Súlyos szívelégtelenség indította el Arne-t az életmódváltás útján…

Súlyos szívelégtelenség indította el Arne-t az életmódváltás útján…


  • 0
  • 2018-11-20

Arne 59 éves svéd üzletember. Élte a menedzserek szokásos rohanós és stresszes életét. Határidős munkák, nagy felelősség, éjszakába nyúló meetingek, állandó telefonos, internetes készenlét. Gyors éttermek, menet közben bekapok valamit, bőséges késő esti vacsik, kóla, fekete tea, no sport, mozgásszegény életmód.

Mivel az életben semmi sem történik véletlenül, természetesen ennek is meglett az ok-okozati következménye, azaz eredménye. Arne-nak sikerült 173 cm-es magasságához 113 kg-ra hízni és bizony az ezzel járó egészségügyi panaszok sem várattak magára. Tavaly év végén érezte, hogy egyre gyengébb. Két hónapos folyamatos köhögés után, hirtelen felszaladt igen magasra a vérnyomása, majd rosszul lett és kórházba került.

Pár rutin vizsgálat után súlyos szívelégtelenséget állapítottak meg nála a svéd orvosok. Ez okozta a folyamatos köhögést is, mert már víz volt a tüdejében. Egészen pontosan, a tüdőt mellhártya veszi körül, aminek fontos szerepe van a normál légzésben. Ennek a kettős hártyának a belső része a tüdőre rögzül, a külső a mellkasfalra és a két hártya között pedig minimális folyadék biztosítja a tapadást. Ennek köszönhetően a tüdő követni tudja mellkas tágulását, miközben a levegő vétel során levegővel telnek meg a léghólyagok. Amennyiben több folyadék termelődik, mint amennyit a hajszálerek és a nyirokutak el tudnak szállítani, akkor a mellhártya lemezei között felgyülemlik a folyadék. Ennek egyik tünete a folyamatos köhögés és egyik kiváltó oka a szív gyenge működése.

Szóval Arne-t kezdte utolérni a végzete, a tünetek enyhítése érdekében 5 féle gyógyszert kapott, vérnyomás csökkentőt, vérhígitót, koleszterin csökkentőt, szíverősítőt, vérzsírcsökkentőt. Ezzel be is került az általános statisztikát erősítők közé, miszerint 40 év felett 10 emberből 8 fő, rendszeresen szed 2-nél több gyógyszert naponta.

Arne-nek az volt a „szerencséje”, hogy van egy csodálatos magyar felesége Katalin, aki imádja és Szabó Péter barátom Online Siker Akadémiájának tagja. Így került közvetetten velünk kapcsolatba, mert az OSA tananyagán belül a BodyWakes képviseli az egészség témakörét.

Arne lenyűgözően szépen ért és beszél magyarul, így feleségével együtt nézték meg a több órás életmódváltással kapcsolatos videó interjúinkat Péter által lehetővé tett OSA internetes oldal közvetítésében. Meg is lett az eredménye, Arne ugyanis eldöntötte, hogy nem fogyókúrázni kezd, hanem életmódot fog váltani, méghozzá mesterfokon. Ezt követően kerestek fel, de mivel több mint 2000 km választott el minket egymástól, és egészségügyi kihívásai miatt Arne gyenge volt az utazáshoz, ezért kivételes esetben elvállaltam, hogy online fogom neki megcsinálni az életviteli és táplálkozási tanácsadást.

Hála a modern internetes kommunikációs lehetőségeknek, az online térben láthattuk és hallhattuk is egymást és az esetleges magyar nyelv okozta nehézségek áthidalásában szerető felesége Katalin asszisztálta végig. Az első virtuális találkozásunk így is 3 órásra sikerült.

Először alaposan kikérdeztem Arne-t életviteli és táplálkozási szokásairól. Átbeszéltük kórelőzményeit, jelenlegi állapotát, elérendő célját. Mivel labor eredményeit a kórház nem adta ki neki és műszeres mérésekre sem volt lehetőségem a távolság miatt, így speciális funkcionális állapotfelmérő kérdőíveket használtam információ gyűjtés végett. Megcsináltuk a BodyWakes emésztőrendszeri és hormonális állapotfelmérő kérdőíveit, anyagcsere- és hormontípus kérdőíveit, stresszfaktor és életviteli kérdőívét. A cél az volt, az elején, hogy minél több információt begyűjtsek róla.

Csak az anamnézis (információk begyűjtése) több, mint 1,5 óra volt. Utána lemodelleztem jelenlegi életmódja, egészségügyi kihívásai és mindezek megoldását megcélzó ok-okozati összefüggéseket, a táplálkozása és életviteli szokásainak megváltoztatása érdekében, személyre szabottan szemléltetve.

Ennek megfelelően összeállítottam az anyagcsere- és hormontípusának megfelelő táplálkozási programot, amit kiegészítettem funkcionális terápiával is. Fő cél az emésztőrendszer regenerálása, sejtek optimális tápanyag ellátottsága és a sejtanyagcsere fokozása, a vegetatív idegrendszeri egyensúly visszaállítása, a hormonegyensúly visszaállítása, a krónikus gyulladás megszűntetése, a koleszterin egyensúly visszaállítása, a triglicerid szint csökkentése, a szív és érrendszer megerősítése és az inzulin szint stabilizálása volt.

Ezen túlmenően kiemelt szerepet kapott a lelki-mentális terület is. Arne ugyanis tipikusan a „menedzser betegségek” áldozata lett. Ezért ajánlottam neki az Életmódváltás mesterfokon könyvemet és a két napos Önmenedzselés mesterfokon tréningemet is.

Pár hónap elteltével már merte vállalni a Magyarországra utazást és részt vett feleségével Katalinnal együtt személyesen az Önmenedzselés mesterfokon csoportos tréningemen. Ennek az volt a fő célja, hogyan megtanulják, hogyan tudják úgy menedzselni az életüket, hogy annak minden területe egyensúlyba kerüljön és az egészségük is megmaradjon.

Pár hónap múlva újra találkoztunk személyesen, akkor már a fél éves kontrollon. Megcsináltam a műszeres méréseket is, és átnéztem a friss laborját is. Arne a gépes szerint is úgynevezett „fehérje” táplálkozási, valamint mellékvese és agyalapi mirigy kettős hormondominanciával rendelkező anyagcseretípus kombinációba tartozott.

Az eredményei engem is lenyűgöztek. Fél év alatt 9 kg-ot fogyott tisztán zsírből, aminek nagy része a zsigeri szervekről ment le. Az összes labor paramétere az ideális tartományba került, 5 gyógyszerből 4-et elhagyott. Elmondása szerint a mellkasi nyomás érzése lényegesen csökkent, a stressztűrő képessége nőt, kiegyensúlyozottabb lett az élete és új egészséges szokásokat is sikerült kialakítania. Ezek következtében frissebbnek érzi magát, több lett az energiája, jobb az elmeműködése és a puffadása is megszűnt.

Végtelen öröm volt látni szemében a csillogást, az életörömöt, felesége Katalin pedig könnyes szemmel és végtelen hálával csak ennyit mondott: „Zsolt, az életünket mentetted meg…”

Én pedig ennyit válaszoltam: én csak az útmutató voltam, de az utat azt Ti tettétek meg! Így tovább…

Szeretettel

Szántai Zsolt

BodyWakes egészségmentor és alapító

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL