Egy erős antioxidáns vitamin, az E-vitamin

Olvasási idő: 5 perc

Az E-vitamin szerepét gyakran alábecsülik, ugyanakkor szintén egy fontos zsírban oldódó vitamin.

A természetben 8 formában fordul elő: 4 tokoferol (alfa, béta, gamma, delta) és 4 tokotrienol (alfa, béta, gamma, delta). Mindegyik formája különösen fontos antioxidáns hatású, ugyanakkor az utóbbi időben egyre több tudományos eredmény bizonyítja a tokotrienolok különös szerepét. (1-2)

Zsírban oldódó vitamin révén legfontosabb szerepe a zsírból felépülő különböző alkotók oxidatív stressz, a szabad gyökök okozta károsítás elleni védelemben mutatkozik meg.

Így szerepe megnyilvánul a sejtfal egészségében is.

JEGYEZD MEG: Az idegsejteket körülvevő myelin, valamint az agy alkotója ugyancsak zsír, ezáltal az idegrendszert is támogatja. Éppen ezért a kognitív funkciók védelme érdekében valamint több idegrendszert érintő betegség előfordulása esetén is gondoskodni kell pótlásáról. (3, 6, 8)

Az A-vitaminról írt cikkemben említést tettem az időskori látásromlásról, melynek egyik fő oka lehet a makula (retina közepén lévő sárgafolt) degenerációja (AMD=Age-related macular degeneration).

A makula degenerációjának okai között szerepel a szabad gyökök károsító hatása. Mint ahogy a retina is zsírokból épül fel, melyekben az E-vitamin megtalálható, ezáltal a szem egészségének megőrzésében is létfontosságú. (4, 13)

FONTOS: Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ugyanis többek között a B-, T-limfociták működésére jelentős hatással van. (5) Továbbá a rákos megbetegedések megelőzésében is nagy szerepe van. (6, 12)

Szervezetünkben nagy mennyiségben található a májban, valamint az agyalapi mirigyben is. Ezáltal ezen szervek működésében fontos.

A máj egyes anyagcsere folyamatainak működéséhez és az agyalapi mirigy által termelt hormonok működésében (növekedési hormon, TSH, FSH, LH, ACTH, prolaktin) is szükségeltetik. Ezáltal kihat az egész szervezetre kezdve a pajzsmirigy működésétől a termékenységig bezárólag. (7, 14)

Védi az ereket az oxidatív stressztől, mely a magas valamint étkezés hatására emelkedett vércukor erekre gyakorolt hatásainak mérséklésében mutatkozik meg. Emellett befolyásolja azok rugalmasságát és az elmeszesedés kockázatát is csökkenti. Ezáltal több szív és érrendszeri megbetegedés ellen megelőzően bizonyulhat. (6, 9, 18, 19)

Véd a nem alkoholos zsírmáj kialakulása ellen, valamint kezelésében is hatásos lehet. (10, 11)

Az inzulin hatását is javítja a sejtek inzulin érzékenységének fokozása által. Ezáltal inzulin rezisztencia esetén fokozottan figyelni kell bevitelére.

Emellett hasznos lehet cukorbetegeknek is. Védő hatása lehet az üszkösödés és fekélyek ellen melyek előfordulása a cukorbetegek körében egyre nagyobb arányú. (15, 16, 20)

Több más antioxidánssal kölcsönhatásban van, valamint szinergikus módon együttműködik (Glutation, Szelén, C-vitamin, Karotinok, Karotinoidok).

 

JEGYEZD MEG: A nyugati életformához kapcsolódó egyes szokások, a rohanó élet, stressz, mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás stb., mind-mind negatívan befolyásolják működését, mennyiségét a szervezetben.

Szinjét különösen csökkenti a gyulladás és az abból következő oxidtatív stressz és a bélrendszer gyenge egészségi állapota.

Mint ahogy az már a korábbi zsírban oldódó vitaminokról szóló (A-, D-, K-) cikkeimben is említésre került, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükség van epesavakra. Ezáltal az epéhez kapcsolható betegségek, valamint a gyenge epesav termelés, melynek oka lehet a zsírszegény diéta, ugyancsak a szervezet alacsony ellátottságához hozzájárul.

Ahogyan olvashatjátok számtalan területen van szerepe életünkben. Éppen ezért mindenkinek javaslom elsődlegesen a természetes formában való bevitelét.

 

Természetes forrásai: tojássárgája, halak, avokádó, magvak, brokkoli, spenót, mángold, cékla zöldje.

Étrend-kiegészítő formában való pótlás során érdemes arra figyelni, hogy komplex E-vitamin készítményt válasszunk, melyben lehetőleg mind a 8 formája szerepel.

 

 

 

 

 

 

E-vitamin forrásokért látogass el a BodyWakes webshopjába

 

Személyre szabott vitaminajánlásra pedig táplálkozási tanácsadásaink keretén belül van lehetőség.

Felhasznált irodalom:

  1. Comparative study on the action of tocopherols and tocotrienols as antioxidant: chemical and physical effects (Y.Yoshida és mtsai. 2016)
  2. Tocopherols and Tocotrienols in Common and Emerging Dietary Sources: Occurrence, Applications, and Health Benefits (F. Shahidi és mtsai 2016)
  3. Serum levels of vitamin E forms and risk of cognitive impairment in a Finnish cohort of older adults (F. Mangialasche és mtsai. 2013)
  4. Vitamin E deficiency and the retina: photoreceptor and pigment epithelial changes (W.G. Robinson és mtsai. 1979)
  5. Vitamin E and immunity (D.Pekmezci 2011)
  6. The Role of Vitamin E in Human Health and Some Diseases (S. Rizvi és mtsai. 2014)
  7. Vitamin E as an Antioxidant in Female Reproductive Health (S.S.M. Mutalip és mtsai. 2018)
  8. Tocotrienol: the natural vitamin E to defend the nervous system? (C.K. Sen és mtsai 2004)
  9. Tocotrienol is a cardioprotective agent against ageing-associated cardiovascular disease and its associated morbidities (N.Ramanathan és mtsai 2018)
  10. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Metabolic Properties of Tocopherols and Tocotrienols: Clinical Implications for Vitamin E Supplementation in Diabetic Kidney Disease (A.D.Vincenzo és mtsai 2019)
  11. Role of vitamin E in nonalcoholic fatty liver disease (M. Nagashimada és mtsai. 2019)
  12. Cancer-preventive activities of tocopherols and tocotrienols (J. Ju és mtsai. 2010)
  13. The role of oxidative stress in the pathogenesis of age-related macular degeneration (M. Boulton és mtsai, 2000)
  14. Tocotrienol and Physiology of Reproduction (M.Rajikin és mtsai. 2012)
  15. Effect of High-Dose Vitamin E on Insulin Resistance and Associated Parameters in Overweight Subjects (P. J. Manning és mtsai. 2004)
  16. Vitamin E As a Potential Interventional Treatment for Metabolic Syndrome: Evidence from Animal and Human Studies (F. Ahmad és mtsai. 2017)
  17. Effect of Vitamin E Therapy on Sexual Functions of Uremic Patients in Hemodialysis (M. Polat és mtsai. 1992)
  18. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health (V. Lobo és mtsai. 2010)
  19. Supplementation of a γ-tocopherol-rich mixture of tocopherols in healthy men protects against vascular endothelial dysfunction induced by postprandial hyperglycemia (E. Mah és mtsai. 2012)
  20. Vitamin E in dermatology (I. Hassan és mtsai. 2016)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor