https://bodywakes.hu/bodywakes-tipus-kerdoiv/

 

Szántai Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.