K-vitamin, egy éltető vitamin

Olvasási idő: 2 perc

A sokak által csak hallomásból ismert K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Alapvetően 2 formát a K1 (phylloquinone) és a K2-t (menaquinon) különböztetünk meg. A K1 a természetben gyakoribb forma mely főként a zöld növényekben található. Ezzel szemben a K2 ritkább forma és főként az állati eredetű termékekben van, valamint a vastagbélben található baktériumok is előállítják bizonyos mennyiségben.

Az állati termékek K2 vitamin tartalma függ az előállítás módjától, azaz, hogy az állatot milyen takarmánnyal etették.

FONTOS: A legeltetett, illetve szénával etetett állatok étrendjében megtalálható K1 vitamin a szervezetükben át tud alakulni K2-vé, szemben a szójával és gabonával takarmányozott társaikhoz képest, mert a K1 csekély mennyiségben fordul elő takarmányaikban.

A K1-vitamin a szervezetből lassabban ürül ki, míg a K2 pótlásáról gondoskodni kell. A K2-nek több formája ismert, ezek az MK-2, -3, -4 stb. Táplálkozásunkban mindegyik lényeges, de ezek közül is az MK-7, illetve -4 fontosabb, melyek az egyes étrend-kiegészítőkben is megtalálhatóak.

Az MK-7 legfontosabb élelmi forrásai a fermentált ételek, pl. legeltetett állatoktól származó hosszan érlelt sajtok, fermentált káposzta. Az MK-4 lényeges forrásai a csirkemáj, libamáj, tojás, vaj.

JEGYEZD MEG: Alapvető szerepe van a szervezetben a véralvadás, csontanyagcsere, valamint sejtnövekedés és még számos folyamatban. Áldásos hatását úgy éri el, hogy aktivál bizonyos K vitamin függő Gla fehérjéket. (1, 7)

Egyik ilyen fehérje a csontszövetekben található osteokalcin, mely az ásványi anyagokat köti meg és építi be a csontokba. Ezáltal a fogzománc képződését támogatja és a csontok mineralizációján keresztül véd a csontritkulás és combnyaktörés ellen. (2-4)

Egy további fehérje a mátrix Gla protein,

mely az érfalakat védi, megakadályozza a kalcium lerakódások kialakulását, ezáltal pedig védelmet nyújthat a különböző szív- és érrendszeri betegségek ellen. (5, 6)

Kulcs szerepű a véralvadásban fontos protrombin Gla fehérje funkciójában is, mely ha nem jól működik, akkor nem lesz megfelelő a vér alvadási képessége. Emiatt pedig vérzékenység, illetve az ahhoz kötődő betegségek megjelenési rizikója nőhet. (1, 7)

Számos rákfajta megelőzésében, a tumornövekedés gátlásában van jelentősége a K-vitaminnak.  (8-10)

Emellett több vizsgálat igazolta hatékonyságát az inzulin érzékenység fokozásában, valamint a II-s típusú cukorbetegség kialakulási valószínűségének csökkentésében. (7, 11, 12)

Nem utolsó sorban a sejtek energiatermelésében is jelentős szerepe lehet. (13)

Felszívódásához megfelelő mennyiségű epesav szükséges. Éppen ezért a máj diszfunkcionális működése valamint egyes májbetegségek esetén előfordulhat K hipovitaminózis, azaz csökkent K-vitamin szint, illetve az abból fakadó vérzési hajlam is. Továbbá a hiányában számtalan betegség és kórkép alakulhat ki, mely összefüggésben van az említett területekkel.

Felszívódását elősegítik: olíva olaj, mangalica zsír és szalonna, vaj, avokádó olaj
Felszívódását gátolják: bélrendszer gyenge egészségi állapota, bizonyos gyógyszerek (pl. savlekötők, sztatinok, antibiotikumok), transzzsírok

K-vitamin bevitelhez mind a K1, mind pedig a K2 forma javasolt. Éppen ezért fontos a zöld leveles növények, valamint olyan állati termékek fogyasztása, melyek legeltetett állattartásból származnak.

K2-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő pótlás esetén javaslom inkább az MK-7 formát, valamint kombinált fogyasztását D-vitaminnal. További fontos információ, hogy mivel zsírban oldódó vitaminok, így a megfelelő felszívódásukhoz zsíros étellel ajánlom bevenni őket főként a reggeli, délelőtti órákban.

Felhasznált irodalom:

 1. Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó: 2011)
 2. Vitamin K2 enhances osteocalcin accumulation in the extracellular matrix of human osteoblasts in vitro (K. Hoshi és mtsai, 1997)
 3. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (J. Adamson és mtsai, 2006)
 4. Effects of vitamin K on calcium and bone metabolism (A. Zittermann és mtsai, 2001)
 5. Vitamin K Status and Vascular Calcification: Evidence from Observational and Clinical Studies (R.M. Holden és mtsai, 2012)
 6. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study (A. Hofman és mtsai 2004)
 7. Vitamin K: an old vitamin in a new perspective (M. F. Holick és mtsai, 2015)
 8. Matrix Gla protein in tumoral pathology (S.M. Georghe és mtsai, 2016)
 9. The anticancer effects of vitamin K (S.M. Plaza és mtsai, 2003)
 10. Research progress on the anticancer effects of vitamin K2 (L. Duan és mtsai 2018)
 11. Dietary phylloquinone intake and risk of type 2 diabetes in elderly subjects at high risk of cardiovascular disease (M. Bullo és mtsai, 2012)
 12. Vitamin K Dependent Proteins and the Role of Vitamin K2 in the Modulation of Vascular Calcification: A Review (J.J. Naoum és mtsai, 2014)
 13. The Impact of Vitamin K2 on Energy Metabolism (S. Tonstad és mtsai, 2017)

.

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor