Keresztesvirágúak az étrendükben – Mikor, mire, hogyan fogyasszuk őket?

A keresztes virágúak és azoknak kivonata (Indol-3-carbinol) sok esetben ajánlottak (vagy kevésbé ajánlottak), terápiás jelleggel bizonyos egészségügyi kihívások jelenléte esetén.

De vajon miért, mikor és hogyan fogyasszuk ezeket kiegészítés gyanánt? És mikről is beszélhetünk egyáltalán keresztes virágú növények néven?

A keresztesvirágúak rendje nevét, annak képviselőire jellemző keresztes virágairól kapta, melyek két-két szemben álló sziromból állnak.
Ide tartoznak:
– fejes káposzta
– kelkáposzta
– karalábé
– karfiol
– brokkoli
– bimbós kel
– kínai kel
– bordás kel
– leveles kel
– étkezési répák
– retek
– torma
– kerti zsázsa

Alapvetően igaz rájuk, hogy rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal és egyéb fitonutriensekkel (növényekben található jótékony vegyületek) rendelkeznek. Rosttartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az emésztés hatékonyságához és nagyon jól beilleszthetők a mindennapi étrendünkbe nyersen, párolva, sütve, főve igazából mindenhogy… Tehát egy kiegyensúlyozott táplálkozásnak nagyon jó alapanyagai lehetnek.

De mikor érdemes vajon fokozott bevitelükre odafigyelni?

Ösztrogéndominancia esetén szoktuk ajánlani az Indol-3-carbinol nevű készítményt, ami tulajdonképpen ezen keresztesvirágú növényeknek a kivonata.

Még mielőtt megnéznénk miért, nézzük át mit is értünk ösztrogén dominancia alatt.
Ez tulajdonképpen az az állapot, amikor az ösztrogén hormon túlsúlyba kerül egy másik fontos hormonunkhoz, a progeszteronhoz képest és egyfajta agresszív karmesterré válik hormonális téren. Ez az állapot táptalaja a női nemi betegségeknek (miómák, ciszták, daganatos megbetegedések, endometriózis, PCOS, stb…) és a férfiak szervezetében is kóros elváltozásokat okozhat (prosztata megnagyobbodás, prosztata rák).

Tehát a keresztesvirágúak és azoknak kivonata segítség lehet egy ilyen hormonális egyensúlytalanság esetén. De mi van ezekben a növényekben, ami megoldást jelenthet?

A dolog működési elve a következő:
Az ösztrogének lebontása során képződik két féle melléktermék, a 2-hidroxi-ösztron, ami egy gyengébb bomlástermék, kisebb ösztrogénhatással bíró, és a 16-alfa-hidroxiösztron, ami sokkal agresszívebb ösztrogénhatást eredményez. Ösztrogéndominancia esetén, ez utóbbi van jelen nagyobb mennyiségben és ez nagyban hozzájárul az egyensúlytalansághoz.

Az indol-3-carbinol abban segít, hogy az ösztrogén lebontása a májban több 2-hidroxi-ösztron és kevesebb 16-alfa-hidroxiösztron létrejöttével történjen. Tehát csökkenti a túlzott és agresszív ösztrogénhatást és abban is segít, hogy a felesleges ösztrogén távozni tudjon a szervezetünkből.

Ezáltal nem csak a női egészségre gyakorol pozitív hatást és segíti a női szervezetben kialakuló elváltozások (miómák, ciszták stb.) javulását, de férfiak esetében is segítség lehet szintén ösztrogéndominanciával járható állapotoknál, mint például a prosztata megnagyobbodás.

És mi is volt az indol-3-carbinol?
Keresztesvirágú növények kivonata. Tehát, bár ennyire koncentrált formában nem fogyasztjuk ezeket a növényeket, érdemes célzottan nagyobb mennyiségben, napi rendszerességgel bevenni őket étrendünkbe ösztrogéndominancia fennállása esetén.

Ha ez még nem lenne elég, a brokkoli, karfiol és társai a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet töltenek be.

Ezt úgynevezett glukozinolát tartalmának köszönheti, amelyet a bélbaktériumok az emésztőrendszerben izothiocianin bioaktív vegyületekké alakítják, mely vegyület segít kivédeni a gombák és baktériumok támadását, de véd a daganatos megbetegedésekkel szemben is.

És ha már szóba jött a baktériumok elleni védelem, akkor érdemes tudnunk azt is, hogy az eddig végzett kutatások alapján valószínűsíthető, hogy a keresztesvirágú növények az előbb említett rendkívül jól hangzó glukozinolát/izothiocianát rendszernek köszönhetően gátolják a helicobacter pylori baktérium szaporodását is!

Mindezek után joggal feltételezhetjük, hogy mindenki számára ajánlatos a káposztát és társait nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztani, ugyanakkor bizonyos szempontok alapján nem árt óvatosnak lennünk velük.

Amik fékezésre késztethetnek minket, azok a bennük található goitrogének.
A goitrogének olyan vegyületek, amelyek akadályozzák a pajzsmirigy normál hormontermelését, és ezáltal elősegítik annak alul működését.

Ugyanakkor ezek a vegyületek hőérzékenyek, így főzés hatására jelentősen csökken a mértékük az élelmiszerekben.

Alapvetően emiatt pajzsmirigy alul működésben szenvedőknek érdemes némileg óvatosabban közelíteni ezen zöldségekhez, de elsősorban főtt és kisebb mennyiségben nyers állapotban is élvezhetik ezeknek a konyhában jól variálható növényeknek az ízét és áldásos hatásait is.

A többiek pedig típusuknak megfelelően válogathatnak ezekből a zöldségekből, hiszen itt sem minden lesz jótékony hatású minden típusnak, de mindnyájan megtalálhatjuk köztük a számunkra minden szempontból tökéleteset.

Ha pedig már fogyasztjuk akkor keményítőben szegény szénhidrát forrásként tudjuk beilleszteni őket étrendünkbe, így szénhidrát típusoknak nagyobb adagot jelent egy egységnyi ezekből a növényekből, míg egyensúlyi típusoknak némileg kevesebbet, fehérje típusoknak pedig még ennél is szolidabb mennyiséget jelenthet az egy egységnyi brokkoli, karfiol, káposzta stb.

Fogyasszuk tehát őket bátran ételként, funkcionálisan pedig, akár kivonatukat is étrendkiegészítő gyanánt.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet