Tibor 8kg-ot fogyott tisztán zsírból, miközben sejtszintű vitalitása és hasnyálmirigy kapacitása is 20%-ot javult

Tibor 8kg-ot fogyott tisztán zsírból, miközben sejtszintű vitalitása és hasnyálmirigy kapacitása is 20%-ot javult


  • 0
  • 2017-07-22

Tibor azért keresett fel, hogy segítsek rendbe tenni a táplálkozását, mert hasmenéssel, kóros elhízással, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdött. A vérképében a gyógyszer szedés ellenére az éhomi cukra 8,6, a HgA1C szintje 68,3 volt. A HgA1C szint magas a szervezetben, az az előrehaladott glikáció jele a testben. Ezt azt jelenti, hogy vérben annyira sok a cukor, hogy a hasnyálmirigy már nem képes annyi inzulin hormon előállítani, hogy az bekerüljön a sejtekbe és energiává alakuljon, vagy zsír formájában raktározódjon, vagy már a sejteken lévő inzulin receptorok fel sem veszik, mert rezisztensé váltak. Ilyenkor bizony a cukor a vérben marad, amit a szervezet úgy próbál kompenzálni, hogy a vörösvértestek is felveszik a cukrot, hogy csökkentsék a magas inzulin termelés káros hatásait. Emiatt viszont a vörösvértestek összetapadnak és ebbe a ragacsos termékbe beleragadnak még hormonok és egyéb fehérjék is. Az összetapadt és összecsomósodott vörösvértestek emiatt nem tudják odaszállítani az éltető oxigént és tápanyagokat a vékony kapillárisokon (hajszálerek) keresztül a sejtekhez, illetve nem is tudják onnan elszállítani a salakanyagokat. Emiatt ezek a sejtek elkezdenek pusztulni. Ez okozza többek között a kezeletlen cukorbetegeknél a vakságot és a végtag üszkösödést.

Emellett Tibor vérében magas volt a triglicerid (vérzsír), valamint a húgysav szint is. A mellékveséje túlműködött, ami szabályozatlan kortizol lavinát indított el a testében. Emiatt kialakult nála a leptin rezisztencia, ami kóros elhízáshoz vezetett. Ha a leptin szintet nem tudja érzékelni az agy hipotalamusz része (központi számítógép), akkor a test nem kapja meg a parancsot a fogyásra. Leptinrezisztenciát tud okozni a magas triglicerid szint, az inzulinrezisztencia, a magas kortizol szint és a krónikus gyulladás is. Tibornál a 4 káros tényezőből 3 jelen volt. Ennek következtében testsúlya már átlépte a 130 kg-ot, testzsír %-a a 42%-ot súrolta, a zsigeri (belső szerveken lévő zsír) pedig extrém magas 28-at mutatott (9-ig van az egészségügyi határérték). Tehát a kóros elhízását már egy metabolikus szindróma is színezte.

Tibor egészségügyi helyzete több mint kritikus volt. A teste időzített bombaként ketyegett. De Tibor egy előadásunkon találkozott velünk és meghallgatott minket. Ekkor döntött úgy, hogy ez így nem mehet tovább és változtatni fog. Megcsináltam neki a komplett anyagcseretípus-mérést, amit kiegészítettem funkcionális táplálkozási protokollokkal is. Fehérje anyagcsere profillal és elsődleges mellékvese, másodlagos agyalapi mirigy hormondominanciával genetikailag 3-as kódja volt az elhízásra. Beállítottuk az étrendjét és nem a kcal bevitel csökkentettük le. Bőségesen ehetett napi 2400 kcal-t, ami nem kevés, úgyhogy nem éhezett. Mondtam neki, hogy állapota miatt fontos, hogy amennyire csak tudja tartsa a diétát, mert egy degenerációból akarunk regenerációt elérni. ilyenkor zéró tolerancia, azaz mellé evés javasolt.

Tibor felesége segítségével komolyan vette a tanácsadáson elmondottakat. A helyzet az, hogy komolyan megijedt amikor szembesítettem állapotával és elmagyaráztam neki a testében zajló biokémiai folyamatok ok-okozati összefüggéseit. Felkészítettem arra is, hogy igen lassú javulás várható csak, mert először a hormonegyensúlynak kell helyreállnia, ami 6-12 hónap is lehet.

Fél év elteltével visszajött hozzám kontrollra. Elmondása szerint 70-80%-ban tudta betartani az ajánlásokat. Elhozott egy friss labor eredményt is, amit áttanulmányozva örömmel láttam, hogy a triglicerid szinte belépett a normál tartományba. A húgysav szinte, annak ellenére, hogy fehérje típusként sok hús fogyasztását ajánlottam neki, szintén a normál tartományba lépett. Ezt eddig semmilyen diétával nem tudta elérni. Az éhomi cukra lement 7,1-re úgy, hogy már csak egy negyed cukorgyógyszert szed és a HgA1C szintje is 21%-ot csökkent. A kontroll mérésen látszott, hogy a sejtvitalitás 20%-ot javult, ezzel belépett a normál tartományba, hasnyélmirigy kapacitása szintén 20%-ot javult és emellett izomtömege megtartásával 8 kg-ot fogyott zsírból, aminek egy része a hasi zsírjából ment le!

Nagyon megdicsértem és gratuláltam neki és üzenve a feleségének is, az eddigi eredményéhez. Tibor a legjobb úton van a gyógyulás és az egyensúly felé. Elmondta, hogy az az egyik célja, hogy decemberre teljesen elhagyja a cukor gyógyszerét. Csillogott szemében a remény, sugárzott róla az elszántság, hogy megcsinálja. Le fog fogyni és ki fog csattani az egészségtől, mert most már tudja milyen úton menjen e felé.

 

Szántai Zsolt

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL