Egy igazi téli csemege: a gesztenye!

A tél egyik talán legszebb része a karácsonyi készülődés, mely magában foglalja az adventi vásárok, forgatagok sürgés-forgását. Gyönyörű fények, mesés hangulat, forralt bor, kürtös kalács és mindenféle „disznóság” kerül terítékre ilyenkor. Mai napig imádom, ahogy a különböző karácsonyi dalok belopakodnak a fülembe, ahogy a különböző mesébe illő fények beragyogják előttem a teret és persze az édeskés forraltborral kombinált kürtöskalács illata sem hanyagolható el.

Van mindezen kívül még egy mesés igazi téli, vásáros csemege, melyet az egészségtudatosság jegyében is bátran fogyaszthatunk. Ez pedig nem más, mint a gesztenye, ami nem csak finom de nagyon értékes is.

A bükkfafélék családjába tartozó gyümölcs elsősorban Eurázsiában és Észak-Amerikában őshonos. Megkülönböztetünk belőle vad és szelíd formákat. Ezek közül a szelídgesztenye alkalmas fogyasztásra. Legjobb minőségű pedig a maróni gesztenye. Többségében ezt fogyasztjuk sütve, főve és püré gyanánt is. Frissen viszont csak rövid ideig áll el.

Apróbb terméseiből még lisztet is őrölnek.

A gesztenye nem csak kiváló finomság, de szervezetünk számára igen hasznos anyagokat tartalmaz.

Kitűnő B-, C és E-vitamin forrás. Emellett igen gazdag káliumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban is.

Jótékony hatásai közé sorolható, hogy kiváló antioxidáns, csökkenti a gyulladást, görcsoldó és még az érfalak rugalmasságát is javítja.

Eme értékes tulajdonságai miatt már dédanyáink is előszeretettel használták. A népi gyógyászat részeként görcsoldásra, hasmenésre, hurutos megbetegedésekre de még torokfájásra is alkalmazták.

Nem csak édesség gyanánt de akár húsos ételek színesítésére, esetleg kenyér alapanyagként is fogyaszthatjuk.

Érdemes így hát célba vennünk egy hangulatos karácsonyi forgatagot és kiélvezve annak hangulatát elmajszolnunk egy kis sült gesztenyét. Vagy ha ennél csendesebb és meghittebb programra vágyunk, akár otthonra is beszerezhetünk némi friss gesztenyét, és egyszerűen megsüthetjük és elfogyaszthatjuk az otthon melegében is.

Ezúton kívánok Nektek csodás ünnepi készülődést, hangolódást és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet