Ha valami glutén mentes akkor jó?

A glutén mentes étkezés egyre szélesebb körben terjed. Sokan küzdenek nyilván való glutén érzékenységgel, sokan pedig úgynevezett rejtett glutén érzékenységgel, ami vérből még nem kimutatható de panaszokat okoz.

Rengeteg ébrednek rá arra is, hogy a glutén egy mindenki számára folyamatos terhet jelentő anyag, ami hosszú távon károsítja a bélrendszert, amivel a szervezet legalapvetőbb védelmi rendszereit rombolja. Hiszen a bélrendszer közvetlen kapcsolatot jelent szervezetünk és a külvilág között.

Ezt többféle módon teszi.

Egyrészt megrövidíti a bélbolyhokat, ezáltal rontva a felszívódást. Mintha a felmosó fejről levágnánk a kis szálakat, és a csonka műanyaggal próbálnánk vizet felszívni. Nem hangzik túl hatékonynak igaz?

A gluténterhelés hatására rongálódó bélbolyhok egy idő után aligha képesek az optimális tápanyag felvételre, így hiába szedjük mi a legszuperebb vitaminokat, étrendkiegészítőket, hiszen azok nem tudnak érvényesülni a szervezetünkben.

Emellett a glutén másik káros hatása, hogy túlságosan áteresztővé teszi a beleket, kvázi lyukas bél szindrómát okoz. Érzékenységtől függetlenül körül-belül 6 órára mindenkinél. Nyilván egy fokozottabb terhelésnél ez fokozottabb roncsolódást okoz.

Ebben az esetben pedig olyan anyagok is bekerülnek a szervezetünkbe, amelyeknek nem lenne szabad. Ilyen például maga a glutén is, ami átjutva a bélrendszeren és bekerülve szervezetünkbe, molekulárisan utánozza az egészséges emberi szöveteket és ilyenkor az immunrendszer tévedésből nem csak a glutént támadja meg, hanem az egészséges szöveteinket is. Ezt nevezzük ugye autoimmun betegségnek, amikor az immunrendszer a saját szervezet ellen fordul.

Na de miért is tértem ki mind erre?

Mert ahogy mindenre, úgy a gluténmentes étkezésre is lassan felépül egy ipar. Csak hogy ez nagyon megtévesztő lehet. Mivel (és most jól figyeljetek), önmagában attól, hogy valami gluténmentes még nem lesz jótékony (!!).

Minden készterméknél az összetevők számítanak. Oké, hogy gluténmentes de akkor miből van? Ja, hogy tele van szójával, meg cukorral, amik alapban senkinek sem ajánlottak? Esetleg kukoricalisztből készült, ami személy szerint nekem nem javasolt?

Akkor bármilyen csábítóan is hangzik a finom gluténmentes kenyér, vagy a gluténmentes marlenka (ilyen is van már 😀 ), attól még nem lesz egészséges. Csupán nem tartalmaz egy kártékony anyagot, de attól még számtalan másik lehet benne.

Éppen ezért azt javaslom, kész termékek esetén mindig az összetevőkre fókuszáljatok. Ne tévesszen meg az ilyen mentes, olyan mentes, stevia-s stb. Mert attól, hogy egy kritériumnak megfelel, még lehet, hogy az összes többinek nem.

Sajnos az általános tapasztalat pedig nagyon sok gluténmentes terméknél az, hogy az ízhatás, állag javítás és könnyen kezelhetőség kedvéért rengeteg más, a gluténtól független antitápanyag kerül bele.

Így, hát új termékek esetén, összetevők figyelésére fel!

Szép estét Nektek!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet