Egészségtudatos gondolkodásmód

Akár mennyire hihetetlen, de az eredményesség tekintetében a gondolkodásmódnak van a legnagyobb jelentősége, legyen akár szó túlsúlyról, egészségügyi problémákról vagy energiahiányról. Igen 50% a gondolkodásmódon múlik, 35% a táplálkozáson és 15% a testedzésen. Ezért érdemes a gondolkodásmóddal kezdeni. Ha itt jól csináljuk a dolgokat, már fél úton járunk a siker felé.

Mit jelent egészségtudatosan gondolkodni, mi tartozik ide?

Kidolgoztunk egy 5 Aranylépésből álló komplex programot, amit ha végigcsinál az ember, akkor sikeresen és tartósan meg tudja változtatni a szokásait. A szokásaink döntő jelentőséggel bírnak az eredményesség tekintetében. Napi cselekedeteink 80%-át rutinszerűen, megszokásból végezzük. Ha fel tudjuk ismerni rossz szokásainkat, meg tudjuk változtatni és a céljainkkal összhangban lévő új szokásokat tudunk kialakítani, akkor a siker garantált. Ez viszont nem könnyű feladat. Nem szabad a véletlenre bízni, hogy vagy sikerül, vagy nem.

Az 5 Aranylépés tematikája

Hogyan találd meg a saját személyes motivációdat?

Ha nem találod meg a saját belső mozgatórugódat, az úgynevezett motivációs pontjaidat, akkor nagyon kevés esélyed lesz a sikerre. Fontos, hogy az igazi motiváció nem kívülről jön. Az igazi motiváció, ami mindent elsöprően feltörik, és segít abban, hogy a legnagyobb akadályokat is leküzd, Benned kell, hogy felébredjen. Az embereknek alapvetően három motivációs szinten mozognak. Az első a MUSZÁJ. A legtöbben csak akkor tesznek meg valamit, vagy sokszor még akkor sem, amikor már ég a lábuk alatt a talaj. A következő sokkal jobban működő szint, az AKAROM motivációs szint. Ez az a motivációs állapot, amikor nem külső kényszerítő tényező vagy tényezők hatására, hanem belső mozgató erőből cselekszünk. Emiatt ez nagyságrendekkel jobb hatékonysággal működik. Az AKAROM motivációs szintet követi és egyben a legmagasabb motivációs szint a LEHET motivációs szint. Hét motivációs pont van, ami egyénenként eltérő prioritással és fontossággal hathat Rád, amikor a döntéseidet hozod.

Motivációs pontok:

 • Biztonság;
 • Kényelem;
 • Gondoskodás;
 • Tekintély;
 • Nyereség;
 • Felfedezés;
 • Jó élmények;

A motívum pont sorrended feltérképezésével, és ennek megfelelő belső kommunikáció kialakításával és annak szisztematikus alkalmazásával lehet önmotivált állapotban kerülni.

Milyen az énképed?

Mindenki rendelkezik egy bizonyos énképpel. Ez az énkép, egy olyan mentális kép, ahogy látod magad, amilyen embernek tartod magad. Fontos tudni, hogy az énkép teljesen szubjektív, vagyis nem feltétlenül felel meg a valóságnak. Valójában saját hiedelmünkön alapszik, ami abból tevődik össze, hogy milyen tapasztalatokat, sikereket, kudarcokat éltünk meg, főleg gyermekkorunkban. Sokszor nem is vagyunk tudatában ennek, úgymond öntudatlanul skatulyázzuk be magunkat vélt tulajdonságaink alapján. Ezek a skatulyák az élet több területére is vonatkoznak. Jó hír, hogy az énkép tudatosan megváltoztatható. Valójában ez az egyik legfontosabb dolog, amin dolgoznunk kell ahhoz, hogy más eredményt kapjunk, mint eddig. Hogy ezen dolgozni tudjunk, először meg kell vizsgálnunk azt, hogy valójában milyen képpel rendelkezel önmagadról?

Ehhez hívjuk segítségül az én-tudatot. Valójában nem vagyunk azonosak az érzéseinkkel, nem vagyunk azonosak a hangulatainkkal. Sőt, még gondolatainkkal sem! Az én-tudat teszi lehetővé azt, hogy félreálljunk, és külső szemlélőként megvizsgálhassuk, hogy miként látjuk magunkat.

Hogyan fogadd el és szeresd meg önmagad és a helyzetedet?

Ahhoz, hogy megszeresd önmagad, első lépés, hogy elfogadod magadat olyannak, amilyen vagy. Ha nem fogadod el önmagad, azzal annak adsz energiát, amilyen valójában nem szeretnél lenni. Hiszen amire a figyelem irányul, az növekedésnek is indul. Fontos azt is figyelembe venni, hogy az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel és a passzivitással. Az elfogadás csak a pillanatnyi állapotra vonatkozik.

Ha elfogadod a pillanatnyi állapotodat, akkor nyílik meg a lehetőséged arra, hogy változass rajta. Amíg arra koncentrálsz, amit nem akarsz, – ami a nem kívánt állapotod, – addig pont abban fogsz megrekedni.
A gondolat ereje

Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz! Elménk egy teremtő gépezet. Az ember valójában akkor válik tudatossá, ha felismeri ezt és ennek jelentőségét, majd tudatosan kezdi el alkalmazni a gyakorlatban. A helyzet az, hogy ez a törvény akkor is működik, ha nem hisz benne az ember. Ugyan úgy, mint a gravitáció. Ha hiszel benne, ha nem, akkor is hat Rád és nem tudsz alóla kibújni. Ráadásul ez 0-24 órában működik. Ezért minden gondolatodnak jelentősége van. Ez által teremted meg a valóságodat. Minél többet gondolsz valamire, annál nagyobb az esélye annak, hogy az életed tapasztalásává fog válni. Valójában minden egy gondolattal kezdődik.

Az emberek zöme viszont nem áldásként, hanem átokként éli meg ez a hatalmat. Miért? Azért, mert nincsenek tudatában annak, hogy mekkora erő van a kezükben, nem ismerik, és nem tudják, hogyan kell használni. Kicsit olyan ez, mint amikor egy vívni nem tudó kezébe adnak egy megélezett kardot. Az első mozdulattal, ahogyan hadonászni kezd vele, nagy valószínűséggel meg fogja magát vágni.

Ha irányítani akarod az életedet, és meg akarod szerezni az uralmat a tested felett, akkor kezdd el tudatosan használni az elmédet! Ez azt jelenti, hogy figyelj arra, hogy mire gondolsz, mert tudod, hogy azzal fogod megteremteni a valóságodat.

Érzelmi vezérlőrendszered felismerése

Napi 80-90 ezer gondolatot figyelni és szűrni elég nehéz feladat lenne. Akkor viszont hogyan kontrolláljuk elménk működését? Hogyan vonjuk irányításunk alá?

Erre megoldás az érzelmi vezérlőrendszerünk. Minden gondolat mögött ott van egy érzés. Léteznek olyan gondolatok, amelyek pozitív-, és léteznek olyan gondolatok, amelyek negatív érzelmeket váltanak ki. Úgy tudod ellenőrzésed alá vonni az elmédet, hogy megfigyeled, hogy a gondolat milyen érzést vált ki belőled. Ha negatívat, akkor az azt jelenti, hogy olyan dolog jár a fejedben, amit nem szeretnél, hogy bekövetkezzen, tehát rosszul teremtesz. Ha a gondolat pozitív érzéssel jár, akkor jó úton jársz, hiszen harmóniában vagy azzal, amit szeretnél, azaz jól teremtesz.

Fontos azt tudnod, hogy az Univerzumot nem érdekli, hogy amire gondolsz az számodra jó-e vagy rossz. Az Univerzum számára jó és rossz nem létezik. Ez csak a Te nézőpontod kérdése. Valójában mindennek, ami velünk történik, annak mi adunk jelentőséget. Mi teszünk elé egy előjelet, hogy ami most történik az rossz dolog vagy jó dolog. Tehát a döntés és a felelősség a Te kezedben van.

Berögzült paradigmáid felismerése

Ahány ember annyi világ. Tartja a mondás. Persze, hiszen mindannyian másképpen látjuk a világot, és másképpen is értelmezzük. Ez attól függ, hogy milyen tapasztalásaink vannak a múltból. Mit tanultunk meg a világról, és mivel azonosultunk. Így kialakul bennünk egy hitrendszer, ami nagyban befolyásolja gondolkodásmódunkat, ezáltal életünket is. Hiedelmeink, az úgynevezett paradigmáink, elképesztő hatással vannak a fejlődésünkre és egyben meg is gátolhatják azt. Először is tisztázzuk, hogy mi is a paradigma fogalma, és miért van ekkora jelentősége!

A paradigma olyan megrögzült gondolati minta (hiedelem), amit feltétel nélkül igaznak hiszel. Ezt általában a múltból hozod, és tanulás által alakul ki. A kérdés csak az, hogy az a gondolati minta, amiben hiszel, az tényleg az igazságot tükrözi, vagy csak Te hiszed azt, hogy az igaz? Ez nagyban függ attól, hogy a forrás, ahonnan származik az információ hiteles volt-e, vagy sem.

Az 1. Aranylépés gyakorlatainak elvégzése abban segít, hogy alapvető hiedelem rendszered feltérképezd, és szükség esetén átírd, megtanuld irányítani gondolataidat és érzéseidet, valamint önmotivált állapotba kerülj a jó egészség, a magas energiaszint és az ideális testforma elérésének és megtartásának érdekében.

Fedezd fel valódi önmagad!

Mi azt valljuk és tanítjuk, hogy az ember alapvetően egy szellemi lény, aki egy fizikai testben tartózkodik itt a Földön élete során. Meggyőződésünk, hogy sokkal többek vagyunk, mint a puszta fizikai testünk. Mi úgy tekintünk a testünkre, mint egy ajándékra, amiben a lelkünk lakik, és az Univerzum energiái éltetik. Mi hiszünk a test-lélek-szellem hármas egységében, és ebből a nézőpontból tekintünk saját lényünkre.

Ha megtanulsz nem csak a testeddel azonosulni, hanem felismered, hogy ennél sokkal több vagy, akkor „távolságot” fogsz tudni létrehozni önmagad és a tested között! Ez azért fontos, mert ha rájössz arra, hogy valójában Te egy szellemi lény vagy, aki egy fizikai testben él, akkor arra is képes leszel, hogy korlátlan teremtő erővel rendelkező szellemi lényként megtanulj uralkodni tested felett és harmóniába kerülni vele. Ha ebből a nézőpontból közelítjük meg mivoltunkat, akkor ez a kövérség vagy egy betegség megszűntetésének szempontjából is átütő jelentőségű lesz.

A 2. Aranylépés gyakorlatainak elvégzése abban segít, hogy megszerezzük az irányítást a testünk felett és tudatosan felhasználva elménk erejét sejt szinten olyan programozást hozzunk létre, ami fénysebességnél is gyorsabban indukál változásokat a testünkben.

Tovább a 3. aranylépésre

Milyen az értékrended?

Valójában az értékrend röviden egy személy értékeinek azon összessége, amely alapján döntéseket hoz az életében. Ez fogja számára meghatározni azt, hogy mi neki a fontos, és mi kevésbé az. Ebből a megítélésből fogja meghatározni azt is, hogy számára mi a jó és mi a rossz.

Az, hogy milyen értékrended van, és az mennyire befolyásolja az életedet, visszatükrözi jelenlegi egészségi állapotod, formád és energia szinted is. A helyes értékrend kialakítása érdekében, érdemes az életedet fő területekre osztani. Majd ezeket a fő területeket fontosságuk alapján megfelelő sorrendbe rakni és ennek a sorrendiségnek megfelelően hozni a döntéseidet a mindennapokban úgy, hogy az összhangban legyenek valódi értékeiddel.

Felelős vagy-e az egészségi állapotodért és külsődért?

Mára már az orvos társadalom nagy része is egyetért abban, sőt klinikai kísérletekkel is bizonyították, hogy egy betegség kialakulásának oka 80%-ban az életmódban keresendő, 10%-ban környezeti tényezők és 10%-ban genetika érte a felelős.

Ez egyébként óriási felfedezés! Ez azt jelenti, hogy 80%-ban befolyásolni tudod életmódoddal egészséged minőségét. Képzeld el, milyen abszurd lenne, ha ez az arány fordítva lenne? Ha csak 20%-ban múlna az életmódon az egészséged? Akkor mondhatnád azt, hogy szerencsés, aki jó genetikát örökölt, és szerencsétlen, aki nem. TE pedig nem sok mindent tehetsz A durva egyébként az, hogy az emberek nagy része a mai napig így gondolja. Talán ezért is van az, hogy nem törődnek az egészségükkel, mert hát úgysem sokat tudnak tenni érte… Hála az égnek, ez nem így van.

Érdemes elgondolkodni ezért azon, hogy ki dönti el, hogy milyen életmódot válassz ennek tükrében?

Hová teszed magad az életedben?

Ahhoz, hogy teljes önazonosságban élhesd az életed, aminek következtében megszerezheted az irányítást önmagad és életed felett, első lépése, hogy tisztázd magadban azt, hogy az életedben lévő fontos személyek, milyen értékrend sorrenddel bírnak számodra. Miután beazonosítottad az életedben a jelentős szerepeket betöltő személyeket, el kell gondolkodni azon, hogy fontossági sorrend alapján, kit hova tennél. A helyes sorrend megtanulása, majd annak gyakorlatban történő átültetése átütő fontossággal bír az egészségtudatos életmód helyes kialakításához. Másképpen nem fog működni a dolog, mert ennek hiányában szétesik a fókusz és nagyon könnyen elveszíted önmagad.

Hogyan szabadíts fel időt önmagadra és az egészségedre?

Joggal tehetjük fel a kérdést elsőre, vajon az időnek mi köze van az egészségünkhöz? Bizony nagyon sok! Ahhoz, hogy egészségtudatosan éljünk, időt kell fordítani azokra a dologra, amelyek elősegítik ezt. Talán legtöbbször azzal a kifogással találkozhatsz, hogy rendben, tudom, hogy fontos egészségesen élni, de nekem nincs időm ezekre. Ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön nagyon fontos, hogy az élethez alapvetően szükséges dolgokat beillesszük a napirendünkbe, és szánjunk rá időt.

A 3. Aranylépés gyakorlatai abban segítenek, hogy mentális síkon megfelelően menedzseld az életed annak érdekében, hogy annak szerves része legyen az egészségtudatos életforma.

Mire figyelj egy egészségtudatos életmód kialakításához?

A sejtjeink működésére legnagyobb hatással a gondolataink és az érzelmeink vannak.
A testünk és sejtjeink 75%-a víz, a víz pedig átveszi a gondolati rezgéseket és ezáltal megváltozik a kristályszerkezete. Ez befolyással van a sejtjeid működésére. Ezért fontos, hogy megtanuld kontrollálni gondolataidat és érzelmeidet. Aki tudatos az egy stressz helyzetben nem „automata” üzemmódban reagál, hanem tudatosan kérdéseket tesz fel:

Miért történik ez velem?

Mi ebben az üzenet?

Mit kell ebből megtanulnom?

Mit kell másképpen csinálnom?

Azért teszi fel ezeket a kérdéseket, mert tudja, hogy az életében semmi sem történik véletlenül. Tudja azt is, hogy ez az életesemény is az ő érdekét szolgálja, azért, hogy jobbá, többé váljon, és fejlődjön. Azzal, hogy megáll egy pillanatra és elgondolkozik ezen, felteszi magának ezeket a kérdéseket, megvilágítja a tudatosság fényével az élethelyzetet és egyfajta külső szemlélőként, pártatlanul, elfogulatlanul kezd viszonyulni önmagához és érzéseihez. Nem azonosul az eseménnyel, ezáltal nem ösztönösen védekező pozícióból fog reagálni rá, hanem első lépésben elfogadja azt, ami van. Egyébként, ha belegondolsz, azt, ami van, azt már csak elfogadni lehet, hiszen megtörtént. Hiába állsz ellen neki, az akkor is már ott van az életedben, mert már megteremtetted. De az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel és a passzivitással! Ezt nagyon fontos tisztázni! Az elfogadás kizárólag a jelen pillanatra kell, hogy vonatkozzon! Utána attól függően, hogy mi az életesemény, különböző választási lehetőségeid lehetnek.

Légzés

A helyes légzés alapfeltétele a jó egészségi állapotnak, erőnlétnek és közérzetnek. Ha azt akarod, hogy légzéseddel segítsd sejtjeid optimális működését és ezáltal javíts a teljesítményeden, egészségi állapotodon, akkor tanulj meg tudatosan lélegezni. Ez egyébként nem egy bonyolult dolog. A légzésnek négy üteme van:

Természetes légzésnél ez a négy ütem ismétli magát folyamatosan. A helyes légzés elsajátításával nagyban tudod javítani egészségi állapotodat és energia szintedet.

Táplálkozás

A táplálkozás fontos szerepet tölt be az egészségtudatos életmód kialakításában. Nagyon összetett témakör, és talán az egyik legvitatottabb terület, ahol még a szakemberek véleménye is merőben eltér egymástól annak tekintetében, hogyan táplálkozzunk egészségesen. A BodyWakes életmód koncepcióban ezért ennek külön szakterületet adtunk, amiről a TÁPLÁLKOZÁS menüpontban olvashatsz bővebben.

Testedzés

A testedzés szintén fontos területe az egészséges életmódnak. A BodyWakes életmód koncepcióban ez adja a harmadik lábat, aminek szintén külön szakterületet adtunk, amiről bővebben a TESTEDZÉS menüpontban olvashatsz.

Környezeti hatások

A gondolkodásmódon, a táplálkozáson és a testedzésen kívül számos olyan dolog van, ami hat szervezetünkre, így egészségi állapotunkra is. Ilyen például a belélegzett levegő minősége, a fények és színek, a hangok, az elektro szmog, vagy a bőrödet érő hatások. A külső környezeti hatások tekintetében az egyik legfontosabb az, hogy tudatosítsd magadban, hogy minden fényenergiából áll, és rezeg a különböző tartományokban. Ezek a rezgés hullámok kölcsönhatásban vannak saját lényünk által kibocsátott rezgési hullámokkal. Attól függően, hogy annak a külső rezgési forrásnak milyen a frekvencia tartománya, befolyásolni fogja mind testi, mind lelki állapotodat.. Törekedj ezért tudatosan úgy alakítani a környezetedet, hogy azok pozitív, emelő hatással legyenek Rád nézve!

A 4. Aranylépés tudása és gyakorlatai abban segítenek, hogy a rendelkezésre álló életmódváltó eszközöket hogyan használd helyesen a gyakorlatban.

Hogyan és miért tűzz ki célokat az egészség és az ideális testsúly területén?

Az egyértelmű írott célok a tudatos teremtési folyamat egyik lényeges eleme. Hiszen önmagában kevés az, ha csak gondolsz valamire, amit szeretnél. Ahhoz, hogy az a valóságoddá váljon, és tényleg úgy, ahogy azt elképzelted, pontosan kell megfogalmaznod. Az írott céloknak elképesztő ereje van. Egyfajta program a tudatalattinak, hogy elkezdjen dolgozni annak megvalósításán. Ha valaki a tudatos teremtők táborához csatlakozik, azaz elkezd célokat kitűzni és teljes, kiegyensúlyozott életet akar élni, akkor az élete mindegyik fő területén kell rendelkeznie célokkal. Ráadásul ezeket a célokat össze kell hangolni, hogy az egyik ne menjen a másik rovására! Ezért fontos az értékrend sorrend. Az emberek 80%-a nem rendelkezik helyesen megfogalmazott és írott célokkal. Akik pedig rendelkeznek, azok elenyésző %-a fogalmazza meg céljait az egészsége, ideális testformája és vitalitása terén. Pedig e nélkül a vágy csak vágy marad, és nem fog megvalósulni az életünkben.

Hogyan változtass rossz szokásaidon és építs be újakat?

A régi rossz szokások megváltoztatásán és az új szokások sikeres beépítésén fog múlni az, hogy tényleg és tartósan eléred-e, amit akarsz vagy nem. Szokásaink határozzák meg napi cselekedeteink 80 %-át. Mint tudjuk az Univerzum semleges, csak a fizikai és szellemi törvények irányítják, azok viszont mindenkire egyformán vonatkoznak, nincs kivétel. Tehát a döntés a Tiéd, hogy milyen életet választasz. Ezt pedig nagymértékben a szokásaid fogják meghatározni. Hiszen a szokásaid rutinszerűen végzett tetteidből fognak kialakulni. Ha nem vagy elégedett azzal az eredménnyel – életed bármely területén – , amit eddig elértél, vagy ennél többet, jobbat akarsz, akkor bizony változtatni kell a szokásaidon. Legalábbis azokon, amelyek meggátolnak vagy visszatartanak abban, hogy célt érj. A rossz szokásokat megváltoztatni és újakat kialakítani egyszerű, de nem könnyű feladat.

Az 5. Aranylépés teszi fel az i-re a pontot. Ez a megkoronázása a mentális erőfeszítéseidnek. Valójában az első 4 Aranylépés mind ezt készíti elő, hogy itt sikeresen vedd az akadályokat és ezáltal tartósan eredményes legyél, vagyis bekövetkezzen az életmódváltás. Amennyiben végigcsinálod ezt a programot, akkor 50%-kal nagyobb esélyed lesz arra, hogy sikert érj el. Hiszen az életmódváltás eredményessége tekintetében 50% jelentősége a gondolkodásmódnak, 35% jelentősége a táplálkozásnak és 15% jelentősége a testedzésnek van.

+ 1. Aranylépés

Hogyan találd meg a saját személyes motivációdat?

Ha nem találod meg a saját belső mozgatórugódat, az úgynevezett motivációs pontjaidat, akkor nagyon kevés esélyed lesz a sikerre. Fontos, hogy az igazi motiváció nem kívülről jön. Az igazi motiváció, ami mindent elsöprően feltörik, és segít abban, hogy a legnagyobb akadályokat is leküzd, Benned kell, hogy felébredjen. Az embereknek alapvetően három motivációs szinten mozognak. Az első a MUSZÁJ. A legtöbben csak akkor tesznek meg valamit, vagy sokszor még akkor sem, amikor már ég a lábuk alatt a talaj. A következő sokkal jobban működő szint, az AKAROM motivációs szint. Ez az a motivációs állapot, amikor nem külső kényszerítő tényező vagy tényezők hatására, hanem belső mozgató erőből cselekszünk. Emiatt ez nagyságrendekkel jobb hatékonysággal működik. Az AKAROM motivációs szintet követi és egyben a legmagasabb motivációs szint a LEHET motivációs szint. Hét motivációs pont van, ami egyénenként eltérő prioritással és fontossággal hathat Rád, amikor a döntéseidet hozod.

Motivációs pontok:

 • Biztonság;
 • Kényelem;
 • Gondoskodás;
 • Tekintély;
 • Nyereség;
 • Felfedezés;
 • Jó élmények;

A motívum pont sorrended feltérképezésével, és ennek megfelelő belső kommunikáció kialakításával és annak szisztematikus alkalmazásával lehet önmotivált állapotban kerülni.

Milyen az énképed?

Mindenki rendelkezik egy bizonyos énképpel. Ez az énkép, egy olyan mentális kép, ahogy látod magad, amilyen embernek tartod magad. Fontos tudni, hogy az énkép teljesen szubjektív, vagyis nem feltétlenül felel meg a valóságnak. Valójában saját hiedelmünkön alapszik, ami abból tevődik össze, hogy milyen tapasztalatokat, sikereket, kudarcokat éltünk meg, főleg gyermekkorunkban. Sokszor nem is vagyunk tudatában ennek, úgymond öntudatlanul skatulyázzuk be magunkat vélt tulajdonságaink alapján. Ezek a skatulyák az élet több területére is vonatkoznak. Jó hír, hogy az énkép tudatosan megváltoztatható. Valójában ez az egyik legfontosabb dolog, amin dolgoznunk kell ahhoz, hogy más eredményt kapjunk, mint eddig. Hogy ezen dolgozni tudjunk, először meg kell vizsgálnunk azt, hogy valójában milyen képpel rendelkezel önmagadról?

Ehhez hívjuk segítségül az én-tudatot. Valójában nem vagyunk azonosak az érzéseinkkel, nem vagyunk azonosak a hangulatainkkal. Sőt, még gondolatainkkal sem! Az én-tudat teszi lehetővé azt, hogy félreálljunk, és külső szemlélőként megvizsgálhassuk, hogy miként látjuk magunkat.

Hogyan fogadd el és szeresd meg önmagad és a helyzetedet?

Ahhoz, hogy megszeresd önmagad, első lépés, hogy elfogadod magadat olyannak, amilyen vagy. Ha nem fogadod el önmagad, azzal annak adsz energiát, amilyen valójában nem szeretnél lenni. Hiszen amire a figyelem irányul, az növekedésnek is indul. Fontos azt is figyelembe venni, hogy az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel és a passzivitással. Az elfogadás csak a pillanatnyi állapotra vonatkozik.

Ha elfogadod a pillanatnyi állapotodat, akkor nyílik meg a lehetőséged arra, hogy változass rajta. Amíg arra koncentrálsz, amit nem akarsz, – ami a nem kívánt állapotod, – addig pont abban fogsz megrekedni.
A gondolat ereje

Azzá válsz, amire a legtöbbet gondolsz! Elménk egy teremtő gépezet. Az ember valójában akkor válik tudatossá, ha felismeri ezt és ennek jelentőségét, majd tudatosan kezdi el alkalmazni a gyakorlatban. A helyzet az, hogy ez a törvény akkor is működik, ha nem hisz benne az ember. Ugyan úgy, mint a gravitáció. Ha hiszel benne, ha nem, akkor is hat Rád és nem tudsz alóla kibújni. Ráadásul ez 0-24 órában működik. Ezért minden gondolatodnak jelentősége van. Ez által teremted meg a valóságodat. Minél többet gondolsz valamire, annál nagyobb az esélye annak, hogy az életed tapasztalásává fog válni. Valójában minden egy gondolattal kezdődik.

Az emberek zöme viszont nem áldásként, hanem átokként éli meg ez a hatalmat. Miért? Azért, mert nincsenek tudatában annak, hogy mekkora erő van a kezükben, nem ismerik, és nem tudják, hogyan kell használni. Kicsit olyan ez, mint amikor egy vívni nem tudó kezébe adnak egy megélezett kardot. Az első mozdulattal, ahogyan hadonászni kezd vele, nagy valószínűséggel meg fogja magát vágni.

Ha irányítani akarod az életedet, és meg akarod szerezni az uralmat a tested felett, akkor kezdd el tudatosan használni az elmédet! Ez azt jelenti, hogy figyelj arra, hogy mire gondolsz, mert tudod, hogy azzal fogod megteremteni a valóságodat.

Érzelmi vezérlőrendszered felismerése

Napi 80-90 ezer gondolatot figyelni és szűrni elég nehéz feladat lenne. Akkor viszont hogyan kontrolláljuk elménk működését? Hogyan vonjuk irányításunk alá?

Erre megoldás az érzelmi vezérlőrendszerünk. Minden gondolat mögött ott van egy érzés. Léteznek olyan gondolatok, amelyek pozitív-, és léteznek olyan gondolatok, amelyek negatív érzelmeket váltanak ki. Úgy tudod ellenőrzésed alá vonni az elmédet, hogy megfigyeled, hogy a gondolat milyen érzést vált ki belőled. Ha negatívat, akkor az azt jelenti, hogy olyan dolog jár a fejedben, amit nem szeretnél, hogy bekövetkezzen, tehát rosszul teremtesz. Ha a gondolat pozitív érzéssel jár, akkor jó úton jársz, hiszen harmóniában vagy azzal, amit szeretnél, azaz jól teremtesz.

Fontos azt tudnod, hogy az Univerzumot nem érdekli, hogy amire gondolsz az számodra jó-e vagy rossz. Az Univerzum számára jó és rossz nem létezik. Ez csak a Te nézőpontod kérdése. Valójában mindennek, ami velünk történik, annak mi adunk jelentőséget. Mi teszünk elé egy előjelet, hogy ami most történik az rossz dolog vagy jó dolog. Tehát a döntés és a felelősség a Te kezedben van.

Berögzült paradigmáid felismerése

Ahány ember annyi világ. Tartja a mondás. Persze, hiszen mindannyian másképpen látjuk a világot, és másképpen is értelmezzük. Ez attól függ, hogy milyen tapasztalásaink vannak a múltból. Mit tanultunk meg a világról, és mivel azonosultunk. Így kialakul bennünk egy hitrendszer, ami nagyban befolyásolja gondolkodásmódunkat, ezáltal életünket is. Hiedelmeink, az úgynevezett paradigmáink, elképesztő hatással vannak a fejlődésünkre és egyben meg is gátolhatják azt. Először is tisztázzuk, hogy mi is a paradigma fogalma, és miért van ekkora jelentősége!

A paradigma olyan megrögzült gondolati minta (hiedelem), amit feltétel nélkül igaznak hiszel. Ezt általában a múltból hozod, és tanulás által alakul ki. A kérdés csak az, hogy az a gondolati minta, amiben hiszel, az tényleg az igazságot tükrözi, vagy csak Te hiszed azt, hogy az igaz? Ez nagyban függ attól, hogy a forrás, ahonnan származik az információ hiteles volt-e, vagy sem.

Az 1. Aranylépés gyakorlatainak elvégzése abban segít, hogy alapvető hiedelem rendszered feltérképezd, és szükség esetén átírd, megtanuld irányítani gondolataidat és érzéseidet, valamint önmotivált állapotba kerülj a jó egészség, a magas energiaszint és az ideális testforma elérésének és megtartásának érdekében.

+ 2. Aranylépés

Fedezd fel valódi önmagad!

Mi azt valljuk és tanítjuk, hogy az ember alapvetően egy szellemi lény, aki egy fizikai testben tartózkodik itt a Földön élete során. Meggyőződésünk, hogy sokkal többek vagyunk, mint a puszta fizikai testünk. Mi úgy tekintünk a testünkre, mint egy ajándékra, amiben a lelkünk lakik, és az Univerzum energiái éltetik. Mi hiszünk a test-lélek-szellem hármas egységében, és ebből a nézőpontból tekintünk saját lényünkre.

Ha megtanulsz nem csak a testeddel azonosulni, hanem felismered, hogy ennél sokkal több vagy, akkor „távolságot” fogsz tudni létrehozni önmagad és a tested között! Ez azért fontos, mert ha rájössz arra, hogy valójában Te egy szellemi lény vagy, aki egy fizikai testben él, akkor arra is képes leszel, hogy korlátlan teremtő erővel rendelkező szellemi lényként megtanulj uralkodni tested felett és harmóniába kerülni vele. Ha ebből a nézőpontból közelítjük meg mivoltunkat, akkor ez a kövérség vagy egy betegség megszűntetésének szempontjából is átütő jelentőségű lesz.

A 2. Aranylépés gyakorlatainak elvégzése abban segít, hogy megszerezzük az irányítást a testünk felett és tudatosan felhasználva elménk erejét sejt szinten olyan programozást hozzunk létre, ami fénysebességnél is gyorsabban indukál változásokat a testünkben.

Tovább a 3. aranylépésre

+ 3. Aranylépés

Milyen az értékrended?

Valójában az értékrend röviden egy személy értékeinek azon összessége, amely alapján döntéseket hoz az életében. Ez fogja számára meghatározni azt, hogy mi neki a fontos, és mi kevésbé az. Ebből a megítélésből fogja meghatározni azt is, hogy számára mi a jó és mi a rossz.

Az, hogy milyen értékrended van, és az mennyire befolyásolja az életedet, visszatükrözi jelenlegi egészségi állapotod, formád és energia szinted is. A helyes értékrend kialakítása érdekében, érdemes az életedet fő területekre osztani. Majd ezeket a fő területeket fontosságuk alapján megfelelő sorrendbe rakni és ennek a sorrendiségnek megfelelően hozni a döntéseidet a mindennapokban úgy, hogy az összhangban legyenek valódi értékeiddel.

Felelős vagy-e az egészségi állapotodért és külsődért?

Mára már az orvos társadalom nagy része is egyetért abban, sőt klinikai kísérletekkel is bizonyították, hogy egy betegség kialakulásának oka 80%-ban az életmódban keresendő, 10%-ban környezeti tényezők és 10%-ban genetika érte a felelős.

Ez egyébként óriási felfedezés! Ez azt jelenti, hogy 80%-ban befolyásolni tudod életmódoddal egészséged minőségét. Képzeld el, milyen abszurd lenne, ha ez az arány fordítva lenne? Ha csak 20%-ban múlna az életmódon az egészséged? Akkor mondhatnád azt, hogy szerencsés, aki jó genetikát örökölt, és szerencsétlen, aki nem. TE pedig nem sok mindent tehetsz A durva egyébként az, hogy az emberek nagy része a mai napig így gondolja. Talán ezért is van az, hogy nem törődnek az egészségükkel, mert hát úgysem sokat tudnak tenni érte… Hála az égnek, ez nem így van.

Érdemes elgondolkodni ezért azon, hogy ki dönti el, hogy milyen életmódot válassz ennek tükrében?

Hová teszed magad az életedben?

Ahhoz, hogy teljes önazonosságban élhesd az életed, aminek következtében megszerezheted az irányítást önmagad és életed felett, első lépése, hogy tisztázd magadban azt, hogy az életedben lévő fontos személyek, milyen értékrend sorrenddel bírnak számodra. Miután beazonosítottad az életedben a jelentős szerepeket betöltő személyeket, el kell gondolkodni azon, hogy fontossági sorrend alapján, kit hova tennél. A helyes sorrend megtanulása, majd annak gyakorlatban történő átültetése átütő fontossággal bír az egészségtudatos életmód helyes kialakításához. Másképpen nem fog működni a dolog, mert ennek hiányában szétesik a fókusz és nagyon könnyen elveszíted önmagad.

Hogyan szabadíts fel időt önmagadra és az egészségedre?

Joggal tehetjük fel a kérdést elsőre, vajon az időnek mi köze van az egészségünkhöz? Bizony nagyon sok! Ahhoz, hogy egészségtudatosan éljünk, időt kell fordítani azokra a dologra, amelyek elősegítik ezt. Talán legtöbbször azzal a kifogással találkozhatsz, hogy rendben, tudom, hogy fontos egészségesen élni, de nekem nincs időm ezekre. Ahhoz, hogy a szervezetünk optimálisan működjön nagyon fontos, hogy az élethez alapvetően szükséges dolgokat beillesszük a napirendünkbe, és szánjunk rá időt.

A 3. Aranylépés gyakorlatai abban segítenek, hogy mentális síkon megfelelően menedzseld az életed annak érdekében, hogy annak szerves része legyen az egészségtudatos életforma.

+ 4. Aranylépés

Mire figyelj egy egészségtudatos életmód kialakításához?

A sejtjeink működésére legnagyobb hatással a gondolataink és az érzelmeink vannak.
A testünk és sejtjeink 75%-a víz, a víz pedig átveszi a gondolati rezgéseket és ezáltal megváltozik a kristályszerkezete. Ez befolyással van a sejtjeid működésére. Ezért fontos, hogy megtanuld kontrollálni gondolataidat és érzelmeidet. Aki tudatos az egy stressz helyzetben nem „automata” üzemmódban reagál, hanem tudatosan kérdéseket tesz fel:

Miért történik ez velem?

Mi ebben az üzenet?

Mit kell ebből megtanulnom?

Mit kell másképpen csinálnom?

Azért teszi fel ezeket a kérdéseket, mert tudja, hogy az életében semmi sem történik véletlenül. Tudja azt is, hogy ez az életesemény is az ő érdekét szolgálja, azért, hogy jobbá, többé váljon, és fejlődjön. Azzal, hogy megáll egy pillanatra és elgondolkozik ezen, felteszi magának ezeket a kérdéseket, megvilágítja a tudatosság fényével az élethelyzetet és egyfajta külső szemlélőként, pártatlanul, elfogulatlanul kezd viszonyulni önmagához és érzéseihez. Nem azonosul az eseménnyel, ezáltal nem ösztönösen védekező pozícióból fog reagálni rá, hanem első lépésben elfogadja azt, ami van. Egyébként, ha belegondolsz, azt, ami van, azt már csak elfogadni lehet, hiszen megtörtént. Hiába állsz ellen neki, az akkor is már ott van az életedben, mert már megteremtetted. De az elfogadás nem egyenlő a beletörődéssel és a passzivitással! Ezt nagyon fontos tisztázni! Az elfogadás kizárólag a jelen pillanatra kell, hogy vonatkozzon! Utána attól függően, hogy mi az életesemény, különböző választási lehetőségeid lehetnek.

Légzés

A helyes légzés alapfeltétele a jó egészségi állapotnak, erőnlétnek és közérzetnek. Ha azt akarod, hogy légzéseddel segítsd sejtjeid optimális működését és ezáltal javíts a teljesítményeden, egészségi állapotodon, akkor tanulj meg tudatosan lélegezni. Ez egyébként nem egy bonyolult dolog. A légzésnek négy üteme van:

Természetes légzésnél ez a négy ütem ismétli magát folyamatosan. A helyes légzés elsajátításával nagyban tudod javítani egészségi állapotodat és energia szintedet.

Táplálkozás

A táplálkozás fontos szerepet tölt be az egészségtudatos életmód kialakításában. Nagyon összetett témakör, és talán az egyik legvitatottabb terület, ahol még a szakemberek véleménye is merőben eltér egymástól annak tekintetében, hogyan táplálkozzunk egészségesen. A BodyWakes életmód koncepcióban ezért ennek külön szakterületet adtunk, amiről a TÁPLÁLKOZÁS menüpontban olvashatsz bővebben.

Testedzés

A testedzés szintén fontos területe az egészséges életmódnak. A BodyWakes életmód koncepcióban ez adja a harmadik lábat, aminek szintén külön szakterületet adtunk, amiről bővebben a TESTEDZÉS menüpontban olvashatsz.

Környezeti hatások

A gondolkodásmódon, a táplálkozáson és a testedzésen kívül számos olyan dolog van, ami hat szervezetünkre, így egészségi állapotunkra is. Ilyen például a belélegzett levegő minősége, a fények és színek, a hangok, az elektro szmog, vagy a bőrödet érő hatások. A külső környezeti hatások tekintetében az egyik legfontosabb az, hogy tudatosítsd magadban, hogy minden fényenergiából áll, és rezeg a különböző tartományokban. Ezek a rezgés hullámok kölcsönhatásban vannak saját lényünk által kibocsátott rezgési hullámokkal. Attól függően, hogy annak a külső rezgési forrásnak milyen a frekvencia tartománya, befolyásolni fogja mind testi, mind lelki állapotodat.. Törekedj ezért tudatosan úgy alakítani a környezetedet, hogy azok pozitív, emelő hatással legyenek Rád nézve!

A 4. Aranylépés tudása és gyakorlatai abban segítenek, hogy a rendelkezésre álló életmódváltó eszközöket hogyan használd helyesen a gyakorlatban.

+ 5. Aranylépés

Hogyan és miért tűzz ki célokat az egészség és az ideális testsúly területén?

Az egyértelmű írott célok a tudatos teremtési folyamat egyik lényeges eleme. Hiszen önmagában kevés az, ha csak gondolsz valamire, amit szeretnél. Ahhoz, hogy az a valóságoddá váljon, és tényleg úgy, ahogy azt elképzelted, pontosan kell megfogalmaznod. Az írott céloknak elképesztő ereje van. Egyfajta program a tudatalattinak, hogy elkezdjen dolgozni annak megvalósításán. Ha valaki a tudatos teremtők táborához csatlakozik, azaz elkezd célokat kitűzni és teljes, kiegyensúlyozott életet akar élni, akkor az élete mindegyik fő területén kell rendelkeznie célokkal. Ráadásul ezeket a célokat össze kell hangolni, hogy az egyik ne menjen a másik rovására! Ezért fontos az értékrend sorrend. Az emberek 80%-a nem rendelkezik helyesen megfogalmazott és írott célokkal. Akik pedig rendelkeznek, azok elenyésző %-a fogalmazza meg céljait az egészsége, ideális testformája és vitalitása terén. Pedig e nélkül a vágy csak vágy marad, és nem fog megvalósulni az életünkben.

Hogyan változtass rossz szokásaidon és építs be újakat?

A régi rossz szokások megváltoztatásán és az új szokások sikeres beépítésén fog múlni az, hogy tényleg és tartósan eléred-e, amit akarsz vagy nem. Szokásaink határozzák meg napi cselekedeteink 80 %-át. Mint tudjuk az Univerzum semleges, csak a fizikai és szellemi törvények irányítják, azok viszont mindenkire egyformán vonatkoznak, nincs kivétel. Tehát a döntés a Tiéd, hogy milyen életet választasz. Ezt pedig nagymértékben a szokásaid fogják meghatározni. Hiszen a szokásaid rutinszerűen végzett tetteidből fognak kialakulni. Ha nem vagy elégedett azzal az eredménnyel – életed bármely területén – , amit eddig elértél, vagy ennél többet, jobbat akarsz, akkor bizony változtatni kell a szokásaidon. Legalábbis azokon, amelyek meggátolnak vagy visszatartanak abban, hogy célt érj. A rossz szokásokat megváltoztatni és újakat kialakítani egyszerű, de nem könnyű feladat.

Az 5. Aranylépés teszi fel az i-re a pontot. Ez a megkoronázása a mentális erőfeszítéseidnek. Valójában az első 4 Aranylépés mind ezt készíti elő, hogy itt sikeresen vedd az akadályokat és ezáltal tartósan eredményes legyél, vagyis bekövetkezzen az életmódváltás. Amennyiben végigcsinálod ezt a programot, akkor 50%-kal nagyobb esélyed lesz arra, hogy sikert érj el. Hiszen az életmódváltás eredményessége tekintetében 50% jelentősége a gondolkodásmódnak, 35% jelentősége a táplálkozásnak és 15% jelentősége a testedzésnek van.

Az 1/1-es mentális fitnesst azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek csoportban dolgozni vagy olyan nagyobb kihívással állnak szemben, ami még mélyebb iránymutatást igényel. A mentális fitness szintén az Életmódváltás mesterfokon 5 Aranylépés tematikára épül, de ezen belül itt elsődleges prioritása az egyénre szabottságnak van a megoldandó problémák és azok kezelése szempontjából. Egy alkalom 1,5 óra időtartamot fed le. Az alap program végig vitele általában 3-5 alkalmat igényel, de arra is van lehetőség, hogy szükség esetén extra alkalmakkal bővítsük ki a mentális fitness-t a teljes siker érdekében. A mentális fitness-t személyesen vagy online formában is igénybe lehet venni.

Egy 1,5 órás 1/1-es mentális fitness ára 25.000 Ft.

A mentális fitness-re előzetesen lehet időpontot egyeztetni. A mentális fitness-t  megelőzi egy 30 perces konzultáció, ezt személyesen, vagy online is igénybe lehet venni. Ide kattintva tudsz időpontot igényelni a konzultációra.