Fruktóz intolerancia (fruktozémia) – egy alattomos rendellenesség

Olvasási idő: 2 perc

A fruktóz téma folytatásaként érdemes különbséget tenni két nagyon fontos egészségügyi kihívás: a fruktóz intolerancia és a fruktóz malabszorpció között. Mai posztomban kezdjük az elsővel, vagyis a fruktóz intoleranciával, ami nem más, mint a fruktóz (gyümölcscukor) lebontásának képtelensége a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiányának köszönhetően. Ez az enzim felelős azért, hogy a fruktóz glükózzá (szőlőcukorrá) alakuljon át a bélből történő felszívódását követően.

Milyen következményekkel jár ezen enzim hiánya? 

 • a keletkező hidrogén, metán és szén-dioxid puffadást idéz elő
 • a vércukorszint leesik
 • májkárosodás alakul ki a fruktóz kóros anyagcseréje során felszabadult toxikus anyagoknak köszönhetően (ami fáradtsággal, kimerüléssel, depresszióval jár együtt)
 • fokozódik az allergia és ekcéma kialakulásának kockázata (főként azoknál, akiknél a B6-vitamin felszívódása nem megfelelő)
 • fokozott akne képződés jelentkezik
 • a képződő anyagcseretermékek vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően a széklet folyékony lesz, azaz állandósul a hasmenés
 • ingerlékeny húgyhólyag és stressz-inkontinencia is kialakulhat

A fruktóz intolerancia egy igen ritka rendellenesség, gyakorisága kb. 1/20.000 születés. Amit fontos hangsúlyozni, hogy egy örökletes (veleszületett) enzimhiányról van szó, így a tünetek már csecsemőkorban, az anyatejes táplálás megszüntetésekor, a hozzátáplálás megkezdésekor jelentkeznek. 

Milyen tünetekre kell gondolni?

Fruktóz tartalmú ételek hatására kialakuló alacsony vércukorszintre, ami verejtékezéssel, remegéssel, zavartsággal, kóros aluszékonysággal, görcsrohamokkal, hasmenéssel jár.

FONTOS: Ha a tünetek tartósan fennmaradnak: rossz étvágy, súly béli és növekedés béli visszamaradás is kialakulhat az elégtelen táplálékfelvétel miatt.

Hogyan lehet a fruktóz intoleranciát diagnosztizálni?

Többféle módszer is létezik, melyek közül egyidejűleg legalább kettőt érdemes alkalmazni:

 • fizikális vizsgálat, mellyel májmegnagyobbodás és sárgaság állapítható meg
 • laboratóriumi vizsgálatok, melyekkel alacsony vércukorszint, magas szérum húgysavérték, esetleg veseműködési zavar is igazolható
 • májbiopszia, mellyel az enzimhiány igazolható
 • laboratóriumi leheletgáz-teszt, melynek lényege, hogy éhgyomorra 2,5 dl fruktóz tartalmú, limonádészerű vizes folyadékot itatnak a beteggel, majd 3 órán keresztül egy gépbe kell fújnia. Az így képződött hidrogén mennyisége alapján állapítják meg, hogy van-e érzékenység

A fruktóz intolerancia kezeléséhez egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrendre van szükség, de nem elég a gyümölcsbevitel mellőzése, figyelni kell az iparilag feldolgozott élelmiszerek bevitelének korlátozására, sőt egyes gyógyszerek szedésére is, mivel a fruktózt széles körben alkalmazza az élelmiszer- és gyógyszeripar egyaránt.

Kapható már hazánkban is olyan enzim, mely segíti a fruktóz gyorsabb lebomlását, de fruktóz intolerancia esetén nem szabad erre hagyatkozni.

Pláne, ha az érintett személy magas fruktóz tartalmú élelmiszereket szorbitollal (mesterséges édesítővel) együttesen fogyasztja! Na ez az a szituáció amire azt mondom, hogy ez a non plusz ultra! ☹

Milyenek a gyógyulási esélyek?

Egy nem gyógyítható betegségről van szó, de a megfelelő diéta betartásával jó életminőség biztosítható. Erre a rendellenességre is igaz, hogy minél korábban azonosítják a betegnél, és minél korábban kezdi meg a diétát, annál kisebb az esélye a májzsugor kialakulásának. Megelőzni a rendellenességet sajnos nem lehet, mivel az már a fogamzás pillanatában eldől!

Cikkem zárásaként még egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet, ami nem más, mint a galaktozémia. Ez szintén enzimhiány következményeként alakul ki, tünetei sokban hasonlítanak a fruktóz-intolerancia korai tüneteire, ezért gyakran összekeverik, pedig NEM azonos a két betegség. A fő különbség a tünetek megjelenésének időbelisége, mivel galaktozémia esetén a tünetek az anyatejes táplálás során, fruktóz-intolerancia esetén pedig az anyatejes táplálás után jelentkeznek!

A BodyWakes táplálkozási szekció szakmai vezetője, gasztronómiai- és életmód tanácsadó, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, Germán Gyógytudomány konzulens, ThetaHealing konzulens, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, BodyWakes Nagykövet