A glutén fogyasztása növelheti a hormonális elhízás rizikóját?

Ha valaki érzékeny a gabonákban lévő glutén fehérjére, azaz nem tudja megfelelőképpen bontani, az el tud indítani egy olyan láncreakciót, aminek a végeredménye akár kóros elhízás lehet!

Hogyan?

A szervezet normál esetben nem engedi, hogy a test elzsírosodjon. Erre van egy védekezőrendszere. A zsírsejtek termelnek egy leptin nevezetű hormont. A hormonok olyanok, mint a hírvivők. Ki-be kapcsolnak különböző funkciókat, így szabályozva a test működését. Ha a zsírsejtek elkezdenek szaporodni, a leptin szint a vérben megemelkedik. Ezt normál esetben érzékeli az agy leptin receptorai és hatására csökken az éhségérzet, valamint az agy kiadja a parancsot a pajzsmirigynek és a májnak, hogy a felesleges zsírsejteket bontsa le, ezzel optimálisan tartva a testsúly és a testzsír %-ot.

Viszont vannak olyan stresszhatások, amelyek következtében a leptin receptorai sérülnek és nem érzékelik helyesen a leptin szintet, emiatt a test nem adja ki a parancsot a fogyásra. Ezt hívják leptin rezisztenciának. 

Leptin rezisztenciát több dolog is tud okozni. Az egyik, ha a szervezetben krónikus gyulladás alakul ki. Ilyenkor a gyulladáskeltő citokinek száma megemelkedik, ezzel próbálja legyőzni a test a sérüléseket és a betolakodó organizmusokat. Ha viszont a gyulladás elhúzódik, azaz krónikussá válik, akkor a gyulladáskeltő citokinek túlzott emelkedése indul el.

Ha a gyulladáskeltő citokinek, mint amilyen a CRP és az Interleukin-6 emelkedni kezd, az aktivál a zsírsejtekben egy 11béta-HSD-1 enzimet. Ennek az enzimnek a hatására pedig a sejtekben aktivizálódik egy SOCS3 nevű gén. Ez a gén pedig gátolja ezeknek a citokineknek (jelzőmolekuláknak) a jelátvivő mechanizmusát és leptin rezisztenciát okoznak, melynek következtében a test elkezd zsírosodni.

Hogy függ ez össze a gluténnal?

A glutén fehérjék, mivel ellenállnak a gyomor emésztőenzimjeinek bejutnak a bélbe. A bélben egy enzim (szöveti transzglutamináz) módosítja őket és ez aktiválja az immunrendszert. A szervezet ellenanyagokat kezd el termelni, hogy közömbösítse ezeket a fehérjéket és kitakarítsa a glutént a belekből, így megakadályozva a toxinok (mérgek) felhalmozódását. Ez viszont a bélben helyi gyulladásos reakciót okoz, ami hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a tápanyagok felszívásához szükséges nyálkahártya felület is.

Magyarán a glutén hatására krónikus bélgyulladás alakulhat ki, minek következtében a gyulladáskeltő citokinek száma elkezd emelkedni és a bélproblémák mellett, még a hízás is elindul.

Ezért is fontos, hogy az ember megismerje saját teste egyedi táplálkozási igényeit és tudatosan kezdjen el étkezni!

https://bodywakes.hu/bodywakes-tipus-kerdoiv/

 Szántai Zsolt

[/vc_column_text][porto_block label=”” name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja