Edzés a babavárás alatt

Lehet? Nem lehet? Kell? Nem kell? Mire figyeljünk, ha mozgunk?

Úgy gondolom, sok kismamát érdekelhet ez a téma, így nézzük meg kicsit mélyebben!

Először is kezdjük mindjárt az alapoknál!

Ha valaki a várandósságot (nem szeretem a terhes szót használni, mert ugye ez az állapot jó esetben nem terhes) megelőzően nem edzett, nem mozgott szinte semmit, tehát nem volt az élete része a rendszerese testmozgás, akkor bizony azt nem a várandósság alatt kell elkezdeni. Már korábban, mikor még csak személyi edzőként dolgoztam is, jöttek sokan kérdezni, hogy akkor most mit edzzen, mert jön a baba és nem akarnak sokat hízni. Persze nagyszerű, hogy eszébe jut ez a kérdés, csak az a helyzet, hogy nem ilyenkor kéne észbe kapni. De tudom, hogy sajnos többen tartoznak még mindig ebbe a kategóriába, ezért nézzük mi a helyzet ilyenkor, amikor valaki korábban nem nagyon csinált szinte semmit. Most itt belemehetnék ugye a táplálkozás részbe is, de az egy külön kategória, most az edzésre helyezem ezt ki, a táplálkozásról sokat beszéltem már.

FONTOS: Tehát az első trimeszter ugye különösen „veszélyes” tud lenni, persze ez egyénfüggő is, de tény, hogy ilyenkor még érdemes nagyon óvatosnak lenni.

Hiszen ilyenkor történik a beágyazódás, az alap fejlődési folyamatok, ebben az időszakban a babának szinte mindene kialakul, utána már „csak növekszik, fejlődik, szóval kulcsfontosságú az első időszak. Tehát, ha valaki előtte semmit nem csinált, akkor az első 3 hónapban ne is nagyon erőltessen különösebben semmit, mert nem ezen fog múlni bármi is.

 

A második trimeszternél már elkezdhet azért mozogni, de még egyszer hangsúlyozom, ne most akarja megváltani a világot, ha eddig nem tette. Nekik ilyenkor azt javaslom, hogy inkább könnyedebb, lazább mozgásformákat válasszon, mint pl. gerinctréning, hiszen ugye ilyenkor a hátunk különösen ki van téve terhelésnek. És bizony ilyenkor érzi majd az anyuka, hogy mennyire nem mindegy, hogy izmaink milyen állapotban vannak. Mert aki egyébként edzettebb, még az is megérzi időnként, hogy a háta, dereka bizony le van terhelve, és nem mindegy, hogy milyen állapotra jön rá a várandósság. Ajánlom a kismama jógákat, ezt egyébként bármikor mindenkinek, mármint a jógát, magát,  de különösen előnyös lehet azoknak, akik most kezdenek el bármilyen mozgást. Én is jártam Szofival (az első kislányom) az egyéb edzéseim mellett, és nagyon-nagyon jó volt.

 

JEGYEZD MEG: Ha valaki kardió mozgást szeretne csinálni, azt is lehet,de könnyedebbet, pl. gyaloglás a futógépen, az ellipszistréner. De mindenképpen pulzuskontroll mellett

. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy bizony nagyon nem mindegy, hogy a pulzusunk mennyire megy fel, egyébként sem mindegy, de babavárósan különösen nem, és aki most kezd el kardiózni és nem is ismeri annyira a testét, annak meg pláne nem mindegy. Ugyanis a magzat pulzusa eleve sokkal magasabb alapból is, ami normális, de ha mozgunk, és a miénk is felmegy, akkor az övé is emelkedni fog.

A várandósság alatt javasolt pulzustartomány maximum 150 BPM.

E fölé menni várandósan nem tesz jót sem nekünk , sem a babának, ez mindenkire vonatkozik, arra is aki edzettebb, náluk mondjuk max. 160 BPM, de már az is a nagyon max, inkább a 150. A nem edzetteknél is a 150 a max., de tartósan inkább 130-140 a legideálisabb. Tehát mindenképpen javaslok használni pulzusmérő órát, amihez ugye van egy ún.kardio öv is, amit a mellkasra kell helyezni, az órát be kell állítani a saját adatainkra (kor, nem, testsúly), és akkor ő mérni fogja nekünk a pulzusunkat, amit folyamatosan tudunk kontrollálni a mozgás alatt.

De ami mindig mindenkire vonatkozik az az, hogy figyelje magát, figyelje a teste és a baba visszajelzéseit, és aszerint csináljon bármit. Ha eltervezted, hogy ma mozogni fogsz, de amikor elindulnál úgy érzed, hogy most inkább ezt mégsem, akkor nem kell erőltetni, mert nem véletlenül érzed úgy. Sőt mozgás közben is, ha már elkezdtük, de azt érzed menet közben, hogy most inkább abbahagyod, akkor hagyd abba. A tested is és a baba is jelez, hogy mi jó neki, mi esik jól, és ha épp nem esik jól, akkor ne erőltesd. Illetve nyilván lehetnek olyan esetek is, amikor valami miatt különösen veszélyeztetett lesz valaki, és olyankor az orvos sem engedi,  nem ajánlott mozogni, csak feküdni, pihenni, akkor azt tartsuk be. Bár azért az orvosi ajánlásokkal óvatosan, mert tisztelet ugyan a kivételnek, de sajnos sok orvos akkor is letiltja az anyukát a mozgásról, amikor erre amúgy semmi oka. Szóval ha minden rendben van és úgy zajlik minden, ahogy annak kell, akkor a mozgással nem ártunk, sőt nagyon is jót teszünk, természetesen ahogyan már eleget hangsúlyoztam, figyelembe érdemes venni, hogy ki milyen szinten van, és annak megfelelően kezdjen el mozogni. És ami e tekintetben még nagyon fontos, hogy vedd igénybe egy jó szakember segítségét, mert egyedül kísérletezni, pláne várandósan az nagyon nem ajánlott. Mert ez nem játék.  A testünk egy nagyon komolyan összerakott anatómiai gépezet, és bizony nem mindegy hogyan kezded el használni és terhelni, hogy a legjobbat hozd ki belőle.

És akkor nézzük azt a változatot, amikor valaki azért már edzettebb, a baba előtt is mozgott sokat, az élete része volt a mozgás mindig is, ő abba ne hagyja a babavárás alatt semmiképp, mert rosszabb lesz. Az a helyzet, hogy az a baba nagyon is jól tudja, hogy milyen anyuka szervezetébe költözik be. Ha egy olyan anyuka szervezetébe költözik, aki mindig is mozgott, akkor tudni fogja, sőt el is várja, hogy továbbra is mozogjon, mert erre van felkészülve, ő erre van beállva, és akkor fogja magát a legjobban érezni, ha ez a rendszeres testmozgás továbbra is megmarad. Az tény, hogy attól függően ki mennyit mozgott előtte, de ahhoz képest visszább venni biztos, hogy visszább kell.

Az elején ugye eleve nincs is annyi energiánk, tehát még ha akarnánk se tudnánk ugyanannyit és ugyanazt mozogni, mert bizony annak a pici lénynek  a fejlődése elképesztő mennyi energiát el tud venni, hiszen gondoljatok bele, egy ÉLET van ott kialakulóban.

Ez olyan csodálatos egyébként, fel sem lehet ép ésszel fogni szerintem. Maga a CSODA, hogy két pici sejtből kifejlődik egy emberi lény.

Nyilván ez is teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyit és hogyan bír majd mozogni. De az biztos, hogy aki korábban edzett, annak a babavárás alatt is sokkal könnyebb dolga van a mozgás terén, hiszen az ő szervezete hozzá van ehhez szokva, fel van rá készülve, hiszen folyamatosan megfelelően volt terhelve. Heti 3 edzést ilyenkor is simán ajánlok, de ez lehet kettő is vagy akár négy is, ki hogy érzi. Aki korábban súlyzózott, az nyugodtan folytathatja a súlyzós edzéseket is, lehet kardiózni, persze pulzuskontrollal, persze itt is igaz, hogy ne ilyenkor akarjuk guggolós csúcsokat megdönteni. Ilyenkor érdemes a súlyokat visszább venni, de ezt aki már gyakorlott ezekben, tudni és érezni fogja, hogy mit bír, és mit emelhet, hogy az még jó legyen. Az biztos, hogy a lentről nagy súly emelése nem ajánlott, szépen lassan a szabad súlyok helyett érdemes előtérbe helyezni a gépeket, de bátran lehet használni akár TRX-et is, GFlex-et is, én utóbbit szeretem nagyon. De csak ha előtte is használtuk. Aki előtte nem használt ilyen eszközöket, akkor az ne most kezdje el, mert ezek használatára azért nagyon oda kell figyelni, hogyan tartjuk magunkat alapból, és ha előtte ez nem alakult ki, ha nem lett megtanulva, ha nincs ebben egy biztos tudás és érzet, akkor nem ajánlom elkezdeni.

Tehát a második trimeszterben lehetünk egyébként a legbátrabbak, az egy energikusabb szakasz, viszont baba várósan is igaz, ami amúgy is, hogy mindenki a saját szintjének megfelelően végezzen bármit, ha lehet szakember segítségével.

A harmadik trimeszterben már azért megint csak érdemesebb óvatosabbnak lennünk, de itt már ugye azért, mert a pocakunk mérete már kezd akkorra lenni, hogy sok minden kényelmetlen lehet. Itt is lehet edzeni, de megint csak azt mondom figyelje saját magát, és ami jó érzést ad, azt csinálja. És itt is egyénfüggő, hogy ki mennyire bírja jól a terhelést. De bárhogy is van, egy könnyedebb, lazább mozgás az biztos, hogy ilyenkor is jól tud esni, javítani tudja a közérzetet, a kedvünket. A kismama jógát én bármikor ajánlom a várandósság egész ideje alatt, mármint a 13.-14. héttől kezdődően.

A lényeg, hogy a mozgást én mindenképpen javaslom, természetesen figyelembe véve azt, hogy épp melyik szakaszban vagyunk, milyen az edzettségi állapotunk, mit bírunk, és mit jelez a baba és a testünk.

És akkor még meg sem említettem, hogy milyen sokat tud tenni a genetikai kódnak és hormontípusnak megfelelő edzés. Ugyanis olyannyira nem vagyunk egyformák, hogy teljesen más edzésmódszer hatékony pl. zsírégetés szempontjából a különböző hormontípusoknak. De erről már az elmúlt napokban írtam is részletesen.

Addig is ha valakinek még fogalma sincs és nem tudja, vajon milyen típus lehet, kitöltheti kérdőívünket is akár, bár ez nyilván nem 100% biztonságú, de erről bővebb tájékoztatót is kaptok a kitöltés után emailben.

Illetve szeretettel várunk benneteket valamelyik személyes programunkra, ahol mindent is megtudhatsz magadról. 🙂

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja