Laborral igazoltan megszűnő gyulladásos pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia és PCOS

Laborral igazoltan megszűnő gyulladásos pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia és PCOS


  • 0
  • 2018-10-24

Viki jó példája annak, hogy az életmód mekkora hatással van az egészségünkre és a kitartással milyen fantasztikus eredményeket lehet elérni. Először 2015 nyarán látogatott el hozzám, mert pajzsmirigy alulműködéssel, székrekedéssel, enerváltsággal, éhségrohamokkal és némi túlsúllyal küzdött. A pajzsmirigy alulműködésére 50 mcg L-Thyroxint, szintetikus pajzsmirigy hormon gyógyszert szedett, de ennek ellenére a pajzsmirigy alulműködéses tünetei fennálltak (hízás, fáradékonyság, lassú emésztés, hajhullás).

Miután alaposan kikérdeztem életmódjáról és táplálkozási szokásairól, megcsináltam neki az anyagcseretípus-mérést. Kiderült, hogy egy un. „fehérje” táplálkozási típusba tartozik, azon belül is annak „erősebbik” változatához, akinek a legtöbb zöldség és gyümölcs sem javasolt, a gabonafélék pedig kifejezetten tiltottak. Úgy szoktuk nevezni ezt a típust, hogy „eszkimó” típus, akinek a vegetatív idegrendszerének, aminek fő feladata a szervezet belső egyensúlyának fenntartása idegi vezérléssel, paraszimpatikus (nyugalmi, építő, raktározó funkciókért felelős) ága a dominánsabb, illetve a sejtanyagcsere folyamataiban a glikolízise gyorsabban zajlik. Ez azt jelenti, hogy sejt szinten sokkal gyorsabban égeti el és alakítja energiává a lebontott és szőlőcukor formájában a vérben keringő szénhidrátokat energiává.

Ennek alapján beállítottam az érkezését, megbeszéltük milyen élelmiszerek jótékonyak, melyek semleges hatásúak számára, melyeket fogyassza ritkán, melyeket kerülje. Rendbe tettük az egy étkezésen belül bevitt fehérjében, zsírban és szénhidrátban gazdag tápanyagok arányát, a ritmust, hogy hányszor és mikor érdemes ennie és a mennyiséget is idealizáltuk. Összeállítottam neki az étrend kiegészítő javaslatokat is személyre szabottan, különösen figyelve a pajzsmirigy alulműködésre és a bélregenerációra. Pajzsmirigy alulműködésnél a ugyanis az emésztőrendszer mindig gyengül, hiszen a gyomor-bél traktus bővelkedik olyan hámsejtekben, amelyeknek magas a mitokondrionális aktivitása, azaz sok energiára van szükségük az optimális működéshez. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, ami többek között serkenti a sejtek mitkondriumainak működését, akkor kevesebb emésztő enzimet fognak termelni, aminek következtében romlik és lassul az emésztés.

Miután Viki elkezdte a diétáját, szépen elkezdett javulni az állapota. Pár hónap múlva, amikor visszajött hozzám az első kontrollra, már le is fogyott 5kg-ot zsírból és egyre jobban érezte magát. Meg is dicsértem, hogy milyen ügyes. Utána egy év múlva jött újabb kontrollra, még akkor is tartotta a formáját, bár még pár kiló hátra volt az álom alaktól. Bevallása szerint, akkor már egy kicsit lazított az önfegyelmén és bizony gyakran „mellé” evett.  Majdnem egy év múlva kétségbeesetten hívott fel, hogy baj van! Nagyon rosszul érzi magát, újra meghízott és minden tünete visszajött, sőt erősödött is.

Egyeztettünk egy időpontot és újra ellátogatott hozzám egy kontrollra, de kértem, hogy csináltasson egy friss labort is, amit hozzon magával. Személyes találkozásunkkor megkérdeztem mi történt? Kiderült, hogy párkapcsolati és egyéb nehézségek miatt abbahagyta a személyre szabott diétáját és hogy szó szerint idézzem elkezdett „szemetet” enni, úgymond „elvitte az élet…”

Sajnos ennek is meglett az eredménye csak negatív értelemben. Viki testzsír %-ka magasabbra szökött, mint amikor első alkalommal nálam járt. A laborból kiderült, hogy sikerült összehoznia egy inzulinrezisztenciát (60 perces inzulin szintje 65,5-re emelkedett), begyulladt a pajzsmirigye (antiTPO szintje 107,7-re emelkedett), és a nőgyógyásza megállapította ultrahanggal, hogy 38-40 petefészek ciszta is van a szervezetében. Mondtam neki, hogy ez nem a véletlen műve, vagy a Jóisten sorcsapása, hanem ok-okozati összefüggések eredménye. Ha nem szedi össze magát egyre rosszabb lesz az állapota. Azért, hogy jobban megértse és erőre kapjon levezettem neki az összefüggéseket.

Mivel „gyorségetésű un. fehérje” típus, ezért az Ő hasnyálmirigye sokkal aktívabban termeli az inzulint, mert sejt szinten gyorsabban használja fel és égeti el energiává a szénhidrátokat. Ugyanis lebontott és vérben keringő szénhidrátok sejtekbe történő bejutásához inzulin hormonra van szükség. Ha nem a megfelelő tápanyagokat eszi és nem a megfelelő tápanyag arányban és rtimusban, akkor ezt a folyamatot tovább fogja gyorsítani, azaz még nagyobb terhelést ad a hasnyálmirigyének. Emiatt az, amíg tud, még több inzulint fog termeli. A sok inzulin hatására a sejteken lévő inzulin jelfogók, úgynevezett receptorok, visszahúzódnak és rezisztensé, azaz érzéketlenné fognak válni. Ráadásul ilyenkor, mivel a vérből a szőlőcukor kevésbé tud bejutni a sejtekbe és emiatt a vércukor szint magas marad, a hasnyálmirigy még erőteljesebb munkába kezd az inzulin gyártásban.

A többlett inzulin miatt a petefészek több tesztoszteront (férfi nemi hormon) fog termeli. A sok tesztoszteron miatt a petesejtek nem tudnak megérni és vizes tömlővé, azaz cisztákká alakulnak. Mivel nincs peteérés, a tüszőrepedés is elmarad. Emiatt nem keletkezik sárgatest sem és mivel a sárgatest termeli a progeszteront, annak szintje is csökken, így kialakul az ösztrogéndominancia is.

A dolgot tetézi, hogy a helytelen táplálkozás miatt, bél áteresztő képessége is megnő, azaz olyan toxinokat is beenged a véráramba, ami megzavarja az immunrendszer működését. Mivel Viki elsősleges hormontermelő mirigy dominanciája a pajzsmirigy, ezért az fokozottan van veszélynek kitéve. Nem véletlen, hogy be is gyulladt, ami ennél a típus kombinációnál szinte borítékolt ebben az esetben. Ugyanis a „gyorségetésű-fehérje” típus, pajzsmirigy dominanciával a leghajlamosabb a Hashimoto szindrómára. Nagyon nehezen tolerálja ugyanis ez a típus a glutént (búzafehérje) és a molekuláris mimikrinek köszönhetően (a gluténben lévő gliadin fehérje molekuláris szerkezete nagyon hasonlít a pajzsmirigy egészséges szöveteire) az antitestek nem csak a glutén fehérjét fogják megjelölni a vérben, hanem a pajzsmirigy egészéges szöveteit is és máris elindul egy autoimmun támadás ellenük (lsd. antiTPO szint emelkedés).

Ráadásul az így létrehozott inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés, ösztrogén dominancia, béldegeneráció, plusz a lelki hullámvasút óriási stressz a szervezetnek. Emiatt a mellékvese extra kortizol (antistressz hormon) gyártásba kezd. A többlet kortizol miatt egy idő után fokozódik az inzulinrezisztencia, az ösztrogén dominancia és sérül a pajzsmirigy hormon átalakítás is. Kevesebb aktív T3 pajzsmirigy hormon fog sejt szinten hasznosulni, és megnő az inaktív rT3 szint, ami miatt a szintetikus hormon gyógyszer sem fog tudni megfelelően hasznosulni. Egyre nagyobb lesz a baj!

Miután ezekkel a ok-okozati kifejtéssel szembesítettem Vikit, rádöbbent, hogy Ő a felelős a problémái megteremtéséért. Tehát egyedül Ő fog tudni ezen változtatni is, azaz visszaállni a megfelelő útra, az egészségtudatos életmódra. Ez követően hozott egy döntést, hogy megcsinálja és rendbe teszi az életét és az egészségét. A régi és új egészségügyi kihívásoknak megfelelően frissítettem a diétáját és kiegészítettem funkcionális terápiás javaslatokkal is és útjára engedtem Vikit.

Legközelebb újra egy év múlva, azaz idén nyáron találkoztunk egy újabb kontrollon. Egy sugárzó, fülig érő mosollyal érkező, bomba csaj jelent meg az irodában. Kezében a friss labor eredményeit lobogtatva. Először kikérdeztem újra Viki, hogy van? Elmondta, hogy megfogadta a tanácsaimat és mindent betartott. Remekül érzi magát, elmúltak a bélpanaszai, az éhségrohamai, rosszullétei. Megvastagodott és bedúsult a haja, kicsattan az energiától és le is fogyott újra közel 5 kg-t zsírból.

Szívből örültem a pozitív változásoknak, de igazán akkor kezdtem el én is vigyorogni, amikor átnéztem a friss labor eredményeit. A pajzsmirigy hormon értékei mind javultak, a TSH értéke 4,01-ről lement 2,3-ra, annak ellenére, hogy már el is hagyta a szintetikus hormon gyógyszert. Az antiTPO szintje 107,7-ről lement 36,8-ra, ami már normál tartomány, tehát megszűnt a gyulladás. Az terheléses cukor vizsgálati eredménye is optimális lett, mind a cukor, mind az inzulin lefutási görbéje megfelelő tartományban, a korábban kimagasló 60 perces inzulin értéke 65,5-ről lecsökkent 23,2-re, Homa IR is 2,2 alatt. Ultrahang eredménye alapján már csak 4-5 alig látható petefészek cisztája maradt, a korábbi 38-40-hez képest, a többi felszívódott. Egyedül az ösztrogén/progeszteron aránya nem jött még rendbe teljesen, de ekkora egyensúlytalanság totális megszűntetéséhez évek kellenek.

Viki kálváriája és sikertörténete szerintem nagyon nagy tanulságot hordoz magában. Az emberi test alapvető, természetes állapota az egészség és az egyensúly. Ha úgy használjuk, tápláljuk szervezetünket, ahogy azt a természet kitalálta, akkor a testünk hálája a magas vitalitás, az egészség és a jó forma lesz. Ha nem, akkor annak is meg lesz a következménye. Ez alól nem bújhat ki senki, a felelősség a miénk. Egészségünk a legdrágább kincsünk, hiszen, ha azt elveszítjük, mindent elveszítünk. Mi vagyunk a kulcs ebben, hiszen mi döntünk, hogy milyen életmódot választunk. Életmódunk pedig a sorsdöntő abban, hogy milyen minőségben és meddig élünk.

Szeretettel

Szántai Zsolt

BodyWakes egészségmentor és alapító

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL