Ösztrogéndominancia és a pajzsmirigy alulműködés összefüggései

Ösztrogéndominancia és a pajzsmirigy alulműködés összefüggései

Ösztrogéndominancia és a pajzsmirigy alulműködés összefüggései

Munkám során sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valaki szeretne lefogyni és ennek érdekében sokat tesz is, mégsem jön a várt eredmény. Bizony a legtöbb esetben egy kóros elhízás mögött hormonális egyensúlyzavar bújik meg. A hormonok olyanok, mint a hírvivők, a véráramban és a nyirokáramban keringve, eljutnak a cél receptorokhoz (jelfogók), majd ki és bekapcsolnak bizonyos funkciókat a szervezetben. Ha a hormonegyensúly felborul, akkor az gyökeresen meg tudja változtatni a test egészséges működését és formai megjelenését is. Ráadásul minden összefügg mindennel, és egyfajta hormonális egyensúlytalanság ki tudja váltani más hormonok egyensúlyának felborulását is, elindítva egyfajta láncreakciót.

Az egyensúlytalanság és ezzel együtt a kóros elhízás egyik kiváltó oka lehet például a pajzsmirigy alulműködés. A pajzsmirigy rendkívül fontos funkciókat lát el, hiszen az általa termelt hormonok szerepet játszanak az anyagcsere, az emésztés, a szívműködés, a keringés, az oxigénfelhasználás, a hőháztartás, a gondolkodás, a növekedés, a fejlődés, de még a motiváció fenntartásában is. A vörösvérsejteken kívül, a pajzsmirigy hormonjai minden sejtünkre hatással van! Tehát kulcsfontosságú, hogy a pajzsmirigyünk jól működjön és elegendő mennyiségű T4 és T3 hormont termeljenek.

A statisztikai adatok szerint a pajzsmirigy alulműködés a nők esetében gyakoribb jelenség. Ennek egyik oka, a női szervezetben egy másik hormonális egyensúly felborulása. A női egészség szempontjából kiemelten fontos két hormon harmonikus egyensúlya. Az egyik az női nemi hormonnak is nevezett ösztrogén, a másik az „anyahormonnak” is nevezett progeszteron. A női menstruációs ciklus ennek a két hormonnak a harmonikus együttműködéséből álló hormonális mestermű.

A probléma abból szokott adódni, hogy ennek a két hormonnak az egyensúlya felborul, ami utána megborítja a pajzsmirigy hormonális rendszerét is. A női szervezet a ciklus első felében ösztrogén túlsúlyt alakít ki, ami előkészíti a méhet a petesejt befogadására. Miután a petesejt megért és kiszabadult a petefészekből, alkalmassá válik a megtermékenyítésre. Ezt hívják tüszőrepedésnek, vagy más néven ovulációnak. A visszamaradt tüsző-burok ezt követően átalakul sárgatesté és nagy mennyiségű sárgatest-hormont, azaz progeszteront kezd termelni. Így a ciklus második felében progeszteron túlsúly alakul ki, ami elősegíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Ha ez nem történik meg, akkor következik be a menstruáció. Viszont, ha helytelen táplálkozás, stresszes életmód, vagy környezeti hatások illetve a fogamzásgátlónak köszönhetően nem következik be a tüszőrepedés, akkor nem keletkezik sárgatest és nem termelődik progeszteron. Ennek hatására relatív ösztrogén dominancia alakul ki a női szervezetben.

Ha az ösztrogén szint megemelkedik, akkor több, a pajzsmirigy hormont megkötő fehérje, a thyroid megkötő globulin, úgynevezett TBG keletkezik a májban.  Érdemes tudni, hogy a vérben a hormonok részben kötött, részben szabad formában keringenek. Viszont hormonális hatást csak a szabadon lévő hormonok tudnak kifejteni!

Tehát ha a pajzsmirigy által termelt T4 és T3 hormonok túlságosan nagy mennyiségben kerülnek kötésbe az ösztrogén dominancia miatt, a máj által túlzottan termelt TBG (thyroid megkötő globulin) hatására, akkor a pajzsmirigy hormonjai nem tudják kifejteni a hormonális hatásukat a szervezetben és ennek következtében olyan tünetek alakulnak ki, mintha a pajzsmirigy alulműködne. Ennek egyik jele a makacs elhízás.

A pajzsmirigy alulműködés tüneteivel kezelt hölgyeknél sok esetben, csak az agyalapi mirigy által termelt és a pajzsmirigyet serkentő TSH hormon szintjét nézik meg. Ha a TSH szint magas, akkor arra a következtetésre jutnak, hogy a pajzsmirigy nem termel elég hormont, ezért alulműködik. Ilyenkor szintetikus T4 hormont adnak gyógyszer formájában, amitől a TSH szint visszaáll és a beteg kezelve lett, a probléma megoldva…

Pedig ilyenkor fontos lenne a fT4, az fT3 (szabadon lévő pajzsmirigy hormonok) szintjét is nézni. Ha alacsonynak mutatkozik a szabadon lévő pajzsmirigy hormonok száma, akkor utána továbbmenni és megnézni, hogy vajon ezt mi okozza. Ilyenkor érdemes megnézetni az ösztorgén és progeszteron szinteket is. Ha a ciklus 21. napján mérve a progeszteron szint kevesebb, mint a 200-szorosa az ösztradiolnak, akkor az relatív ösztorgén dominanciát jelent.

Ilyenkor a szükséges szabadon lévő pajzsmirigy hormon mennyiségének biztosítása érdekében rendkívül fontos az ösztrogén szint csökkentése.  Ez a táplálkozás helyes beállításával, életmódváltással és természetes hatóanyagokat tartalmazó termékekkel remekül megoldható.

A leírt problémakör tapasztalataink szerint különösen érinti a petefészek hormontípusba tartozó hölgyeket, mert ők különösen hajlamosak az ösztrogén dominancia kialakulására. Ezért is fontos, hogy az ember tisztában legyen a mind a táplálkozási, mind a hormontípusával, mert ha ezzel összhangban alakítja ki az életmódját, akkor az nagyban elősegíti, hogy a testben visszaálljon a természetes egyensúly.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.