Szívünk gyümölcse az Eper

Szívünk gyümölcse az Eper

Egy igazán szezonális témával készültem nektek. Hiszen az eper májustól júliusig mindenhonnan vissza köszön. Szembe találjuk magunkat vele a piacon, a zöldségesnél az áruházak polcain, legjobb esetben akár a nagymamánál vagy saját kertünkben is. A piros szív alakú gyümölcs igen csak hívogató, kérdés, hogy érdemes-e neki ellenállnunk vagy bátran hagyhatjuk magunkat elcsábulni?

Az eper az egyik legnépszerűbb piros bogyós gyümölcs, mely nem csak illatos és ízletes, de nagyon egészséges is. Kutatók szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs.

Igazi vitaminbomba. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a citromé. Emellett A-, E-, K- és többféle B-vitamin (pl: B6) is található benne. Rendkívül magas továbbá antioxidáns tartalma, szabad-gyök megkötő képessége a gyümölcsök között a legjobb öt közé sorolható. Ezáltal nem csak különféle betegségek megelőzésében, kezelésében lehet segítség de lassítja az öregedés folyamatait is.

Fitonutriensekben is gazdag, melyek alapvetően a növény védekező rendszeréhez tartoznak elfogyasztva viszont szervezetünkben érezhetjük jótékony hatásaikat. Fontos szerepet játszanak elsősorban keringési, gyulladásos és daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

Az eper kitűnő forrása olyan vízben oldódó élelmi rostoknak is, mint például a pektin, melyek a zsírok felszívódásának gátlásával, csökkentik a vér LDL (rossz) koleszterin szintjét, és megannyi ásványi anyagot is tartalmaz, ilyen a kálium és a vas, melyek a vérképzésben és vérnyomás szabályozásban játszanak szerepet. Összeségében tehát kifejezetten szív- és érrendszerbarát gyümölcs.

Kismamák számára is kifejezetten ajánlott, magas folsav és jód tartalma miatt, mely fontos szerepet játszik a magzat hormonális rendszerének és jövendő értelmi szintjének kialakításában.

Két éves kor alatti gyermekeknél ugyanakkor nem ajánlott, mivel magas hisztamin tartalma miatt könnyen kiválthat allergiás reakciót. Továbbá könnyen okozhat keresztallergiás tüneteket, mivel megtalálható benne az a fehérje, ami nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a nyírfapollen allergénjével.

Egyéni érzékenységektől eltekintve ugyanakkor, mértékkel kitűnő választás lehet minden típus számára. Mivel gyümölcsről beszélünk inkább a reggeli, délelőtti órákban étkezés előtt körül-belül fél órával javasoljuk fogyasztását. Alacsony fruktóz tartalma miatt a pajzsmirigy hormontípusba tartozóknál is remek alternatíva, hiszen nekik fokozottan érdemes figyelni a magas fruktóz bevitel elkerülésére.

Fontos, hogy a gyümölcsök optimális fogyasztás esetén nagyon jó barátaink lehetnek. Túlzott fogyasztásukkal ugyanakkor épp ellenkező hatást fejtünk ki.
A javasolt napi fruktóz bevitel körül-belül 25gramm naponta, ami 100kcal-nyi fruktózt jelent, lehetőség szerint a nap első felében fogyasztva.

Érdemes figyelembe venni, hogy az eper sajnos a gyorsan romlandó gyümölcsök közé tartozik, ezért frissen vagy maximum leszedéstől számítva 2-3 nappal bezárólag elfogyasztva fejti ki leginkább pozitív hatásait.

Ha saját ültetésű eprünk nincs is, ilyenkor is felkereshetünk „szedd magad” eper földeket, melyekből több tucatot is találunk az egész ország területén.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.