A földimogyoróról feketén fehéren

Sokak nagy kedvence a földimogyoró. Igazi nassolni való, filmnézések, baráti beszélgetések alkalmával gyakran előkerül egy-egy csomag és szívesen ropogtatjuk sózva, sótlanul, pörkölve vagy anélkül. Nálunk is így volt a családban, gyerekkoromban minden közös program alkalmával előkerült egy-egy csomag ropogtatni való. De vajon csak élvezeti értéke van, vagy valóban jót is teszünk vele szervezetünknek?

Számos helyen olvashatunk egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól, másutt pedig óva intenek tőle.  Miért lehetnek ennyire különbözőek a vélemények? Mitől jó és mi az, ami miatt mégis érdemes vigyáznunk vele?

Kezdjük azzal, hogy mi is tulajdonképpen a földimogyoró?
Dél-Amerikában őshonos, valójában a hüvelyesek rendjébe tartozó növény, amely faját tekintve közelebb áll a babhoz és a borsóhoz, mint a nevében szereplő mogyoróhoz. Termesztése bokros és fekvő formában is zajlik. Felhasználását tekintve rendkívül fontos olajnövény, hiszen magjának közel 50%-a olaj. Ezen túlmenően rendkívül sokoldalú a felhasználtsága. Készül belőle például liszt is és nem elfelejtendő persze a közkedvelt mogyoróvaj sem. Ez utóbbi készül a termesztett földimogyoró körül-belül feléből. Tehát nem kis mennyiségről beszélünk.

Sok helyen találkozhatunk az állítással miszerint ezek a termékek nem csupán finomak, de egészségesek is, ezért fogyasszuk őket bátran. Magas B és E vitamin tartalma mellett gyakran láthatjuk, hogy 40-50%-ban tartalmaz értékes olajakat. De mit is jelenthet ez?

A földimogyoró nem vagy alig tartalmaz omega3 zsírsavakat, ellenben omega6-ot bőségesen.  Ez most akkor jó nekünk? A válasz egyértelmű nem. Az omega3 és omega6 zsírok esszenciálisak, tehát a szervezetünk nem állítja elő őket, de ahogy azt már a lenmagolajnál említettem, ez nem azt jelenti, hogy kezdjük el minél nagyobb mennyiségben bevinni őket. Bizonyos szempontból szükségesek, de egy szint fölött toxikusan hatnak a szervezetre. Ami pedig szintén fontos az az arányuk. Ideálisan a szervezetünk 1:4 arányban tartalmaz omega3 és omega6 zsírsavakat fenntartva ezzel egy egyensúlyt. Ez az arány a földimogyoróban 1:5166-hoz, ami közel 1300-szor magasabb az ideálisnál. A túlzott omega6 fogyasztás pedig számos egészségügyi kihíváshoz vezethet. Ilyenek a gyulladás, a zsírmáj, az érelmeszesedés, a mentális betegségek, az immunműködés gyengülése (allergia, asztma) és még sorolhatnám.

Emellett a földimogyoró tartalmaz lektineket (PNA), melyekkel próbálja magát megvédeni tőlünk, hiszen elfutni képtelen. Ezek a lektinek nagyban hozzájárulhatnak az érrendszeri, gyulladásos és emésztőrendszeri megbetegedésekhez. Fitoszterol tartalmának köszönhetően pedig az érelmeszesedés, a korai szívroham, az inak és máj károsodásának veszélye pedig csak még nagyobb.

Egy érdekes kísérlet során majmokat zsírbevitelük 40%-ként etettek földimogyoró-olajjal. Alig több mint egy év után mindegyik (!) majomnál érelmeszesedés alakult ki, egyharmaduknál pedig szívroham következett be.

Ezen túlmenően a földimogyoró fitinsav tartalma is igen magas, melyről egy korábbi cikkünkben már részletesen is volt szó. Ez az anyag meggátolja értékes ásványi anyagok felszívódását, ezáltal hiánybetegségeket idéz elő, mint például vérszegénység.

Fitoösztrogén tartalma sem elhanyagolható, mellyel bizony nem használ az ösztrogén dominanciának sem, ami, mint azt már sokan tudjátok a női problémák melegágya.

Nem utolsó sorban pedig a földimogyoró az egyik legallergénebb anyag, arra érzékenyeknél heves allergiás reakciót tud produkálni. A vérben megemelheti az IgE (immunglobulin E) szintet az arra érzékenyeknél, ami aktiválja a T-helper 2 immunsejteket, aminek köszönhetően azonnali heveny reakciók alakulhatnak ki. Ráadásul ilyenkor ingerület átvivő anyagként (citokin) hisztamin is termelődik, ami egy szöveti hormon és fokozza az allergiás tüneteket, pl. elkcéma.

Mindebből azt szűrhetjük le, hogy bár a földimogyoró sokak kedvence, érdemes erősen visszafogni fogyasztását, pláne hisztamin érzékenyeknél.

Mi anyagcsere-és hormon típustól függetlenül mindenkinek ritkán fogyasztandó, egyéni érzékenységektől függően kerülendő kategóriába javasoljuk.

Helyette fogyaszthatunk makadámdiót, mely sokkal biztonságosabb. Az esszenciális zsírsavak pótlására pedig tegyük étrendünk részévé a halakat, melyek valóban kiváló omega3 források, megfelelő omega3 omega6 aránnyal.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet