Pajzsmirigy-hormon átalakítás

Pajzsmirigy alulműködés egyik alattomos kiváltó oka, az elégtelen hormon átalakítás.

Előző cikkeimben írtam a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése (Hashimoto szindróma) okozta alulműködésről, valamint az egészséges pajzsmirigy és a bél kapcsolatáról. A pajzsmirigy alulműködést kiváltó okok nagyon szerteágazóak és összetettek, ezért most egy újabb irányból szeretném megvilágítani ezt a témakört, ami az elégtelen hormon átalakítás. Az elégtelen hormon átalakítás okozta pajzsmirigy alulműködés azért alattomos, mert ebben az esetben a TSH (a pajzsmirigyet szabályozó hormon) és a fT4 (a pajzsmirigy hormon egyik fajtája) labor szintek a normális tartományban lesznek. Miért veszélyes ez?

Gondoljunk csak bele, pajzsmirigy alulműködéses tüneteink vannak (fáradtság, lassú anyagcsere, hízás, hajhullás, bőrszárazság, depresszió, dekoncentráció, emelkedett koleszterinszint, puffadás) ezért elmegyünk az orvoshoz. A doki kér egy alap labort, ahol jó esetben a TSH szintet is szokták vizsgálni. Kiderül, hogy a TSH szintünk a referencia tartományon belül van, ezért a pajzsmiriggyel kapcsolatban további vizsgálat nem történik. Hiszen, ha a TSH normális, akkor elegendő pajzsmirigy hormonnak kell lennie elvileg a vérben és a szervezet nem érzi úgy, hogy jobban stimulálnia kellene ezzel a hormonnal a pajzsmirigyet, hogy termeljen több hormont.

Egy másik esetben mondjuk mégis kiderül egy ilyen vizsgálatnál, hogy a TSH értékünk emelkedett, ami pajzsmirigy alulműködésre utal. Hiszen ez azt jelzi, hogy az agyalapi mirigy több TSH termel, mivel a szervezet azt érzékeli, hogy kevés a pajzsmirigy hormon szint a vérben. Ilyenkor általában szintetikus pajzsmirigy hormongyógyszer pótlással szokták beállítani a TSH szintet. Amikor ez sikerül, akkor mindenki megnyugszik, hiszen elegendő pajzsmirigy hormon kerül a vérbe, aminek következtében a TSH szint csökkeni fog és visszaáll a normál tartományba.

De mi van abban az esetben, ha a gyógyszeres kezelés és a normalizált labor szintjeink ellenére mégis fennmaradnak a pajzsmirigy alulműködéses tüneteink? Bizony tapasztalataink azt mutatják, hogy ez nagyon sok esetben előfordul. Az ember szedi a pajzsmirigy hormongyógyszert, ennek ellenére mégis hízik, fáradt és olyan mintha nem önmaga lenne… Mi van ennek a hátterében? Bizony sok esetben az elégtelen hormon átalakítás, ami egy alap labor panelen nem fog látszani!

De mi is ez?

A pajzsmirigy 90%-ban T4 hormon (tiroxin) állít elő. A T4 hormon négy jódatomból álló aminosav származék, valójában egy inaktív előhormon. Ezt a hormon át kell alakítania a szervezetnek T3 aktív hormonná (trijód-tironin), mert a T3 hormon az, ami sejt szinten ki tudja fejteni a hormonális aktivitást. Tehát ahhoz, hogy a szervezet energiához jusson, le kell vágnia egy jódatomot a T4-ből. Ha ez az átalakítás nem történik meg megfelelően, akkor hiába mutat normál szintet a TSH, vagy a T4 hormon szint a vérben, pajzsmirigy alulműködéses tünetek fognak kialakulni.

A T4 – T3-má történő átalakításhoz viszont a pajzsmirigynek nem sok köze van, mert ez az átalakítás a nem ott, hanem a pajzsmirigy hormont felhasználó sejtek membránján történik. Vannak viszont olyan tényezők, amelyek ez az optimális átalakítási folyamatot megakadályozzák. Nézzük meg ezek közül párat:

  1. Szelénhiány

A szelén elengedhetetlen a T4 -> T3 átalakítás szempontjából, hiszen a deiodinase enzimek (olyan enzimek, melyek eltávolítják a jód atomokat T4 átalakítás során) szelén függők. A szelén egyébként egy mikroelem, amit táplálkozással tudunk bevinni a szervezetünkbe. Hiányában nem lesz megfelelő az átalakítás és pajzsmirigy alulműködéses tünetek fognak kialakulni. Ezért például, ha valaki szintetikus T4 hormont szed, annak kiemelten fontos a megfelelő szelénpótlás.

 

  1. Gyulladás

Ha krónikus gyulladás van a szervezetben, akkor a gyulladáskeltő citokinek (olyan fehérjemolekulák, amelyek fokozzák a gyulladást) száma megemelkedik a szervezetben. Ezek a jelzőmolekulák károsíthatják a sejtmembránt és ezzel a T4 – T3-má történő átalakítási képességet is.

 

  1. Megnövekedett kortizol szint

Ha a szervezetet tartósan sok stressz éri (ez lehet lelki, szellemi vagy fizikai is), akkor a mellékvesék több antistressz hormont, kortizolt fognak termelni. A kortizol szintén gátolja a megfelelő pajzsmirigy hormon átalakítási folyamatot.

 

  1. Bélbaktérium egyensúly felborulása

A bélbaktériumoknak (velünk szimbiózisban élő jótékony baktériumok a belekben) van egy olyan kevésbé ismert funkciója, hogy az inaktív T4 hormon átalakítsa aktív T3-má. Az átalakításához a bél-szulfatáz enzimre van szükség. A bél-szulfatáz enzim, az egészséges bélbaktériumoktól származik. Ha helytelen életmód és táplálkozás vagy akár gyógyszeres kezelés következtében a jótékony bélbaktériumok elkezdenek pusztulni, akkor ez a képessége a szervezetnek csökken.

 

 

Tehát mielőtt bármilyen gyógyszeres kezelésbe fognánk pajzsmirigy alulműködés esetén (ami az esetek nagy részében elengedhetetlen), vagy azt tapasztaljuk, hogy nem érünk el vele igazán érezhető eredményt, érdemes megvizsgálni, hogy szervezetünkben megfelelő-e a T4 – T3 –má történő átalakítás. Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy laborból megnézetjük a rT3 értéket és azt összevetjük a T3 értékünkkel.

 

A rT3 hormon A T3 hormon tükörhormonja. Ez is a T4-ból alakul át, a 4 jódatom közül egy másik eltávolításával. Ez a hormon, mivel szerkezetileg közel azonos a T3-mal, a sejtek T3 érzékelő receptoraitba jól beleillik, ezzel útjába áll a T3 hormonoknak, ami így nem tudja kifejteni az aktivitását. A rT3 a T3 biológiailag inaktív formája és szerepe, hogy lassítsa az anyagcserét, „anyagcsere-féknek” lehet nevezni.

 

Ha pedig beigazolódik, hogy a szervezetünk a pajzsmirigy által termelt T4 vagy a külsőleg bevitt szintetikus T4 hormongyógyszerből nem megfelelő mértékben állít elő aktív T3-at, hanem helyette inaktív rT3-at, akkor érdemes először a fent leírt 4 fő okot mélyebben megvizsgálni és azokat kezelni, mert átütő eredményt addig nem fogunk elérni, még hormongyógyszer pótlással sem, amíg ezek a problémák fennállnak.

 

 

Szeretettel

Szántai Zsolt

BodyWakes Alapító

Egészségmentor

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja