Light, Zero, Nullkalóriás … kalória csökkentett termékek árnyékában

Manapság már a legtöbb terméknek vannak light, kalória csökkentett és egyéb hangzatos elnevezésekkel ellátott verziói. Üdítők, pékáruk, tejtermékek de még csokoládékból is láthatunk most már mindenféle fitt verziót.

A kérdés csak az valóban jót teszünk-e velük vagy esetleg még rosszabbak lennének, mint eredeti cukros, zsíros társaik?

A helyzet az, hogy nem az árt neked a legtöbbet, amit nem tudsz, hanem az, amit rosszul tudsz.

Mert az egy dolog, mikor valaki nem figyel az egészségére, nem tudatos a táplálkozás terén, nem érdekli (még) vagy esetleg nincs is tudatában, annak, hogy milyen fontos szegmense ez életünknek.

Viszont képzeld el mi történik, amikor azt gondolod, hogy te odafigyelsz, megveszed a drágább, ugyanakkor egészségesebbnek feltüntetett termékeket és még sincs változás semmilyen téren, sőt még esetleg rosszabb irányba billensz, mint előtte.

Éppen ezért fontos, hogy tudatában legyünk annak, mi az, ami számunkra személy szerint jótékony vagy legalább semleges, és ezen ismérvek alapján keresgéljünk az áruházak polcain.

Ez sokszor nem könnyű… de minden esetben megéri.

De mi az, amit biztosan érdemes átgondolnunk mielőtt valami divatos, light termék után nyúlnánk?

A leges legtöbb élelmiszer ezen kategóriákból a cukormentes szekcióban van. Üdítők, nassok stb… A legnagyobb probléma velük pedig az, hogy mesterséges édesítőszerekkel vannak tele.

Érdemes a mesterséges édesítőszerekről tudnunk, hogy talán még a cukornál is rosszabbak. Mert annak ellenére, hogy elvileg a szervezetünk nem ismeri fel őket kalóriaként és átsuhannak rajtunk nyom nélkül (szép is lenne), mégis nagyon magas inzulin választ váltanak ki.

Az inzulin biztos ismerősen cseng mindannyiótoknak. Ő az a hormon, ami kicsi kocsiként elszállítja és bejuttatja a vérben keringő cukrokat a sejtekbe. Igen ám, de tartósan magas szintje többek közt inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, PCOS-hoz, ösztrogéndominanciához és más egyéb egészségügyi kihívásokhoz vezet.

Emellett hatására leesik a vércukorszintünk, amitől pedig ismételten éhessé válunk. Tehát ezen termékekkel folyamatosan azt az üzenetet kapja az agyunk, hogy „egyél még, egyél még”.

Alapvetően hízlaló hatásukat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos helyen sertések takarmányaiba keverve használják, étvágynövelés céljából.

Mi pedig elfogyasztjuk, mert de jó, legalább nem cukros… Nem valóban nem az, de talán még ártalmasabb is.

Hiszen a legtöbb mesterséges édesítőszerről tudjuk, hogy rákkeltő hatással bír, emellett pedig számos más folyamatot is elindíthat szervezetünkben, mint például a gyulladáskeltés.

Azt hihetnénk, hogy ezen élelmiszerek a 0 kcal-jukkal nincsenek hatással szervezetünkre. De fontos tisztában lennünk vele, hogy minden, amit elfogyasztunk, bizony valamilyen módon hat ránk. Még a víz is. Csak nem mindegy, hogy hogyan.

Fontos tévhit továbbá, hogy „úgysem eszek annyit belőle, hogy kárt okozzon.” 2012-ben a világ összes élelmiszerének 25%-ban volt valamilyen mesterséges édesítőszer. Sokszor szinte észrevétlenül kerülnek be szervezetünkbe. Nem nehéz ám belőlük sokat felhalmozni.

Főleg, ha tévesen azt gondoljuk, hogy még jót is teszünk vele magunknak.

Persze nem csak a mesterséges édesítőszerek jelenthetnek problémát.

Számos light termék bír például csökkentett zsírtartalommal. De miért és minek köszönhetően? Többnyire, olyan növényi olajokkal vannak tele, melyek szintén gyulladáskeltők, szív és érrendszeri problémákat okozók, sőt messzebbre megyek, akár rákkeltők is lehetnek. Nesze neked „szívbarát” ugyebár… 😀

Emellett a legtöbb ilyen termék annak érdekében, hogy ízletesebbé váljon kap egy kis plusz cukrot esetleg ízesítőt, hiszen az nem járja, hogy kevésbé legyen finom.

És ha már a finomságnál tartunk, nem csak cukor vagy édesítőszer hozzáadásával lehet becsapni az agyunkat. Ott van nekünk a nátrium glutamát, ami tökéletesen függővé képes tenni. Ő az az anyag (többek közt), amely arra késztet, hogy újból vissza menj abba a gyorsétterembe, pedig a múltkor is rosszul lettél a műanyag kajától.

Szintén közkedvelt adalékanyaga a „diétás” termékeknek.

Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes mindig megnéznünk azon termékek összetevőit is, melyek glutén mentesek esetleg szénhidrát csökkentettek, mert lehetnek akár jók is. De nagyon sokszor állományjavítóként szóját tartalmaznak, ami szintén hormonális egyensúlytalanságokat, ösztrogéndominanciát okozhat, magas fitoösztrogén tartalma révén, de akár még pajzsmirigy alulműködést is, mivel közvetetten a pajzsmirigy hormonok optimális működését.

Mindebből jól látszik, hogy nem igazából arra érdemes figyelni mi az, amit nem eszünk. Például, hogy kerüljük a cukrot, glutént stb. Hanem sokkal inkább arra, mi az, amit megeszünk.

A van-e benne, olyan, amit nem ehetek helyett, tegyük fel inkább azt a kérdést:

Mi az, amit ezzel az élelmiszerrel beviszek a szervezetembe? És vajon ő ezt megfogja hálálni?

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási referens

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet