EDZÉS, EDZÉSTERVEZÉS…

EDZÉS, EDZÉSTERVEZÉS…..és ami vele jár….

Mielőtt még nagyon belemélyednék majd abba, hogy még az edzésmódszerek is különbözően hatnak az egyes hormontípusoknál, kezdjük mindjárt az elején.

Mi is az az edzés? Miért van rá szükség? És hogyan tervezzük meg?

Az edzés, vagyis tulajdonképpen testmozgás, testedzés, legyen az bármilyen, elsősorban egy izom munka, amit a teljesítőképesség növelése érdekében végzünk, célirányos és szisztematikus,( persze jó estben) melynek eredménye, hogy formai és funkcionális változások jönnek létre a szervezetben.

Ez amolyan szakmai, hivatalos megfogalmazás, ami nagyon is helytálló, hiszen tényleg így is van.

Egy edzés akkor jó, ha jól meg van tervezve. De mondjuk minden így működik csak jól, ha meg is tervezzük, csak úgy magától semmi nem működik, vagyis de, működik, csak ugye azért nem mindegy, hogy hogyan.

Szóval egy edzés akkor az igazi, ha van egy célja és rendszerbe van téve.

Mivel most az edzés a főtéma, azt nem szeretném kivesézni, hogy igen, ennél sokkal fontosabb a gondolkodásmód, a személyre szabott típusnak megfelelő táplálkozás, és aztán csak az edzés, ami szintén hormontípusonként különböző. Most arról beszélek, amikor már ott tartunk, hogy akkor igen, most már vagyok olyan állapotban, hogy akkor most már szeretnék edzeni, megfelelő a sejtszintű vitalitásom, érzem magamban az erőt, na de hogyan fogjak hozzá.

Ahhoz, hogy ebben sikeresek legyünk, bizony az edzést is érdemes megtervezni.

Még mielőtt bárhová elmennél, és bármibe belekapnál, gondold végig, hogy mi a célod, mi az, amit el szeretnél érni. Ha ez megvan (megjegyzem ennek meghatározása sem mindig könnyű feladat), azt érdemes megvizsgálnod, hogy esetleg érdemes-e szakemberhez fordulni.

Ha engem kérdezel, és még kezdő vagy a témában, akkor bizton állítom, hogy igen, érdemes, ha hatékony és eredményes akarsz lenni. Miért?

Mert a tested egy nagyon komolyan működő gépezet, és ahhoz, hogy az eddig nem hozzá szokott terhelésre fejlődéssel tudjon reagálni, optimálisan tudd terhelni, ahhoz bizony nem mindegy, hogy hogyan bánsz vele.

Csak egy gyors példa. Ha az autódban vagy a házadban elromlik valami, és nem értesz hozzá, akkor nem kezded el összetákolni igaz? Mit teszel? Szólsz egy szakembernek, hogy jöjjön, aztán nézze meg, javítsa meg. Miért tennél másképp a saját testeddel, ami pedig aztán egy különösen bonyolultan és közben annyira csodálatosan működő anatómiai gépezet, több mint 600 izommal.  Imádtam az anatómia órák minden egyes percét, mert elképesztő, ahogyan össze vagyunk rakva, na de ebbe most nem megyek bele. 🙂

Tehát egy jó szakember óriási segítség lehet az utadon, hiszen energiát és időt is spórolhatsz meg vele, hiszen nem egyedül kell kísérletezned, hogy mit is kezdj magaddal, hanem első perctől kezdve rátesz a neked való útra. Kicsit visszakanyarodva a célhoz, ezt is segít Neked jól meghatározni, hogy az reális legyen. Hiszen persze, fontos, hogy legyen meg a fejedben egy elképzelés, hogy mit szeretnél elérni, mire szakemberhez fordulsz, de ahhoz, hogy az a cél reális legyen, és ne egy álomvilágba ringasd magad, ahhoz szinte biztos, hogy segítség kell. Ugyanis sokan azt hiszik, hogy ha elkezdenek edzeni, akkor pikk-pakk , hetek múlva csúcsformába kerülnek. Ahhoz, hogy ne áltasd magad ebben, és elkerüld az idő előtti feladás lehetőségét, amiatt ugye, hogy nem érted el a célod időben, nincs sikerélményed, így nincs ami motiváljon tovább, mindenképp szükséges egy jó szakember. A céloknál még fontos megjegyezni, hogy érdemes kitűzni rövidtávú, középtávú és hosszútávú célokat is. Miért? Azért, amit már az előbb említettem, hogy legyen menetközben sikerélményed, ami motiválni fog arra, hogy csináld tovább, hogy elhidd, képes vagy rá. Például ha kitűzöl egy célt, hogy le akarsz fogyni 20 kilót, ez tök jó. De ez tuti, hogy hónapok lesznek, ami ugye elég távolinak tűnik, és az elméd olyan messzinek látja, hogy a tudatalattid egyszerűen nem fogja ezt befogadni, nem tudja igaznak hinni. Hiszen ha te csak ezt a hosszú távú célt tűzöd ki, akkor addig, amíg azt el nem éred, nem fogsz tudni örülni, csak sanyargatod magad végig, és egy kínlódás lesz az egész. Ilyenkor szokták az emberek feladni, mondván nekem ez úgysem fog sikerülni. Ezért nagyon fontos, hogy tűzz ki folyamatosan rövidtávú célokat is, pl. hogy ezen a héten leadok 1,5 kilót, és  középtávú célokat is, hogy ebben a hónapban leadok 4 -5 kilót. Mert amikor ezt elérted, akkor örülni fogsz, lesznek közben kisebb sikerélményeid, amik ahhoz kellenek, hogy motivált maradj, és menj tovább az úton, és ne add fel, legyen kitartásod. És közben persze ott van a nagy végcél, és haladsz afelé, de fontos, hogy közben élvezd az utat és örülj a kis sikereknek. Na, a célkitűzéseket ezen a téren azt hiszem kiveséztük. Ja és persze egy ilyen célnál is alap, hogy legyen hozzárendelve mindig határidő, mérhető legyen, és a tiéd legyen, a te célod legyen, tehát egyes szám első személyű, de ez ugye minden jellegű célnál alap. 🙂

Ha a cél meg van, következik a konkrét cselekvési terv. Azaz, hogy mennyi időt tudsz rászánni egy héten, mennyi időt tudsz rászánni egy adott alkalommal, hiszen ezek nagyban befolyásolják a célhoz vezető út hosszát. Ami itt lényeges, hogy jól mérd fel az erre szánt időt (edzés, oda vissza út, öltözés zuhanyzás), és ha ez meg van, írd be naptáradba. Ez a “jól mérd fel az erre szánt időt” piti dolognak tűnhet, de sokan tuti itt csúsznak el, hogy elfelejti beleszámolni, hogy a  terembe, a futópályára  el is kell jutni, vissza is kell érni valahová, aztán mikor indulna rájön, hogy nincs is rá elég ideje, mert akkor nem ér vissza a tárgyalásra pl. De ez csakis a rossz tervezés miatt van. Szóval az erre szánt idő megtervezése kulcsfontosságú. Már csak azért is, mert ha jól felmérted ezt az időt, akkor utána egyszerűen nem jöhet közbe semmi, ami miatt kihagyhatod az edzést, max.a saját kifogásaid. (persze sérülést, betegséget leszámítva). De ha te ezt jól megtervezed, és úgy állsz hozzá, mint az egyik legfontosabb napi tennivalódnak, akkor nincs indok, amiért nem tudsz majd elmenni. Érdemes a többi programot igazítani az edzéshez, és nem az edzést borítani a többi program miatt. Én így csináltam anno mikor belevágtam ebbe az egészbe. Csak így működik.

Amikor pedig már a tervezésen is túl vagy, összeállt a kép, hogy hogyan is fog kinézni ez az egész, akkor már csak egy dolgod van, megvalósítani. Tudom sokan úgy gondolják, hogy ez a része a legnehezebb, pedig nem. Hidd el, hogy azért nem tudják sokan ezt megvalósítani, mert azt se tudja pontosan mit akar, és ezért nyílván meg sem tudja tervezni, hiszen nincs mit. De ha ezeken a kezdeti lépéseken túl vagy, hidd el, hogy a megvalósítás már a könnyebbik része az egésznek.

 

Nem is spiráznám én ezt most tovább, készülök Nektek sok hasznos infóval, tanáccsal az edzésre vonatkozóan, lesz, amikor belemegyek a szakmai mélységekbe is, de kezdjük az elején, először tűzzük ki a célt, tervezzük meg és kezdjük el megvalósítani. Aztán jöhet, a mit miért hogyan csinálunk úgy, ahogy.

Egy biztos, hogy egy dologra végig szükséged lesz, ez pedig nem más, mint Te magad, az akaratod, a kitartásod, az elhatározásod, az elkötelezettséged, a vágyad, hogy CSAK AZÉRT IS MEGCSINÁLOM!!!

Ha ezek cserbenhagynak az úton, akkor az eredmény is váratni fog magára.

 

Tudod a sikernek nem titka van, hanem ára, amit jó előre kell megfizetni. Ez mindennel így van, az edzéssel is. Mire látható fizikai eredményei vannak, addigra előtte neked már nagyon sokat kellett dolgozni azon.  De ez ettől szép, és ezért mondom mindig azt, hogy a sport megtanít nagyon sok mindenre, többek közt a fent felsorolt tulajdonságok elsajátítására, de leginkább arra, hogy elhidd, KÉPES VAGY RÁ. És ettől fénysebességgel fogsz haladni egy olyan úton, melynek az igazi győztese Te magad vagy!!

 

531118_108480229316738_1310122248_n[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[porto_block label=”” name=”banner 2″]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja