A táplálkozás jelentősége az életünkben

A táplálkozás jelentősége az életünkben

A táplálkozás az egyik legfontosabb szerepet tölti be az egészségtudatos életmód kialakításában, nagyban befolyásolja a vitalitási szintünket és testformánkat is.

A táplálkozás nagyon összetett témakör, és talán az egyik legvitatottabb terület, ahol még a szakemberek véleménye is merőben eltér egymástól annak tekintetében, hogyan táplálkozzunk egészségesen. Minél jobban beleveti magát valaki ebbe a témába és minél több információ birtokába jut, rendszerint annál nagyobb káosz lesz a fejében. Ugyanis az általános táplálkozási ajánlásokon túl, az egyik szakkönyv vagy szakember azt állítja, hogy ez a helyes és egészséges étkezési mód, míg a másik szakkönyv vagy szakember pont az ellenkezőjét taglalja. Ráadásul amennyi teória van, annyi tudományos kísérlettel is támasztott érvelés van mögötte. Sokszor még a tanult szakemberek, sem tudnak eligazodni ezekben a táplálkozási útvesztőkben, akkor mit várjunk egy laikus embertől, aki csak szeretne lefogyni, vagy egészségesebben élni?

Ráadásul a táplálkozás az összetettségén túl még nagyon veszélyes terület is, hiszen óriási hatása van annak, hogy mit és hogyan eszel meg a sejtjeid működésére, ezáltal egészségi állapotodra, energiaszintedre és testi formádra.

Különböző tanulmányok bizonyították azt is, hogy az, amit megeszel és megiszol, fizikai szinten a legnagyobb hatással arra van, hogy kialakul-e szervezetedben a rettegett daganatos betegség vagy sem.
A következő ábrát érdemes alaposan szemügyre venned:

Rizikófaktorok, amik a rák kialakulásában szerepet játszanak

 

A táplálkozás szervezetünk alapjaira hat. Abból tudnak felépülni a sejtjeid, amilyen tápanyagokkal ellátod őket. Minden sejtednek önálló anyagcseréje van. Ha a szervezeted nem kapja meg sejt szinten, amire szüksége van, akkor annak energia ellátása csökkenni fog. Ha egy sejt energia ellátása csökken, akkor nem lesz képes ellátni megfelelően a funkcióit. Ráadásul a sejtjeid folyamatosan pusztulnak és újjáépülnek. Ha egy sejt vitalitása alacsony, akkor az újjáépítő folyamatok során degeneratív elváltozások mehetnek végbe bennük. Magyarán a sejtek kilépnek az egységből és kórós burjánzások alakulhatnak ki.
A következő ábra nagyon jól illusztrálja, hogy mi mindenre hat a táplálkozásunk, és abból hogyan építkezik a szervezet:

 

A fent leírtakból kiderül, hogy a táplálkozásodnak elképesztően nagy hatása van mind a testi, mind az értelmi és mind az érzelmi területeidre. Ez nem játék, hanem nagyon komoly dolog! Sokan ezt nem tudják, még sok orvos sem, tisztelet a kivételnek. Talán most kezdi felismerni az orvostudomány, hogy a következő idézet igencsak helytálló:

„Egy betegségnek sok apja lehet, de minden betegség anyja a helytelen táplálkozás.”

Kínai közmondás

A táplálkozásunkkal ugyanis a szervezetünk alapjaira, a „bázisra” hatunk. Ha az alapok nem megfelelőek, akkor arra nem lehet megfelelően építkezni.

Ha ennyire életbevágóan fontos terület ez, akkor jogos a kérdés, hogyan táplálkozz egészségesen?

A táplálkozás beállításánál a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni, hogy NEM VAGYUNK EGYFORMÁK!

Nem szabad sablon diétákat ráhúzni az emberekre, hogy mindenki egyen pl. a paleo szerint, vagy legyen vegetáriánus.

Egyedi genetikai kódod és életviteli beállítottságod határozza meg azt, hogy mi Neked a jó és egészséges táplálkozási mód.

 

A következő cikkünkben arról olvashatsz bővebben, hogy miért és mi alapján nem vagyunk egyformák a táplálkozási igényeinkben.

Érdemes lesz továbbra is velünk tartanod! 🙂

 

Üdv

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészség mentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.