MIT MIVEL LEHET, ÉRDEMES HELYETTESÍTENI, HA VALAMI NEM ELÉRHETŐ A BOLTOKBAN?

Olvasási idő: 2 perc

Több irányból hallom mostanában, hogy bizonyos dolgok nem elérhetőek mindig a boltokban.

Természetesen én most az egészséges alapanyagokról fogok, illetve szeretnék beszélni, és nem a fehér lisztről, fehér cukorról és a wc papírról.

Például barna rizs, gm zabpehely, kenyérlisztek, stb.

Bár az a helyzet, hogy én még annyira nem találkoztam ezzel a jelenséggel, hogy valamit nagyon nem kaptam, amit akartam….vagyis, de persze volt, hogy nem volt, de mikor legközelebb mentem, akkor már igen, szóval szerintem akkora vész és hiány nincs sehol, de jobb tisztában lenni pár praktikával.

Először is az is kérdés, hogy ki hol szokta/szereti megvásárolni ezeket az alapanyagokat.

Mert ugye több helyen is lehet már. Nagyon sok minden elérhető szokott lenni már Tescoban, Auchanban, Lidlben, Aldiban. Azt el tudom képzelni, hogy ezeket a nagyobb bevásárló központokat hamarabb kifosztják, és ezeken a helyeken többször előfordulhat, hogy nincsenek ezekből az egészséges alapanyagokból. Viszont azért számos biobolt van már az országban, ahol azért jobban és bővebb választékban is vannak ám ezekből az alapanyagokból. Szóval, ha valaki eddig csak Auchanban vagy Tescoba gondolkodott, érdemes ezeken azért túllépni, és megnézni olyan helyeket is, ami eddig eszébe se jutott, vagy ahol eddig nem járt.

Másodszor szerintem tisztázzuk, hogy pontosan milyen alapanyagokról beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy egészséges alapanyagok, vagyis antitápanyag-mentes alapanyagok.

Gabonafélék: barna rizs, hajdina, köles, quinoa, gm zabpehely, amaránt, puffasztott barna rizs (nálunk a csajok pufurizsnek hívják J ), csicseriborsó, édesburgonya és persze a zöldségek.

Lisztek: barna rizsliszt, gm zabpehelyliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, cirokliszt, kukoricaliszt, csicseriborsóliszt, amarántliszt, édesburgonyaliszt, nyílgyökérliszt, zöldbanánliszt, és biztos van még, ami nem jut eszembe. Vannak ugye a maglisztek (gesztenye, lenmag, kókusz, stb.) de ezek azért elég zsírosak, szóval típusfüggő, hogy kinek lehetnek jók. Illetve, ha ilyen lisztből készül valami, az nagy eséllyel zsírnak fog minősülni.

 

 

Növényi alapanyagok: kókusztej, barna rizstej, esetleg zabtej, kókusztejszín, rizstejszín, zabtejszín, növényi sajtok (pl. violife, de a KOKO-nak is van már, sőt az Intersparban is találkoztam egy típussal), kókuszjoghurt (natúr a legjobb, mert az nem cukros, sajnos a gyümölcsösek cukrosak), ghee  ( tisztított vaj), KOKO vaj, Totu (tojásfehérje túró), totukrém à mert az állati eredetű tejtermékek nem játszanak, de szuper, mert szinte mindennek van helyettesítője.

Édesítők, melyek természetesek: stevia, xilit, eritrit, glicin à természetesen ez is eltérő, hogy kinek mi válik be és egyáltalán melyiket érdemes neki, de itt egyelőre ez csak a lehetőségek felsorolása!

Egyéb alapanyagok: tápióka, tészták, melyek az említett lisztek valamelyikéből készültek. Népszerűek a barna rizstészta, csicseri tészta, kölestészta, kukoricatészta.

Most felsoroltam nagyon sok mindent, de biztos nem jutott eszembe minden.

A lényeg, hogy ezek mind egészséges alapanyagok, de persze lehet, hogy nem mindenkinek. Ugyanis a táplálkozási típusok, egyes egyéni érzékenységek, egészségügyi kihívások beleszólhatnak abba, hogy ezek közül is kinek mi a legideálisabb, és legegészségesebb.

A lényeg, hogy láthatjátok, hogy azért az antitápanyag-mentes alapanyagok közül is számos lehetőség közül lehet választani. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, kinek mi ízlik jobban, ki mivel tud könnyebben főzni, kinek mi válik be, ez egyénenként teljesen eltérő lehet. Viszont választási lehetőség azért van ezen a piacon is. Tudom, hogy ez nem a fehér liszt, fehér cukor kategória, de nem is ugyanarról az életminőségről beszélünk. És ami rövidtávon lehet, többe kerül, az hosszú távon biztos, hogy kevesebbe. Szóval igen, lehet, hogy napi szinten egy olyan életmód, amiben ilyen alapanyagokból készítjük az ételünket, többe kerül, (bár csináltunk már számításokat, és azért nem minden esetben, de jó, legyen), de hosszútávon viszont sokkal kevesebbe.

Ugyanis egy ilyen életmódot folytató ember egészségét és életminőségét össze sem lehet hasonlítani egy olyan ember életmódjával, aki folyamatosan „szemetet” ad a szervezetének.

Mert amit esetleg rövidtávon megspórol, azt hosszútávon megfizeti a sok orvosra meg gyógyszerre, sőt többszörösét. És szerintem nagyon sokan tudják ezt elmondani. Szerintem nagyon sokan, ha tudták volna előre, hogy az egészségtelen életmódjuk hová vezet, hogy milyen árat kell fizetniük érte, és lenne lehetőségük most másképp csinálni, mint ahogy tették, biztos vagyok benne, hogy másképp is csinálnák.

Aztán persze soha sem késő másképp csinálni, ez tény, csak sajnos tényleg nem mindegy, hogy mekkora annak a számlának az összege, amit a szervezet benyújt, és honnan kell kezdeni törleszteni az adósságot. Na de ezután a kis kitérő után térjünk vissza a tárgyhoz.

Hadd áruljak el egy konkrét segítséget, lehet, hogy valaki már tudja ezt, de biztos sokan nem, ez pedig a fehér rizs – barna rizs esete.

Tényleg máglyára való a fehér rizs? Alapvetően, hagyományos felállásban mondhatjuk, igen, mivel a vércukorszintre gyakorolt hatását tekintve nem a legideálisabb táplálék. Bár még így hagyományos formában is talán jobb, mint egy olajban sült krumpli. De mit is értek hagyományos, és nem hagyományos forma alatt? A hagyományos formája ugye az, hogy megfőzzük, és valamilyen köretként fogyasztjuk valami mellé vagy csinálunk belőle valamilyen desszertet, pl rizskoch, tejberizs, stb. Ezeket sokan ugye alapból melegen eszik, főleg amikor köretként fogyasztják a rizst.

Viszont képzeljétek, hogyha a fehér rizst megfőzitek, majd lehűtitek, onnantól már rezisztens keményítő válik belőle, mely ebben a formában már bizony nagyon is jótékony hatással bír az emésztőrendszerre, sőt mint rezisztens keménytő, így kifejezetten ajánljuk is. Nézzük is meg, mi is az, hogy rezisztens keményítő, és milyen jótékony hatásai vannak.

A rezisztens keményítők tulajdonképpen rezisztensek az emésztéssel szemben. Szóval a rezisztens keményítő ugyanúgy épül fel, mint a hagyományos keményítő, de az emberi emésztőenzimek nem képesek lebontani. Vannak olyan rezisztens keményítők, melyek bizonyos gabonákban, magvakban, hüvelyesekben vannak benne, de van olyan, ami néhány keményítő tartalmú ételben található meg, pl. nyers burgonya, zöldbanán. És van, ami akkor keletkezik (ez a 3-as típusú), amikor bizonyos keményítős ételeket pl. a rizst megfőzik, majd lehűtik. A hűtés az emészthető keményítők egy részét rezisztenssé változtatja. Nézzük meg a rezisztens keményítők néhány jótékony hatását:

  • fermentábilis rostként hatnak az emésztőrendszerben. Ez azt jelenti magyarul, hogy emésztetlenül haladnak át a gyomron és a vékonybélen, majd amikor elérik a vastagbelet, ott a jótékony baktériumokat táplálják. Ez azért is nagyon fontos, mert a bélbaktérium egyensúlya kiemelt jelentőséggel bír az emésztőrendszer, és az immunrendszer megfelelő működése kapcsán is.
  • bélbaktériumok alakítják át őket zsírsavakká, tehát bontásuk a bél mikroflórája által csak a vastagbélben kezdődik el, ahol a hosszú láncolatú szénhidrátok rövid láncú zsírokká alakulnak. Mert ugyanis a keményítő ugye alapból szénhidrát, mégpedig összetett szénhidrát, és a poliszacharidok csoportjába tartozik. Ezt csak úgy mellékesen.
  • a bakteriális fermentálás során olyan rövid láncú zsírsavak keletkeznek, mint vajsav, ecetsav, propion sav és gázok, melyek a vastagbél számára energiaforrásként vannak jelen
  • csökkentik a ph-szintet és erőteljesen csökkentik a gyulladást, és számos olyan pozitív változáshoz vezetnek, amelyek nagy valószínűséggel csökkentik a vastagbélrák kockázatát is, amely egyébként a negyedik leggyakoribb halálozási ok a világon.
  • segítik az ásványi anyagok felszívódását.
  • javítják az inzulinérzékenységet, vagyis azt, hogy szervezetünk sejtjei mennyire jól reagálnak az inzulinra, tehát hatékonyak az étkezés utáni vércukorszint csökkentésében.
  • csökkentik az étvágyat. A rezisztens keményítőkben kevesebb kalória van, mint a rendes keményítőkben (2 vs. 4 kalória /gramm). Tehát, minél több rezisztens keményítő van egy ételben, annál kevesebb kalóriát tartalmaz. Ezáltal hozzájárulhatnak a fogyáshoz, elsősorban azáltal, hogy növelik a telítettség érzését és csökkentik az étvágyat.
Láthatjátok, hogy számos jótékony hatása van a rezisztens keményítőknek, ezért érdemes őket előnyben részesíteni, és beépíteni az étrendünkbe.

Szóval, ha már épp nem lehet kapni barna rizst (amúgy ez a hűtési eljárás a barna rizsre is vonatkozik, azt is rezisztenssé teszi), fehér rizs tuti lehet szinte mindig, akkor no para, készíts belőle rezisztens keményítőt, és mindjárt nagyon sok jót teszel magaddal.

 

Fehér rizsek közül egyébként szerintem a legjobb erre a fehér basmati jázmin rizs, vagy bármelyik jázminrizs, de bármelyik fehér rizs is alkalmas rá.

Szóval, ha én desszertet csinálok, pl.tejberizs vagy rizskoch, akkor jázminrizsből készítem, majd kihűtve fogyasztjuk azt is, amúgy szerintem finomabb is.

Vagy pl. egy sima piskóta sütésére teljesen jól alkalmas a zöldbanán liszt is, és akkor már mindjárt ott van újabb lehetőség a rezisztens keményítőre. De alkalmas a zöldbanán liszt egyébként főzelékek sűrítésére is. Bár arra gyakrabban én a gm zabpehelylisztet használom.

Így elsőre ezek jutottak eszembe, és szerintem egyelőre elegendő is ennyi információ, fogunk még nektek jönni egyéb ötlettel is.

Bár tény, hogy az ételek és alapanyagok variálási lehetőségeinek csak az egyéni képzelet tud határt szabni, szóval érdemes használni a fantáziánkat, kísérletezni, mert legtöbbször nagyon jó dolgok tudnak kisülni, szó szerint.

Szóval arra is bíztatlak Titeket, hogyha ilyen irányú konkrét kérdésetek merül fel, akkor nyugodtan írjatok, kérdezzetek tőlünk, akár hozzászólásban, akár a Bodywakes Egészségtudatosok Klubjában, hiszen ott már rengetegen vagyunk, és olyan sok embernek annyi zseniális ötlete szokott lenni, hogy csak győzzük felhasználni.

 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja