Fruktóz és a gyümölcsfogyasztás

Olvasási idő: 3 perc

A különböző fórumokon azt olvashatjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásnak része kell, legyen a gyümölcsfogyasztás is, ugyanis rostot, ásványi anyagokat, vitaminokat és további jótékony hatóanyagokat tartalmaznak. Ezáltal az emberek egy részének étrendjében a gyümölcsök aránya jelentősen megnövekszik késő tavasztól őszig.

Ugyanakkor egyre több helyen olvashatunk szakmai cikkeket a gyümölcscukor fogyasztás és az egyes egészségügyi kihívásokkal összefüggésben.

Most akkor mi is pontosan az igazság?

Mielőtt a témába jobban beleássuk magunkat, szükséges pontosítani pár dolgot.

FONTOS: A fruktóz, azaz gyümölcscukor, kémiai felépítését illetően az egyszerű cukrok közé tartozik.

Nagyon édes íze van, természetes formában megtalálható gyümölcsökben, mézben, valamint zöldségekben is, de legnagyobb mennyiségben az egyes feldolgozott élelmiszerekben található meg, mint hozzáadott cukor.

Táplálkozástól függően eltérő mértékben és formákban juthat szervezetünkbe.

  • részben önállóan, mint fruktóz
  • továbbá diszacharid formában, azaz szacharózként, mely 1-1 molekula glükóz és fruktóz összekapcsolódása révén jön létre és a vékonybélben felszívódás előtt alkotóira kell bontódnia
  • illetve frukto-oligoszacharidok (FOS), pl. inulin típusú fruktánok formájában (articsóka, cikória, csicsóka), melyek a vékonybélben ellenálnak (rezisztensek) az emésztéssel szemben és továbbjutva a vastagbélbe, a bélbaktériumokat táplálják, azaz prebiotikus hatással rendelkeznek
Az elfogyasztott fruktózból a máj a glikogén, azaz tápanyag raktárt építi, melyet szükség esetén, ha energiára van szükség, mobilizál.

Abban az esetben, ha folyamatosan több kalóriát fogyaszt az ember, mint amennyire szervezetének szüksége van, a glikogén raktár megtelik és a többlet kalóriát zsírrá, trigliceriddé alakítja.

Kiegyensúlyozott, normál mértékű gyümölcs-, és zöldségfogyasztás esetén az elfogyasztott fruktóz mennyisége nem jelent akkora problémát, mint a feldolgozott élelmiszerek, italok dúsított cukortartalma esetében.

A túlzott mértékű fruktózfogyasztásnak jelentős egészségügyi kockázatai lehetnek.

Vizsgálatok bizonyosságai szerint a jelentős fruktóz bevitel összefüggésben van a csökkent inzulinérzékenységgel, ezáltal inzulinrezisztencia, valamint cukorbetegség kialakulását eredményezheti (1, 5, 6, 10)

JEGYEZD MEG: További anyagcserezavarokhoz vezethet, azaz hozzájárulhat többek között kedvezőtlen vérzsír összetétel, a megnövekedett hasűri (viszcerális) zsír, és az emelkedett trigliceridszinthez egyaránt, melyek a szív- és érrendszeri problémák rizikófaktorai. (1-4)
A vizsgálatok azt is alátámasztják, hogy a huzamosabb ideig, nagy mennyiségben fogyasztott fruktóz eredményeként a zsírépítés jelentős mértékben fokozódik (7-9).
Az, hogy mennyi fruktóz fogyasztását tolerálja a szervezet, az nagyon sok mindentől függ.
A fruktóz fogyasztásra kifejezetten figyelni kell a következő állapotokban:
  • magas húgysavszint
  • zsírmáj
  • kóros elhízás
  • bármilyen daganatos betegség
  • emésztőrendszeri problémák (pl. lyukas-bél, SIBO, IBS…)
A fruktóz, valamint a gyümölcsfogyasztás témája mindig is megosztja az emberek véleményét, ennek egyik alapja az, hogy nem vagyunk egyformák.
Idényjelleggel javasolt lehet a kiegyensúlyozott, mértékletes és változatos gyümölcsfogyasztás, ugyanakkor meglévő egészségügyi kihívás esetén javaslom szakember felkeresését.
Felhasznált irodalom:
1. Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans (K.L. stanhope és mtsai, 2009)
2. Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat (J.M. Schwarz és mtsai, 2015)
3. Sugar-sweetened beverages and prevalence of the metabolically abnormal phenotype in the Framingham Heart Study (A.K. Green és mtsai, 2014)
4. Sugar-sweetened beverage consumption is associated with abdominal fat partitioning in healthy adults (J. Ma, és mtsai, 2014)
5. Fructose overconsumption causes dyslipidemia and ectopic lipid deposition in healthy subjects with and without a family history of type 2 diabetes (K. A. Le és mtsai, 2009)
6. Moderate amounts of fructose consumption impair insulin sensitivity in healthy young men: a randomized controlled trial (I.A. Aeberli és mtsai, 2012)
7. Intestinal SR-BI is upregulated in insulin-resistant states and is associated with overproduction of intestinal apoB48-containing lipoproteins (A.A. Hayashi és mtsai, 2011)
8. Fasting and postprandial overproduction of intestinally derived lipoproteins in an animal model of insulin resistance. Evidence that chronic fructose feeding in the hamster is accompanied by enhanced intestinal de novo lipogenesis and ApoB48-containing lipoprotein overproduction (M. Haidari és mtsai, 2002)
9. Amelioration of high fructose-induced metabolic derangements by activation of PPARalpha (Y.Nagai és mtsai, 2002)
10. Endocrine and metabolic effects of consuming fructose- and glucose-sweetened beverages with meals in obese men and women: influence of insulin resistance on plasma triglyceride responses (K.L. Teff és mtsai, 2009)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor