Miért fontos a D-vitamin

Olvasási idő: 6 perc

Az ősz beálltával és napsütéses órák számának rohamos csökkenésével egyre többen kezdik emlegetni a D-vitamint.

Ugyanakkor sokan csak hallomásból tudják, hogy miért is olyan fontos szervezetünk megfelelő ellátottsága ebből a rendkívül jelentős vitaminból.

A D-vitamin több okból is egy nélkülözhetetlen kezdve a csontok és fogak egészségétől a szív- és érrendszer egészségén keresztül az immunrendszer megfelelő működéséig.

JEGYEZD MEG: A D-vitamin (kalciferol) egy zsírban oldódó vitamin, mely előanyagaiból, szterán vázas vegyületekből keletkezik. A D-vitamin gyakorlatilag egy gyűjtő név melybe több vitamin tartozik.

A D2 vitamin (ergokalciferol) első sorban a növényekben található és a bennük lévő ergoszterinből keletkezik, míg D3 vitamint (kolekalciferol) az állati eredetű termékek tartalmaznak, mely 7-dihidro-koleszterinől képződik.

Nem utolsó sorban a nap UV-B sugarának köszönhetően a bőrünkben termelődő koleszterin származékból (7-dihidro-koleszterin) is keletkezik, mely először a májban majd a vesében alakul át 1,25-dihidroxi-kolekalciferrollá, mely a D-vitamin biológiailag legaktívabb formája. (1, 2)Legfontosabb hatásai

A kalcium (Ca) és foszfor (P) anyagforgalmában, valamint a szérum szintjének megfelelő értéken tartásában több módon is fontos szerepet játszik.

Szabályozza és támogatja a Ca és P felszívódását a bélcsatornából, és több lépésen keresztül a csontokba épülésben, mobilizálásban és a vesén keresztüli kiürülésében is közreműködik. Ezáltal a csontrendszer és a fogak kialakulásában, fejlődésében és egészségének megőrzésében a csecsemőktől az idősekig mindenkinek marginális. (1, 2)

Kulcsszerepe van az immunrendszer kiegyensúlyozott, megfelelő működésében.

FONTOS: Hiányában a különböző fertőzésekkel (pl. influenza) szembeni ellenállóképességünk csökken és egyes autoimmun betegségek (szklerozis multiplex, lupusz-SLE, 1-es típusú cukorbetegség, Hashimoto thyreoiditis) kialakulásának kockázata is növekedhet. (5, 6, 7, 11).

A szénhidrát anyagcsere is pozitív hatással van az inzulin termelő sejtek működésének előnyös befolyásolása, valamint a sejtek inzulin érzékenységének fokozása által.

Éppen ezért az inzulinrezisztencia, valamint a 2-es típusú cukorbetegség fellépésének megelőzésében, illetve a már kialakult betegségek kezelésében is fontos szerep jut neki. (18)

Jelentős a szabadgyökök túltermelődésével szembeni védelemben is, így a mitokondriumok, azaz a sejtek kazánházainak, működésére is jótékonyan hat. (14)

Védő hatása lehet, sőt gyógyíthatja az egyes bőrbetegségeket, mint az ekcéma és pikkelysömör is. (8, 10)

Befolyásolhatja a rákos szövetek, tumor növekedését (carciogenezis) is. (3, 4, 9)

Mivel a szervezet egész működésére hatással van az említettek mellett, még számtalan betegség kialakulásának lehetőségét is csökkentheti, valamint egy már meglévő állapot kezelésében és a tünetek enyhítésében is eredményes lehet.

Őseink többet tartózkodtak a szabadban, a napon. Így bőrükben több D3-vitamin termelődött. Jóval több frissen kifogott halat fogyasztottak, ami által szintén elegendő vitaminhoz jutottak.

Ezek mellett pedig nem használtak napkrémet, ami gyakorlatilag gátolja termelődését.

Valamint a fürdési szokásaik is mások voltak, ami szintén összefüggésben van szintjével.

A mai ember életmódja az őseiétől jelentősen eltér ezért hiányban szenved ebből a vitaminból.

Éppen ezért a szervezet elegendő D-vitaminnal való ellátása mindig is hangsúlyos, amit a természetes forrásaival, illetve étrend-kiegészítőkkel is megtehetünk.

Javasolt természetes forrásai:

  • halak (lazac, makréla, szardínia, szerdella, hering, szivárványos pisztráng),
  • halmájolaj,
  • tojássárgája,
  • napfény

Étrendkiegészítő:

FONTOS: Az étrend-kiegészítő formában való pótlás esetén érdemes figyelni arra, hogy kombináljuk magnézium, illetve K2-vitamin fogyasztásával is.

A magnézium ugyanis a D-vitamin anyagcseréjéhez, a résztvevő enzimek működéséhez szükséges.

Hiányában csökkent a D-vitamin aktív formájának az előállítása.

Mivel fokozza a bélrendszerből való kalcium (Ca) felszívódását így K2-vitaminra is szükség van mellette, hogy a megfelelő helyre legyen elszállítva a kalcium és ne az érfalakon rakódjon le.

Személyre szabott vitaminajánlásra pedig táplálkozási tanácsadásaink keretén belül van lehetőség.

Felhasznált irodalom:

1. Az orvosi élettan tankönyve (A. Fonyó: 2011)

2. Vitamin D: The “sunshine” vitamin (Arun M. és mtsai, 2012)

3. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. (Washington, DC: National Academy Press, 2010)

4. Vitamin D, calcium, and cancer: Approaching daylight? (J.E. Manson és mtsai, 2017)

5. Vitamin D controls T cell antigen receptor signaling and activation of human T cells (M. Kongsbak és mtsai, 2010)

6. The Implication of Vitamin D and Autoimmunity: a Comprehensive Review (M.E. Gershwin és mtsai., 2013)

7. The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases

8. Vitamin D and its role in psoriasis: An overview of the dermatologist and nutritionist (L. Barrea és mtsai, 2017)

9. VITAMIN D: A D-LIGHTFUL SOLUTION FOR HEALTH (M.F. Holick, 2011)

10. Vitamin D and the Development of Atopic Eczema (S. Barbarot és mtsai, 2015)

11. Epidemic influenza and vitamin D (J.J. Cannell és mtsai, 2006)

12. Beneficial Effects of Vitamin D on Insulin Sensitivity, Blood Pressure, Abdominal Subcutaneous Fat Thickness, and Weight Loss in Refractory Obesity (A.S.Hanafy és mstai, 2018)

13. Napfényvitamin (G. Szendi, 2018)

14. Vitamin D Receptor Is Necessary for Mitochondrial Function and Cell Health. (C. Ricca és mtsai, 2018)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor