Szoptatás alatt is diéta?

Szoptatás alatt is diéta?

Miket ne együnk és mit együnk?

Jogos a kérdés.

De ehhez először tisztázzuk, hogy mit is jelent egy igazi diéta.

A diéta, egy jó diéta, egy irányított, tudatos táplálkozás valamilyen cél érdekében.

Tehát nem egy fogyókúra, ami tart ideig-óráig, aztán vége, és visszaállsz a régi életmódra, és kezdődik miden előlről …. na mert az ilyennek semmi értelme nincs, kb. sosem, nem hogy szoptatás alatt.

Ha valaki ismeri az egészségtervezés fogalmát, ami azt jelenti, hogy nem az lebeg a szemem előtt, hogyan fogok kinézni jövő nyáron bikiniben a strandon, hanem azt, hogy 80 évesen is szeretnék fitt, energikus és egészséges lenni, akkor bizony egész életünkben diétázni érdemes.

És itt szögezném is le mindjárt, hogy ez nem egy kínkeserves, önsanyargató valami, hanem egy nagyon is élhető és élvezhető, az egészséget az első helyre tevő ÉLETMÓD!

Amiben olyan szokásokat követek és veszek fel, ami a hosszú távú céljaimat szolgálja. Például azt, hogy szeretnék egy hosszú minőségi életet élni egészségben, szaladgálni még az unokáink után is, szeretnék példát mutatni sok-sok embernek, hogy lehet másképp is élni annál, mint hogy már fiatalon gyógyszerfüggő legyen.

Ezért a válaszom egyértelműen igen, a szoptatás alatt is érdemes folytatni azt a diétát, amit egyébként is. Azért, mert szoptatunk, az nem azt jelenti, hogy zabálni kell mindent össze, mert kell az anyatej. Igen, az kell, de az sem mindegy milyen lesz annak a minősége, ha már van, és megadatott, hogy eképpen tudjuk táplálni babáinkat.

A szoptatás az egyik legcsodálatosabb dolog az anyaságban. Szerintem. Abban a „szerencsében”volt részem, hogy mindkét kislányomat tudtam szoptatni, féléves korukig kizárólag anyatejet kaptak, utána kezdtem a hozzátáplálást.

Ilyenkor még nagyobb jelentőséget kap az a mondat, hogy azzá válsz, amit megeszel. Elcsépeltnek hangzik már, de bizony nem az. Hiszen az étkezés az egyik legközvetlenebb kapcsolatfelvétel a környezetünkkel, hiszen megesszük azt. Az étkezésnek, azon kívül, hogy jól lakjunk valamivel és élvezzük az evést nagyon komoly szerepe van. Még pedig az, hogy a bevitt táplálékból a szervezetünk energiát generáljon a működéséhez. És bizony ennek a bevitt tápláléknak a minősége fogja meghatározni, hogy mennyire vagyunk egészségesek. Hiszen olyan nekünk az étel, mint a kocsinak az üzemanyag. Az is csak akkor megy, ha a számára megfelelő üzemanyagot tankolod, ha olyan utakon jársz vele, ami neki a legjobb, akkor fog hosszú időn át jól szolgálni Téged, ha gondoskodsz róla, ápolod, tisztán tartod, szervízbe mész vele, tehát megadod neki a kellő odafigyelést.

Na így van ez a testünkkel is. Persze van egy „kis”különbség, még pedig annyi, hogy a szervezetünk hosszú-hosszú éveken keresztül képes tűrni-tűrni-tűrni, mire kifárad és jelez, mire benyújtja számlát. Míg egy autó ugye ha nem a megfelelő üzemanyagot kapja, szinte azonnal leáll. És persze a testünk is előbb utóbb benyújtja azt a bizonyos számlát, csak az a nem mindegy, hogy mekkora lesz ennek a számlának az értéke.

Visszatérve fő témánkhoz, gondolod, hogy az anyatej minőségére és mennyiségére nincs hatással az, hogy milyen ételt veszel magadhoz? Hogy milyen üzemanyagot tankolsz magadba? Dehogynem, óriási jelentősége van. Nyílván függhet mástól is, és megvannak a szoptatásnak is a technikái, de az alap az, hogy a megfelelő minőségű és értékű táplálékot vedd magadhoz. Ha én hittem volna a genetikában, akkor kb. egyik lányomat se tudtam volna szoptatni, mert anyukám engem nem tudott, vagyis csak kevés ideig, és tesómat sem. Sajnos. Az első kislányomnál volt az elején egy holt pont, olyan 2 hónapos lehetett, amikor azt éreztem kevesebb a tejem, és valami nem oké, és megijedtem, ne hogy úgy járjak mint anya velem, aki mondta is, hogy de nem baj tündérkém, van ilyen, hát én is csak eddig tudtalak szoptatni, ez van. De én azt mondtam, na én nem. Nálunk másképp lesz. Helyre tettem ezt a fejemben, természetesen rengeteget ettem és ittam a sok folyadékot, de olyat, ami nekem jó. Az én genetikai kódomnak megfelelően. Mert ilyenkor tény, hogy megemelkedik a kalóriaigény 300-500 kcal – al is akár, amit bizony be kell vinni. De nagyon nem mindegy miből. Mert be lehet vinni a szervezet számára haszontalan ételekből is, meg olyanokból is, amit hasznosítani tud a jó működéshez. És tovább megyek. A tej minősége hatással van arra is,hogy a baba hasfájós-e vagy sem, vagy hogy mennyire az. Nyílván táplálkozási típustól függetlenül alapból vannak olyan ételek, amelyek szoptatás alatt nem ajánlottak. Ilyenek például: tej és tejtermékek (mondjuk ezeket mi amúgy sem ajánljuk, de ezek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem fokozzák az anyatej termelődését, sőt bekerülve abba a tejcukor (laktóz)és tejfehérje miatt allergiás tüneteket okozhat a babánál), szója, búza, kukorica, mogyoró, eper, málna, kivi, kakaó, csokoládé, sóska, káposztafélék, karfiol, kávé, borsó, bab, mandula, valakinél akár paradicsom vagy a tojás is. Nyilván nem vagyunk egyformák, és mindenkinél ez is más lehet, de az itt felsoroltak közül jó néhányat mi alapból antitápanyagnak tekintünk, és egyébként sem ajánljuk senkinek.  De persze lehet olyan, hogy az adott alapanyag a tiltólistán van, de valakinek mégis jó. Nekem például a tojás mindig jó volt. Szofika, az első kislányom egyáltalán nem volt hasfájós, kétszer volt olyan éjszakánk, amikor sokáig üvöltött, mindkétszer olyat ettem, amit nem kellett volna, egyszer egy csomó mandulát…pffff, másik alkalommal meg túl sok húst ettem, ahhoz képest, amennyit ugye szoktam, hiszen szénhidrát típusként az én fehérje igényem csak 25%. Nyílván alapból is kerülnie érdemes, de szoptatás alatt különösen a feldolgozott, félkész ételeket, amelyek adalékanyagokkal, ízfokozókkal vannak tele, mert ezek is különösen leterhelik a baba szervezetét is, nemcsak a tiédet. Érdemes minél természetesebb állapotú élelmiszereket venni, lehetőleg bio, és főleg a te típusodnak megfelelőt.

Egy számodra ideális étrenddel és diétával nemcsak a kicsit óvod meg attól, hogy esetleg később túlsúllyal kelljen küzdenie, hanem Te is ideális formádban tudod magad tartani a várandósság előtt is, alatt után is és a szoptatás alatt is.

Tehát egyrészt érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi a te táplálkozási típusod, mi a te hormon típusod, mik az egyéni érzékenységeid, hogy tényleg olyan ételeket vegyél magadhoz, ami a te genetikai kódodnak megfelelő. Ugyanis ha egy ilyen diétát folytatsz már a várandósságod előtt is, alatt is és utána is, akkor garantáltan nem lesznek súlyproblémáid, egészséges leszel, jól fogod magad érezni a bőrödben, és a babád is meghálálja ezt, ebben biztos lehetsz. Tudom, mert tapasztaltam és tapasztalom folyamatosan.

Képzeld csak el, hogy egy ilyen pici lényecske, aki a világra jön, tőled függ az élete, tőled függ az, hogy neki milyen lesz egészsége, hogy mivel táplálod. Hiszen jó esetben, ha sikerül szoptatnod Őt, akkor neki az fog a szervezetébe jutni, ami a tiédben van, amit te megeszel, azt eszi ő is. És ennek függvénye az, hogyan alakul ki az immunrendszere, az emésztőrendszere, melyek később az egész életét meghatározzák. Számos kutatás bizonyítja már, hogy sok felnőttkori betegég visszavezethető a kezdetekhez, a csecsemő vagy akár a magzati korba.

Ezért óriási a felelősségünk, hogyan indítjuk el a babát az életben.

Ez nem játék.

Mégis mennyien nem érzik ennek a súlyát, és mg csak bele sem gondolnak ebbe.

A nem tudja, hogy nem tudja állapotában vannak. És persze, valahol ez érthető. Csak nekem az a furcsa, hogy amikor már megfogan az a kis élet bennünk, ha addig nem is, de onnantól már bizony egy növekvő életért vagyunk felelősek, és ilyenkor azért mindenki utánanéz szerintem dolgoknak, hogy mit hogyan kéne a legjobban csinálni. Meg vannak alapdolgok. De erről még hosszan írhatnék.

És persze jöhet jogosan a kérdés, hogy de mi van akkor, ha mégsem sikerül szoptatni, pedig elvileg az anyuka mindent megtesz, megtett. Ez egy következő poszt témája lehet, amennyiben érdekel Titeket.

Mondjuk itt is két területre lehet osztani az anyukákat. Ugyanis van, aki tényleg mindent megtesz, hogy tudjon szoptatni, és van aki meg alapból nem is akar. Mondjuk az no komment.

Én majd a másik oldalról szeretnék írni.

Szóval az életed bármely szakaszában is vagy most, érdemes már MOST elkezdened egy olyan diétát, ami csak a Tiéd, ami csak Neked szól, ami csak Rád van szabva. Ebben tudunk segíteni.

Hamarosan újra előadásunk is lesz, ahol részletesen hallhatsz a módszerünkről, tarts velünk ha érdekel.

Csonka Enikő

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.