Tesztoszteron rossz lebomlása és annak következményei

Tesztoszteron rossz lebomlása és annak következményei

Ha már szó esett az ösztrogén rossz lebomlásáról, ami elsősorban a Nőket érinti (férfi szervezetben is jelen van ugyan, csak kisebb mennyiségben!), most kitérnék egy picit a férfiakra is. Na nem rosszból, csak tájékoztatás képpen!

A tesztoszteron (TTE) a legfontosabb férfi nemi hormon, mely a herében termelődik. Nőkben a petefészek és a mellékvese szintén termel tesztoszteront, csak sokkal kisebb mennyiségben. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteron felelős a férfi nemi jellegek kialakulásáért, de funkciókat lát el a bőrben, izomzatban, csontokban, vesében, májban, csontvelőben és a központi idegrendszerben is.

A hormonok folyamatosan termelődnek, melyeket 2 féle képpen tud bontani a szervezet. Vagy felhasználódnak, vagy átalakulnak olyan „melléktermékké”, melyet már a vesén keresztül ki tud választani a szervezet. Átalakulásuk azonban „rossz irányba” is történhet, melyek súlyos hormonális problémákat okoznak. Ilyen például, amikor a tesztoszteron átalakul DIHIDRO-TESZTOSZTERONNÁ….

Ez az átalakulás akkor megy végbe, ha a férfi szervezetében megemelkedik az ösztrogén szint és kialakul egy ösztrogén dominancia. Igen, nem csak Nőket érintő problémáról van szó, láthatjátok.. A magas ösztrogén aktivizál egy 5 alpha reduktáz enzimet, melynek hatására elsősorban a prosztatában dihidro-tesztoszteron (DHT) fog szintetizálódni. A DHT-val az a baj, hogy sokkal erősebben kötődik olyan receptorokhoz, amelyek egyébként a tesztoszteronnak lennének fenntartva. Ha a DHT szint megemelkedik a férfi szervezetben, az:

  • fejtetői kopaszodást
  • prosztata megnagyobbodást
  • prosztata rákot
  • libidó csökkenést
  • sperma minőségi-mennyiségi romlást
  • impotenciát okozhat.

És hogy alakul ki a férfiaknál ösztrogén túlsúly?

  1. A progeszteron termelődése a férfiakban is nagyon fontos, hiszen ebből állít elő a férfi szervezete tesztoszteront! Progeszteronból készül többek közt a kortizol is, mely stressz hatására termelődik a mellékvesékben. Ha valaki sokat stresszel, azzal felhasználja a rendelkezésre álló progeszteront a szervezetében, melynek következménye egy csökkent TTE szint és egy relatív ösztrogén dominancia lesz.
  2. A kor előre haladtával is csökken a férfiak szervezetében a progeszteron, ez által a tesztoszteron hormon termelése is.
  3. Helytelen táplálkozással és életmóddal: Fito-ösztrogén tartalmú élelmiszerek fogyasztása (szója, tej, hormonkezelt állatok húsa stb…), illetve vannak olyan élelmiszerek, melyek stimulálják a mellékvesét, ezáltal több kortizolt fog termelni, mely csökkenti a szervezetben progeszteron szintet.
  4. A xeno-ösztrogének használata (kemikáliák, vegyszerek, kozmetikumok stb..) ösztrogén tengert jelentenek mind a férfiak mind a nők számára, melyek nagyban hozzájárulnak egy ösztrogén dominancia kialakulásához.
Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.