Egy különleges gyógynövény, a Rhodiola

Olvasási idő: 2 perc

Rohanó világunkban a legtöbb ember mindennapjai tele vannak stresszes helyzetekkel. A stressz és az abból fakadó mellékvese kifáradással összefüggésben egyre többet hallhatunk bizonyos gyógynövényekről. Mostani írásomban egy ilyen növényről, a Rhodioláról és annak jótékony hatásairól lesz szó.

A Rhodiola vagy népies nevén illatos varjúháj már évezredek óta nagy szeretettel használt növény az ázsiai és kelet-európiai népgyógyászatban a krónikus fáradtság, rossz hangulat ellen, valamint az emberek munkabíró képességének javítására.  

Hírnevéhez hűen valóban egy természetes módon ható adaptogén gyógynövény, azaz a szervezet stressztoleranciáját növeli. Egyes kutatók 101 emberen vizsgálták kivonatának hatását, akik állandó magánéleti- valamint munkahelyi stresszben küzdöttek. A vizsgálatba vont emberek négy héten keresztül napi 400 mg hatóanyagot kaptak. A stressz okozta szorongás, fáradtság, kimerültség érzetük jelentősen javult már az első néhány nap használatát követően. (1)

Ugyanezen hatását támasztják alá további vizsgálatok is, melyek során azt állapították meg, hogy jelentősen fokozza a szellemi funkciókat, észrevehetően javít a fáradtságérzeten.

FONTOS: Mindemellett a stressz által okozott étvágytalanságot valamint szorongásos tüneteket is csökkentheti. (2-3)

 

A depresszió hátterében az ideg-ingerület átvivő anyagok, a neurotranszmitterek egyensúlytalansága állhat. 

A neurotenszmitterek kiegyensúlyozása által nagy mértékben csökkentheti a depresszió tüneteit. Egy placebó vizsgálatban 89 enyhe, közepes, valamint súlyos depresszióval küzdő embernek véletlenszerűen naponta 340, 680 mg Rhodiolát vagy placebot adtak.

A Rhodiolát kapó egyének esetében nagy mértékben csökkent az álmatlanság, javult az érzelmi stabilitás és a depresszió enyhült. (4-5) 

JEGYEZD MEG: Tehát Rhodiolának antidepresszáns hatása is van.

A szervezet betegségekkel szembeni ellenállását és az immunrendszer működését több úton is elősegíti. A stressztolerancia fokozása révén a stressz immunszupresszív, azaz immunrendszert elnyomó hatását mérsékli.

Emellett antibakteriális és antivirális hatása révén a fertőzések kialakulásának kockázatát csökkentheti.

Stimulálja a szervezet megfelelő immunválaszát. Gátolhatja azt az un. Neuraminidáz enzimet mely által az influenzavírus a légzőrendszer sejtjeihez kapcsolódik. (6-7)

Ennek a különleges gyógynövénynek felsorolt hatások mellett a szervezet egészére nézve közvetlenül illetve közvetve a stressztolerancia fokozása által további előnyös hatásai is lehetnek.

Mivel a Rhodiola a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus ágát erősíti, ezáltal használatát elsősorban a szimpatikus szénhidrát típusba tartozó embereknek ajánlom.

Felhasznált irodalom:

  1. Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms–results of an open-label study (D. Edwards és mtsai. 2012)
  2. Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms (S. Kasper és mtsai 2017)
  3. Plant adaptogens increase lifespan and stress resistance in C. elegans.(F.A. Wiegant és mtsai, 2009)
  4. Clinical trial of Rhodiola rosea L. extract SHR-5 in the treatment of mild to moderate depression (V. Darbinyan és mtsai 2007)
  5. Neurobiological mechanisms in major depressive disorder (S.J. Matthew és mtsai 2009)
  6. Neuraminidase inhibitory activities of flavonols isolated from Rhodiola rosea roots and their in vitro anti-influenza viral activities. (H.J. Jeong és mtsai 2009)
  7. The in vitro and in vivo antiviral effects of salidroside from Rhodiola rosea L. against coxsackievirus B3. (H. Wang és mtsai, 2009)

.

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor