Apró változtatásokkal hatalmas előrelépések az egészségben!

Apró változtatásokkal hatalmas előrelépések az egészségben!


  • 0
  • 2018-06-11

Azért írom meg Józsi történetét, mert tudom, hogy sokaknak nehezen megy az életmódváltás, de tudnotok kell azt, hogy a legkisebb előrelépés is hatalmas pozitív változást indít el a szervezetben!

Én személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy Józsi példáján keresztül beszélhetek erről, hiszen Ő is nagyon szeretné, ha a történetéből sokan merítenének erőt!

7 hónappal ezelőtt találkoztam először Józsival, aki komoly táplálkozási gondokkal küzdött és szüksége volt segítségre. Egyrészt tudta, hogy nagy a baj, hogy nem jó az, amit csinál, de segítség nélkül nem tudott kijutni az ördögi körből.

Testzsír százaléka vészesen alacsony volt, alig 6,3 %, amivel összesen 54 kg-ot nyomott, a majdnem 180 cm-es magasságához. Sejtszintű vitalitása 25% volt, ami azt jelenti, hogy a sejtek energia ellátottsága olyan rossz, hogy a degeneratív elváltozások kockázata jelentősen fennáll!

A sejtjei tehát nem tudták kellően ellátni a feladataikat.

Tisztában volt vele, hogy híznia kell, csakhogy míg sokan az evéssel nem tudnak leállni, neki pont az evés okozott kihívást.

Egyszerűen se éhség se jóllakottság érzése nem volt, egy nap 1x tudott enni, akkor is többnyire sültkrumplit és a húst.

Szinte semmi zsírt és zöldséget nem fogyasztott, folyadékot alig egy litert ivott. Napi 4-5 cukros kávéval tartotta „életben” magát, és ha ételhez jutott, akkor pedig korlátlanul addig tudott enni, míg fizikailag nem fért belé több. A sejtjei teljesen ki voltak éhezve, az egész teste tápanyaghiányos volt, ráadásul alig aludt, rendszeresen hajnal 1-kor feküdt le.

Szervezetében az anyagcsere funkciók, a vegetatív idegrendszeri és hormonális szabályozás teljesen felborult.

Az éhség-jóllakottság központunk a hypotalamusban van, amit a vegetatív idegrendszer szabályoz hormonokkal. Ezek együtt irányítják a szervezetből érkező információk alapján, hogy az ember mikor és mennyire érzi magát éhesnek, illetve mikor gondolja, hogy már eleget evett. Az anyagcserét erősen befolyásolja például a pajzsmirigy aktív hormonja is (fT3), tehát, ha ezen szabályzó mechanizmusok nem jól működnek, vagy a hormonok mennyisége felborul szervezetben, akkor könnyen kialakul ilyen helyzet. Nem mellesleg mindig érdemes ilyenkor a lelki hátteret is megvizsgálni a problémának, hiszen sok esetben a táplálkozási és egészségügyi zavarok mögött komoly lelki sérülés vagy trauma van.

Mint írtam is (a szervezetből jövő információk alapján), az elfogyasztott táplálékkal igen is hatni tudunk ezen szabályzó mechanizmusokra, tehát egy jól összeállított étrenddel, életmódváltással és lelki szemlélettel orvosolhatóak ezek az állapotok!

Józsi lépésről lépésre haladt, kezdte a lelki háttérrel, majd tudatosan ügyelve az általam összeállított táplálkozásra, ha éhes volt, ha nem, ha kívánta ha nem, próbált enni.

Nem tudta teljesen betartani az általam ajánlottakat, de lecserélt jó pár alapanyagot, kiiktatta az anti-tápanyagokat és több vizet ivott. Naponta 2x biztosan evett, ügyelve a megfelelő zsír-fehérje és szénhidrát bevitelre, noha nem is pontosan kimérve, de legalább figyelt rá, hogy mindenből legyen az étkezések során! A kávé adagját először 2-3-ra sikerült csökkentenie, és ügyelt rá, hogy este 23-ig lefeküdjön aludni.

Az első kontroll mérésen nagyon megdicsértem, hiszen tudom, hogy ezek az „apróságok” hatalmas előrelépést jelentenek, amik mérhető pozitív változásokat hoztak az egészségében!

Már jobban érezte magát, sejtszintű vitalitása majdnem duplájára nőtt és hasnyálmirigy kapacitása a normál tartományba regenerálódott. Vegetatív idegrendszerének két ága is kevesebb különbséget mutatott, így Ő is látta és érezte, hogy a jó irányú változás tényleg elindult a szervezetében.

Nagyon pozitív élményekkel távozott, amit azóta kamatoztatott: mára +5 kg-ot hízott, napi kávé adagját 1-re le tudta csökkenteni, sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kíván, ráadásul napi 3x is tud már enni.

Ezek számára nagyon nagy előrelépések, amit Én pontosan tudok, hiszen itt már nem csak a rossz szokásokról és paradigmákról volt szó, hanem egy sokkal mélyebbről jövő komplex táplálkozási és anyagcsere zavarról, amit felül kellett írnia új szokások bevezetésével.

A történetből az a tanulság, hogy minden apró tett jobb annál, amit az egészséged érdekében teszel, mintha nem tennél semmit! Nem az számít, hogy másokhoz képest hol tartasz, hanem, hogy MAGADHOZ képest, a tegnaphoz képest, ma mit teszel!

Végtelenül büszke vagyok Józsira, hogy elindult azon az úton, ami meg fogja változtatni az életét! Ma a telefonban azt is mondta, hogy el akarja kezdeni a sportot, ami szintén egy új lépcsőfok lesz az életmódváltásban.

Nem az a lényeg, hogy mikor, hanem hogy eljussatok sikeresen a célig, ha kell, akkor lépésről-lépésre.

Tóth Boglárka
Biológus
Táplálkozási tanácsadó
BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL