Hormonális fogamzásgátlás – Mi játszódik a színfalak mögött?

A hormonális fogamzásgátlók egyik legnagyobb előnye, hogy elképesztően kényelmesek. Tudom, én is sokáig szinte függtem a tablettától. Percre pontos volt vele a menstruációm, enyhe, nem görcsös, és persze őrült nagy biztonságban éreztem magam általa. Biztos nem vagyok ezzel egyedül.

Sokaknál felírják erősen pattanásos bőr miatt vagy a menstruációs fájdalmak esetleg más egészségügyi vagy csak kellemetlen panaszokra való gyógyírként is.

A fogamzásgátló tabletták, gyűrűk stb. sok mindenre jelentenek praktikus és kézen fekvő megoldást.

Éppen ezért azt gondolom meggyőzni senkit nem lehet és nem is szabad. Viszont azt minden nőnek érdemes tudnia mi történik pontosan a szervezetében, mikor tartósan él ezzel a fogamzásgátlási lehetőséggel. Hogy aztán ennek tudatában, saját felelősségére dönthesse el, mit szeretne.

Ebben szeretnék a cikkemmel segítséget nyújtani.

De ehhez érdemes átnéznünk, hogyan is néz ki a női ciklus alap esetben.

A ciklus első felében felépül a méhben méhnyálkahártya és a petefészekben megérik a tüsző. Ilyenkor a női szervezetben az ösztrogén nevű hormon van túlsúlyban, ő a nagy „építő”, ami elsősorban a sejtburjánzásért felelős. Neki köszönhetjük például az elsődleges női jegyek kialakulását, mint a mell növekedése. Emellett pedig számos más fontos szerepe is van szervezetünkben.

A ciklus közepén megtörténik a tüszőrepedés, azaz az ovuláció. Ilyenkor a megrepedt tüsző helyén létrejön a sárgatest, amely megkezdi a progeszteron termelést.

A progeszteron másik fontos hormonunk, mely a méhnyálkahártya minőségi átalakításáért felel. Alapvetően fontos megfelelő mennyiségű jelenléte ahhoz, hogy a várandósság létrejöhessen. Sőt az első 12 hétben a szervezetünkben lévő progeszteron felel azért is, hogy a magzat sikeresen megtapadjon (??). Hiányában sajnos, előfordulhat vetélés ebben az időszakban. A 12. hét leteltével a progeszteron termelését átveszi a méhlepény.

De ezen túlmenően a progeszteron is rendelkezik számos más funkcióval a szervezetünkben.

Ugyanakkor ez az a hormon, ami egyensúlyozni tudja az ösztrogén hatásait. Így a két hormon egyensúlya egy nagyon érzékeny rendszer.

Ha az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben, a túlzott ösztrogén felhalmozódás, vagy esetleg az elégtelen progeszteron termelődés miatt, akkor ösztrogén dominanciáról beszélünk, ami a női nemi problémák (miómák, ciszták, endometriózis, meddőség) alapját képezi.

Az imént két lehetőséget említettem az ösztrogéndominancia kialakulására. Az egyik a túlzott ösztrogén felhalmozódás, ilyenkor abszolút ösztrogéndominanciáról beszélünk.

A másik az elégtelen progeszteron termelődés, amikor az ösztrogén lehet referencia tartományon belül, de mellette a progeszteron arányaiban kevés. Ezt nevezzük relatív ösztrogéndominanciának.

Persze egyszerre mindkettő is jelen lehet.

Visszakapcsolódva az eredeti témához, a fogamzásgátók például egyszerre erősítik mindkét oldalt.

Szintetikus hormontartalmuknak köszönhetően ösztrogén többletet okoznak.

Mindeközben, ami az alapjukat képezi, az a tüszőérés és tüszőrepedés folyamatának felfüggesztése. Hiszen ezzel gátolják valójában magát a fogamzást.

Csak hogy ha nincs tüszőrepedés akkor mi az, ami nem fog termelődni?

Progeszteron.

Tehát ahány évig szedjük a tablettát vagy élünk más hormonális fogamzásgátlókkal, annyi ideig gyakorlatilag szinte áll a szervezet saját progeszteron termelése.

A hormonális fogamzásgátló készítmények nyílegyenes utat jelentenek az ösztrogéndominancia kialakulásához. Nem véletlen a tabletták, stb. elhagyása után jelentkező megannyi tünet és probléma.

És erre nem megoldás az újbóli készítmények szedése. Mindezzel csak elfedjük a valódi gondokat és egyfajta színjátékot játszunk a szervezetünkkel, miközben a háttérben egészen más folyamatok zajlanak, mint amilyenek az egészségünk szempontjából előnyösek lennének.

Visszacsatolva a cikk elejére, azt gondolom erőszakkal meggyőzni senkit nem lehet, aki ragaszkodik ehhez a módszerhez.

Azt viszont minden nőnek tudnia kéne, mit tesz a szervezetével miközben ilyen megoldásokat választ!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet