A HORMONRENDSZERÜNK EGY CSODÁLATOS GÉPEZET

Persze ehhez az kell, hogy tudjon jól működni, ehhez pedig mi is kellünk, hogy ezt a működést jól megtámogassuk, mert, ha ez egyszer felborul, akkor utána nehéz rendet tenni.
Ezért jobb megelőzni a dolgokat.

És persze mivel tudunk rá a legjobban hatni?
Ha hiszed ha nem, a táplálkozással.Bizony.
Illetve az életmódoddal.

Na vágjunk is bele. Itt az ideje, hogy egy kicsit a mélyére ássunk ennek a témának.
Kicsit lehet lesznek benne majd tudományosabban hangzó részek is, de ígérem érthető leszek és világos. 🙂
Fontos, hogy ezt megértsd, és tisztában légy vele. 🙂

Szóval, ha valaki nem a táplálkozási típusa szerint eszik, ez is nagy szerepet játszik abban, hogy felboruljon a szervezet természetes egyensúlya, hogy megboruljon a hormonrendszer, hogy túlsúly alakuljon ki, de ez csak részben magyarázza a felsorolt problémákat, illetve az sem véletlen, hogyha hízunk, akkor hogyan és miért pont oda ahova.

A titok a hormonrendszer megismerésében van.
Nagyon sok hormontermelő mirigy van a szervezetben, van viszont 4 fő domináns, ami különösen említésre méltó.
Az egyes élelmiszerek és általuk ingerelt mirigyek összefüggései alapján négy mirigyet találtak, az agyalapi, a pajzsmirigy, mellékvese és egyes hölgyek esetében a petefészek, amivel kiemelten foglalkoznunk kell.
Mivel nem vagyunk egyformák, mindenkinek más a domináns hormontermelő mirigye, amit figyelembe kell venni a táplálkozását illetően.

Az összefüggések felismerése Henry Bieler-re vezethető vissza.
Az 50-es években ő volt az, aki megállapította, hogy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása során – emberenként változó – a mirigyek jobban el voltak látva vérrel, ami azt eredményezte, hogy az emberek energia szintje egy időre megemelkedett.
Tehát az adott főmirigy ingerlése az energiaszint megemelkedéséhez vezet, az ember összességében jobban érzi magát.

Önmagában ez az ingerlés nem is lenne problémás.
Igen ám, de mivel ezek nagyon kellemes érzést adnak, ki nem érzi ezt szívesen, hogy tele van energiával? Ugye? Mindannyian erre vágyunk…..

Ezért előszeretettel fordulunk ezekhez az élelmiszerekhez, melyek ezt a nagyon jó érzést kiváltják, és hajlamosak vagyunk rá, hogy gyakran együk őket.
De az évek, évtizedek alatt a mirigyek reakcióképessége alábbhagy, persze ez a folyamat lassan zajlik, olyannyira, hogy mi ezt észre sem vesszük, nem tudatosul bennünk. Egy darabig persze.
Egy idő után ugye azt vehetjük észre, hogy már hiába esszük azt, ami addig jó érzést váltott ki, már kevésbé érezzük azt a bizonyos kellemes jó érzést, hisz a szervezet hozzá szokott.
Ezen élelmiszerek csökkenő hatását látszólag probléma nélkül ki tudjuk egyensúlyozni, mégpedig úgy, hogy egyszerűen még többet kezdünk el enni belőlük ….melynek következtében persze a mirigyeknek még jobban kell dolgozniuk, el kezdenek kimerülni.
Ez egy ördögi kör, ami az idő elteltével egyre csak erősödik.
ÉS MOST JÖN A LÉNYEG!!!!!!!!!!!!!!!!!

A mirigy kimerülésével csökken annak energiaszabályozó képessége is, így gyarapodik a súly, mivel egyre kevesebb alakul át energiává, viszont egyidejűleg egyre többet eszünk – és aztán, ezt zsírként kell elraktározzuk.
Egyes embereknél ez rövidebb, míg másoknál ez hosszabb időn keresztül megy végbe, DE MINDEN MIRIGYTÍPUS IDŐVEL HÍZNI FOG, HA SOKAT VESZ MAGÁHOZ A TIPIKUSAN KEDVENC ÉLELMISZEREKBŐL.

Ebből következik, hogy a túlsúly tartós csökkentése csak úgy lehetséges, ha az egyéni főmirigyet nem ingereljük tovább.
Ez magyarázatot ad arra is, hogy a különböző diéták egyes embereknél miért hatásosak, míg másoknál nem azok.
Persze néha a választott diéta éppen passzolhat is, pont betalál.
És ha nem? Akkor szépen lassan tönkreteszed a szervezeted egy olyan diétával, amiről azt mondják egészséges. Csak épp lehet, hogy Neked nem az. Neked lehet, hogy úgy felborítja a hormonrendszeredet, hogy a főmirigy kimerülésével számos más mirigy működése is felborul.

Hiszen tudnod kell, hogy az emberi szervezet egy olyan csodálatos gépezet, hogy minden mindennel összefügg.
Egy mirigy működése szabályoz nagyon sok más mirigy működését, melyek ugye különböző funkciókat látnak el a szervezetben, és ha ezek működése megborul, kimerül, leáll, annak nagyon súlyos következményei lehetnek az egészségedre nézve, amit utána már nagyon nehéz helyre hozni.
Persze lehet, de nem lenne jobb már most odafigyelni, és ezt megelőzni? Dehogynem.
AKKOR NE KÍSÉRLETEZZ!

Tudjátok, jön a kulcsmondatom: NEM VAGYUNK EGYFORMÁK!!!!
Egy egészségesnek kikiáltott élelmiszer az egyik embernek valóban az, míg a másiknak már nem, sőt, még árthat is neki!!
KÍSÉRLETEZÉS HELYETT TUDD MEG INKÁBB, HOGY TE MILYEN TÍPUSBA TARTOZOL!!!!

Hiszen a testünknek egy életen át kell szolgálnia minket, és nagyon sok minden múlik azon, hogyan táplálod!
Hidd el, hogy nem éri meg játszani a testeddel, mert bírja egy darabig, de egyszer csak benyújtja a számlát kőkeményen, és súlyos árat kell fizetni.
Ne juss el idáig!
Vigyázz rá, mert benne élsz.
Neked sem mindegy, hogy a lakásod, amiben laksz, az hogy néz ki, ugye?
Szereted tisztán tartani, szereted, ha rend van, ha minden minőségi benne, hogy jól tudd használni, és jól tudjon szolgálni Téged.

Akkor a testeddel miért ne tennél így?
Ha azt szeretnéd, hogy jól szolgáljon Téged, akkor add meg neki azt, amitől jól tud majd működni, és megfelelően tudja ellátni a feladatát.
Mert ha nem így teszel, akkor szegény csak kínlódni fog, erőlködni, és minden féle küzdelmek árán kell majd neki fenntartania az egyensúlyt, és persze megy ez egy darabig, de egyszer csak elfárad majd, és azt mondja elég…

Sosem késő változtatni, de tedd ezt meg minél előbb, hogy minél könnyebb legyen.
Ne halogasd, mert minél tovább húzod, annál nehezebb lesz belekezdeni is.
De tudod te ezt jól, igaz? Tudom, hogy tudod.

Akkor mire vársz még???
Kezdj bele és csináld!!!
Saját magadért, az életedért, hogy jól érezd magad, amikor a tükörbe nézel.

Ne bízd a véletlenre.
Segítünk, és megmutatjuk hogyan, tarts velünk.

Csonka Enikő

[/vc_column_text][porto_block name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja