Finomított szénhidrátok rabságában I. rész – Hogyan tesznek minket függővé?

Ha valami hát az, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása nem javallott már mindenki számára ismerős lehet. Ez egy olyan alap, ami szinte minden egészséges vagy legalábbis annak mondott diéta fő pillére.

Mégis az egyik legnehezebb dolog ebbe az irányba megindulni és elhagyni ezeket az ételeket. Nézzük meg a következőkben azt, hogy miért kívánjuk meg újból és újból őket, és hogyan rombolnak minket mindeközben folyamatosan.

Amit fontos leszögeznünk, hogy szénhidrátokra a szervezetünknek szüksége van. Egyénenként eltérő milyen arányban, de mindenki (!) számára fontos makrotápanyagok.

A szervezetünkben pedig végül minden szénhidrát glükózzá bomlik és szolgáltat energiát vagy raktározódik. Ami nagyon nem mindegy, hogy ez milyen folyamatokon keresztül és milyen sebességgel megy végbe.

A finomított szénhidrátok olyan élelmiszerek, melyek a természetben ilyen formán nem fordulnak elő, különböző feldolgozások útján kerülnek az asztalunkra.

Ide tartozik a finomítottcukor, a finomított fehér liszt és a fehér rizs is.

Ezek bekerülve a szervezetünkbe finomítottságuknak köszönhetően hirtelen megemelik a vércukorszintünket. Amikor a vérben lévő cukorszint emelkedik nő az inzulinszint is. Hiszen az inzulin az a hormon, ami azért felel, hogy elszállítsa és bejuttassa a vérben keringő cukrokat a sejtekbe. Mint egy kicsi kocsi, ami utasként fuvarozza a glükózt a végállomásig, a célsejtekhez.

Amennyiben hirtelen megnövekszik a vércukorszint, hirtelen sok inzulinra lesz szükség, ami már önmagában terheli az inzulin termelésért felelős hasnyálmirigyet. Márpedig, ha a hasnyálmirigy kifárad az akár cukorbetegséghez is vezethet.

Ahogy hirtelen nő a vérben az inzulin, kivonja a cukrokat, így a vércukorszintünk leesik.

Ennyi energiát egyszerre általában nem tud a szervezetünk felhasználni, ezért elraktározza. Megindul tehát a hízás.

Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy a leeső vércukorszint hatására, ránk tör egy szénhidrát éhség. Hiszen a szervezetnek ez az állapot nem ideális, igyekszik visszaállítani a normál vércukorszintet, ehhez pedig a legjobb út, ha ismét megeszünk valami finomított energiabombát, ami azonnal visszanyomja a cukrunkat. Gondolom mondanom sem kell, hogy ilyenkor nem a barnarizshez fogunk nyúlni.

Ez egy ördögi kör. Megeszed reggel a kakaós csigát majd durván másfél-két óra elteltével iszonytató éhség tör rád. Majd újra és újra és újra.

Miközben a cukor és az inzulin szinted is állandóan ingadozik, aminek hosszútávon komoly következményei lehetnek. Nőgyógyászati problémák, inzulin rezisztencia, rákos megbetegedések stb.

Ezeket az elkövetkező hetekben részletesen is kifejtem majd.

Mivel ez egy öngerjesztő folyamat, már emiatt is fokozódik a finomított szénhidrát bevitelünk, hiszen újra meg újra megkívánjuk őket. De valójában függővé nem emiatt válunk.

Magas szénhidrát tartalmú ételek emésztése során, mint azt már tudjuk megnövekszik az inzulin termelés. Ez a finomított szénhidrátoknál jellemzően hirtelen, drasztikus inzulinszint emelkedést jelent. Az inzulin pedig stimulálja a BCAA aminosavak (izoleucin, leucin, valin) felvételét az izmokba, azonban a triptofán (esszenciális) aminosavét nem. Így a vérben nő a triptofán szintje a többi aminosavhoz képest.

A vérben pedig vannak olyan szállító fehérjék, amelyek ezeket az aminosavakat az úgy nevezett vér agy gáton keresztül eljuttatják az agyba.

Mivel a BCAA aminosavak a megnövekedett inzulinszint hatására beépülnek az izmokba, nem ülnek fel ezekre a szállító fehérjékre. Így viszont a triptofánból jóval több használja ki ezt az utazási lehetőséget.

Ez azt eredményezi, hogy a triptofán aminosav a vér-agy gáton keresztül akadálytalanul eljuthat a központi idegrendszerbe. Ahol átalakul szerotoninná, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni. Tehát örömérzetet okoz.

Innen a mítosz, hogy a szerelmi bánatunkat orvosoljuk egy kis csokival. Hiszen a finomított szénhidrátok hatására fokozódik ez a folyamat, és azok közvetetten örömérzetet váltanak ki a központi idegrendszerben. Pont, mint egy könnyebb kábítószer.

Nem véletlen tehát, hogy szó szerint „le kell jönni a cuccról”, mert függővé válunk a finomított szénhidrátok okozta eufórikus állapottól.

De vajon mi kell ahhoz, hogy kiszállj ebből a cukorhintából?

Egy olyan diéta, életmód, táplálkozási forma vagy ahogy tetszik az elnevezése, amelyben a tested megkapja mindazt a tápanyagot, amire szüksége van, a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát arányokban.

Az elején nem könnyű, bizony lemondásokkal jár és kellő motiváció, elhatározás és kitartás szükséges hozzá. De hosszú távon nagyon megéri. Mind a közérzetünk mind az egészségünk szempontjából.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet