Fehérje porok az étrendükben

Tejsavó, marha, állati, növényi, ízesített vagy natúr. Megannyi termék kapható a piacon, megannyi gyártótól. Nem nehéz eltévedni és mellé nyúlni ebben a sokaságban. Hogyan találjuk meg ezek között a nekünk legmegfelelőbbet? Mik azok a szempontok, amik alapján érdemes válogatnunk? Összeszedtem néhányat, mely segítségetekre lehet ebben a kérdésben.

Kezdjük azzal, miért is van nekünk szükségünk fehérje porokra, van-e egyáltalán szükségünk rájuk?
Alapvető szempont az, hogy nem vagyunk egyformák. Nem ugyanolyan a fehérje igényünk sem. Táplálkozási típusonként eltérő mennyiségre van szükségünk, de az mindenki esetében fontos, hogy minden egyes étkezésünk tartalmazzon szénhidrátban, zsírban és fehérjében gazdag tápanyagokat.

Fehérje porokat használhatunk turmixok készítéséhez, süteményekhez és bármilyen étel készítéséhez, de fontos, hogy legyen mellette a megfelelő szénhidrát és zsír mennyiség is, mellyel teljesértékűvé válik az adott táplálék számunkra. Nem kötelező és elengedhetetlen eleme étkezésünknek, de könnyebbség lehet sok esetben fehérje bevitel szempontjából.

Ha szeretnénk tehát élni velük, milyen szempontok alapján válogathatunk? Mire érdemes odafigyelnünk?

Kezdjük talán a tejsavóval, mely a legismertebb és legnépszerűbb típus. Nem véletlenül. A tejsavófehérje található meg a legtöbb üzlet polcain, a legkülönfélébb módokon ízesítve, a legfinomabb formában. Aminosav profilja rendkívül jó és felszívódása is kifejezetten gyors. Ugyanakkor, ahogy a tej és tejtermékek többi formája, ez sem kivétel az alól, hogy anti tápanyag, mely több veszélyt hordoz magában, mint amennyi haszonnal jár szervezetünk számára. Tény, hogy emeli a szervezetünkben az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor) szintjét, ami egy növekedési hormon és bizonyos fokig nagyon fontos szervezetünknek. Igen ám, de egy szint fölött a rákos sejteket táplálja, és elősegíti azoknak növekedését és terjedését szervezetünkben. A tejsavó fehérje fogyasztása akár 30%-al is emelheti szervezetünkben az IGF-1 szintjét, mely nem kis kockázatot rejt magában.

Ha ez nem elég érv arra, miért érdemes más típusú fehérjét választanunk, akkor még mindig ott van az a nem elkerülhető faktor, hogy a tejsavó annak ellenére, hogy glikémiás indexe alacsony, tehát elviekben nem emeli meg a vércukorszintünket, mégis akkora inzulinválaszt vált ki szervezetünkből mintha fehér kenyeret ettünk volna. Az inzulin egy olyan hormon a szervezetünkben, ami a glükóz elszállításáért felel a vérben egészen a sejtekig. Egy kicsi kocsi, ami bejuttatja a glükózt a sejtekbe. Alapvetően fontos és szükséges, de ingadoztatásával megterheljük az őt termelő hasnyálmirigyet és olyan betegségek kockázatának tesszük ki magunkat, mint a rettegett népbetegségünk, a cukorbetegség. Mindezért pedig nem a tejben lévő laktóz (tejcukor) felelős, hanem kifejezetten a tejsavó! Így tehát érdemes elkerülni ennek koncentrált fogyasztását.

A tejtermékek és azok hatásairól egy korábbi cikkünkben már írtunk részletesen, ezt a weboldalunkon megtalálhatjátok. (https://bodywakes.hu/blog/)

Más állati eredetű fehérje porokat is megtalálunk a piacon, a legnépszerűbb talán a marhafehérje. Itt alapvető szempont az, hogy milyen típusba tartozunk, illetve egyéni érzékenységeink alapján ajánlott e nekünk a marha bármilyen nemű fogyasztása.  Ha jótékony vagy semleges számunkra, akkor a marhafehérje is az lesz. Persze ha tiszta, adalékanyag mentes és biztos forrásból származik.

A tojásfehérje is kiváló választás lehet. Remek az aminosav profilja, biológiai értéke 91. Akinek nincs rá egyéni érzékenysége, bátran fogyaszthatja ezt a fajtát is. Bár tény az is, hogy a tojásfehérje benne van a 10 legjobban allergizáló élelmiszerben.

Egyre elterjedtebbek napjainkban a növényi alapú fehérjék is, millió meg egy féle található belőlük. A legelső, amit ezek szűréséhez megtehetünk az az, hogy elolvassuk az összetevőket.

Sok esetben találhatunk bennük szójafehérjét. A szója káros hatásairól szintén írtunk már korábban. Amellett, hogy növeli az ösztrogéndominancia kialakulásának kockázatát, pajzsmirigy problémákat és hiánybetegségeket (pl: vérszegénység) is előidézhet. Ezért ezt a fajtát érdemes messziről elkerülnünk.

Kerüljük továbbá a sok hozzáadott adalékanyagot, elsősorban a mesterséges édesítőszereket tartalmazó termékeket. És itt már rögtön le is fog csökken a kör. Több félét is találni fogunk, amit vagy steviával édesítenek vagy teljesen natúr formában árusítják. Ezeket érdemes elsősorban fogyasztani.

Innentől az, hogy borsófehérje, barnarizs vagy esetleg csicseriborsó fehérje az attól is függ, hogy ezek az alapanyagok számunkra jótékonyak-e.

Érdemes megvizsgálnunk ebben az esetben azt is, hogy milyen aminosav profillal rendelkeznek a kiszemelt növényi fehérjék. A rizsfehérjék aminosav profilja mondható teljesnek, ugyanakkor ezen aminosavak aránya is nagyon fontos, ami a tiszta rizsfehérjében nem a legjobb, mivel kevés benne a hisztidin és lizin, triptofánt pedig alig tartalmaz. Éppen ezért gyakran egészítik ki más, például borsó fehérjével, így kapunk egy igazán teljes, kiegyensúlyozott aminosav profillal rendelkező terméket.

A rizsfehérje mellett szól, hogy emészthetősége gyors és könnyű, valós hasznosulása igen jó. Biológiai értéke ezek alapján 70-85 között van.

Illetve nem utolsó szempont az sem, szívesen, jó ízzel fogyasztjuk-e ezeket. Itt fontos megjegyezzem, hogy ne várjunk egy csokis kekszes tajsavó után mondjuk a vaníliás barnarizstől hatalmas ízélményt… De ugye valamit valamiért. A váltás nem mindig könnyű, de nagyon megéri!

Abban pedig, hogy kifejezetten mely termékeket érdemes keresni és hol rendkívül sokat segít, ha nem vagyunk egyedül. Így a BodyWakes Egészségtudatosok közösségében rendszeresen osztjuk meg tapasztalatainkat egymás közt ezzel kapcsolatban is!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészség mentor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[porto_block]

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet