Mik azok az ecetek és milyen hatást gyakorolnak ránk?

A legtöbb magyar konyhában körül nézve biztosan találunk valamilyen ecetet. A különböző fajtákat szívesen használjuk levesek, főzelékek ízesítéséhez vagy akár saláta öntetként. De tudjuk e vajon mi is valójában az ecet, milyen fajtái vannak és milyen hatással van a szervezetünkre?

Mi is az az ecet valójában?
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: “Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.”
Az ecetsav egy szerves vegyület, ez adja az ecet savanyú ízét és jellegzetes illatát. Élelmiszer adalékanyagként E 260 néven találkozhatunk vele. A háztartási ecet tulajdonképpen az ecetsav erősen felhigított formája.

Fontos tudnunk, hogy előállítás alapján kétféleképpen különböztetjük meg az eceteket. Léteznek szintetikus vagy másnéven ipari úton előállított ecetek. Melyeket mezőgazdasági alapanyagokból vagy kőolajszármazékokból állítanak elő a „gyorsan és sokat” elv alapján. Alapvetően savanyúak, de hiányzik belőlük a természetes aroma, így élvezeti értékük nem túl nagy. Többnyire inkább takarítószerként és különböző háztartási praktikákhoz ajánlott. Millió és egy ilyen jellegű felhasználási módot találunk az interneten manapság.

Az ecetek előállításának másik lehetősége a biológiai erjesztés valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például: bor, gyümölcsök, zöldségek) ecetsav baktériumok segítségével.
Ez egy két lépésben zajló folyamat, úgynevezett kettős fermentáció. Először az élelmiszer természetes cukortartalmából etil-alkoholt állítanak elő, majd az etil-alkoholból ecetsav baktériumok segítségével oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik. Ez a folyamat egészen addig zajlik, míg az ecet alkoholtartalma le nem csökken 0,5% alá.

Mindez nem újkeletű ismeret, az ecet minden valószínűséggel egyidős az emberiséggel vagy talán még régebbi. Említésre került a Bibliában is, de Hippokratész az orvostudomány atyja is több munkájában ír az ecetről.

És hogy mégis milyen eceteket ismerünk manapság?

Az ételecet etil-alkoholból biológiai úton előállított termék. Különböző teóriák keringenek róla, de ami biztos, hogy az almaecet jobb választásnak bizonyul.

Ez a fajta almamustból készül. Rengeteg ásványi anyagot, vasat, fluort, kalciumot, nátriumot és szintén sok vitamint, A, B1, B2, B6, B12, C, E tartalmaz. Emellett pedig előszeretettel használják a szépségápolásban is, főleg hajápolásra, ecetesöblítésre. Ezt jómagam is alkalmazom időnként, és mindenkit megnyugtatok nem marad ecet szaga utána a hajnak.
A borecetek szintén nagy népszerűségnek örvendnek manapság. Nevükből adódóan is látszik, hogy vörös- illetve fehér borból készülnek, különleges aromájukat a szőlő adja.

Kínába és Japánban ugyanakkor a rizsecet kap nagyobb teret. Ennek igen alacsony az ecetsav tartalma, emiatt íze igazán selymes.

Az Olaszországból származó balzsam ecet a legnemesebb fajta. Nem borból, hanem mustból készül, egészen sűrű fekete színű. Hagyományosan akár 15 évig is érlelik fahordókba töltve, időszakosan szűrik és tisztítják. Így valóban igazán aromás lesz a végeredmény.

Rengeteg fajtáról és variációról beszélhetünk még pezsgőecettől a fűszerecetig, de ami egészen biztos, hogy érdemes minél jobb minőségű ecetet fogyasztani.

Míg a szintetikusan higított ecet funkcionális értéke szervezetünk számára majdhogynem egyenlő a nullával, addig a biológiai úton előállított ételecet, gyümölcs, bor és egyéb természetes ecetek aminosav és antioxidáns tartalma is jelentős.
Továbbá segítenek a vércukorszint normalizálásban és pozitív hatásokat fejtenek ki szív és érrendszeri problémák területein is. Az almaecet fogyasztása emellett a „rossz” LDL koleszterin csökkenését is elősegíti.

Funkcionális szempontból az ecetek nagyon jó alternatívák gyomorerősítésre. Hiszen a savanyú levek beindítják a gyomornedv termelést. Gyenge gyomorműködés esetén tehát ajánlott étkezések előtt fél órával egy pohár ecetes víz elfogyasztása.

Típusonként mindenkinél semleges besorolású az ecet, de ajánlott odafigyelni a mértékre és ismétlem a minőségre. Sajnos a boltok polcain beleszaladhatunk olyan mesterségesen előállított ecetekbe, melyeket különböző adalékanyagokkal, színezékekkel, cukrokkal tesznek „ízletesebbé” és árulnak gyümölcs vagy borecetként. Éppen ezért itt is ajánlott átböngészni az összetevők listáját vásárlás előtt.

Végsősoron tehát egy természetes forrásból származó, jó minőségű (!) ecet salátákon vagy ételekben való alkalmazása nem csak az ízélményt fokozhatja, de szervezetünk működésében is jótékony hatása lehet. Érdemes ugyanakkor elkerülni a szintetikus formáinak bevitelét testünkbe, lefolyó tisztításra és vízkőoldásra viszont ez a fajta is első osztályú!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet